„Augusztus első szombatján rendezték meg a III. Szecsői Ürgés Fesztivált, amelyen nagy sikere volt az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) már hagyományosnak számító fegyverzet- és kiképzéstechnikai bemutatójának, hiszen a tápiószecsői bázis a kezdetektől aktív résztvevője a rendezvénynek.”

A cikk folytatását a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság honlapján, a honvedelem.hu-n olvashatják el.

 

A Katica Nyugdíjas Klub képei is bizonyítják, hogy a nagykátai Városi Művelődési Központban a Füredi Anna bálhoz méltó eleganciával szórakoztak a közösség tagjai és vendégeik. A klub honlapján rövidesen videókat láthatnak majd.

 

tapiokultura.huTL-III.Szecsői Ürgés Fesztivál képek

Bodócs Bálint és barátai, a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola muzsikáló tanulói, néptáncosai, társastáncosai, a Fegyveres erők és Testületek Helyőrségi Nyugdíjas Klubja, a Búzavirág Nyugdíjas Klub, a Nemzeti Roma Kisebbségi Önkormányzat Tápiószecsői Szervezete, az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes, a WAMP együttes, a Szent György Lovagrend, Terék József és barátai, Udvari Vivien zumba-fitness csoportja, Peat&Gina, a Found Items, Dósa Szelina és Fülöp Bence.

Ők szórakoztatták a III.Szecsői Ürgés Fesztivál publikumát augusztus első szombatján. És nem is akárhogyan!
Ízlésekről és pofonokról továbbra sem vitatkozunk, így ha a katolikus plébánosnak és a deres szakállú népművelőnek is "bejött" a rendezvény hajrájában a kőkemény punk-rockot zúzó banda, akkor bizonnyal "abban is van valami"!
A sok színű, sok műfajú, más-más stílusú produkciók mindegyikére  a tehetség, a minőség volt a jellemző.
És még ennél is fontosabb, hogy a közönség és a magukat produkálók között érezhető volt a "kölcsönös szimpátia". Mindenki megkapta a figyelmet, és a megérdemelt tapsot. Nagyon sok szecsői, szecsői származású előadó lépett a színpadra, akiket nagyon szeretett a publikum.
Sok fiatal biztatta a "kortársakat". Nem fanyalgott, nem ment a szomszéd faluba, mert ott "zöldebb a fű", hanem szurkolt és bulizott egy jót a hazai pályán. Nagyon helyes! Így is kell!

 

A sülysápi térségi nyugdíjas találkozó vége felé toppant be Szőke Attila. Épp csak annyi időnk volt, hogy megemlítse: Káván nagyszerűen sikerült az idei Tökös és lecsós ételek fesztiválja.
Kiváló képei is erről árulkodnak.

 

A Happy Centrum családi napközit fenntartó alapítvány nyári napközis táborokat szervezett a közelmúltban. Az volt a céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék a Tápió menti települések kulturális és természeti kincseit. Így jutottak el az úri Bab-Uska-, a tápiószecsői Családi fészek tájházakba a farmosi Vízparti Élet Házához , a kókai Kossuth Falumúzeumhoz és a Sülyi Csillagdához is.

 

 

Ürgeképek-tpkTL

Bizony, valamikor az ürge a szegény ember eledele volt, öntötték is bőszen, és nem csak Petőfi nagybajúszos embere (ha valaki elfeledte, gyorsan olvassa el újra: Petőfi Sándor: Arany Lacinak!).
A kis állatka ma már vígan éli életét, hiszen törvény védi őkelmét, de a III. Szecsői Ürgés fesztiválon így sem halt éhen senki!

 

tapiokulturaképek.ürgés.2.TL
Tápiószecső java apait-anyait belerakott a III. Szecsői Ürgés fesztiválba!
Ez a szegény ország belefeketedik abba, hogy állandóan azt vizslatjuk egymásban, ki, melyik oldalon áll. A küszködő Tápió-vidéki önkormányzatoknak sem könnyű, hiszen a magyar alapvetően rebellis fajta, és inkább feszül valami-valaki ellen, mint hogy beleálljon egy-egy közös ügybe. Sajna, jellemző ránk, hogy akinek a neve mellé vasárnap délután odakarcoljuk az x-et, az ellen már hétfőn kimegyünk az utcára tüntetni. Négy-, most már öt esztendőn át fanyalgunk a saját magunk választotta önkormányzatunkra és inkább hozunk össze minden utca végére egy saját ügyet, mint hogy "beleálljunk" valami közösbe. (Ez lehet 'Kátai Tánctalálkozó, Pándi Meggyfesztivál vagy sülysápi Szent István nap...) Hogy balról-jobbra, vagy éppen jobbról-balra fordulunk-e meg a tengelyünk körül, annak most nincs is igazán nagy jelentősége, mert a lényeg: a "hősies ellenállás"!
De most nincs okom a fanyalgásra, mert a 750 éves Tápiószecső kapcsán már többször is leírhattam, hogy az egész évben ünneplő község egy-egy napra közösségé válik. Könyveket adnak ki, népzenei lemezt jelentetnek meg, koncerteket szerveznek, a kistérségi tömegsport-mozgalom bázisalapítványának is helyet adnak, néhai közművelődési intézményt vesznek a nevükre és élesztenek újra, kiállítóteret hoznak létre, egy régi házat a település népi hagyományainak „Családi Fészkévé” csinosítják át…

A tápiószecsőiek igencsak felgurították magukat mostanság a tapiokultura.hu oldalaira, hiszen jobbnál jobb programokkal, kiemelkedő kulturális eseményekkel jelzik, hogy a 750 esztendős település „jó formában” van!

Az augusztus 2-i Ürgés fesztiválról igyekszem majd a sülysápi „ügyeim”, mondjuk az augusztus 20-i „Keresztes” Szent István napunk után részletesen is beszámolni. Most csak néhány megállapítás:
1. Sok-sok életerős, magát megszervezni képes, egy-egy programelemet „tokkal-vonóval” megvalósítani, lebonyolítani képes közösség ezen a napon tisztességgel fogott össze

2. Az önkormányzat – polgármesterestől, képviselőstől – tevőlegesen, nem csak szervezésben, szponzorálásban, de vendéglátástól a konferáláson át, a cipekedésig alaposan kivette a részét a munkából

3. A tápiószecsőiek szeretik a „sajátjaikat”! Énekelhet a nyugdíjas nótát, a pop-páros „ütem-slágereket”, a másik duó dzsesszes dalokat … vagy zúzhat a srácok bandája punk-zenét, ha „hazai” van az előadók között, akkor hálás a közönség

4. .. de erről majd később! Egyelőre Szőke Attila(TTA) galériája és Varga József Zoltán egyik és másik fotócsokra, aztán jövünk majd mi is, a tapiokultura.hu csomagjával!