A tavaly pályázati pénzből Tápióságon elültetett fák idén már is pótlásra szorultak. Bár az 54 darab kőrisfa a munkanap kellős közepére érkezett meg, bőven akadt önzetlen szorgos munkás! (Jutalmuk a jókedv mellett a szokásos zsíroskenyér, forró tea, némi borocska volt!) Sőt, sokan panaszkodtak is azért, hogy kénytelen-kelletlen kimaradtak a faluszépítő akcióból. Hogy számukra is kellemes legyen majd egykoron a lombok alatti hűsölés, többen is örömmel vállalták csemeték rendszeres öntözést. Kun-Halasi Katalin fotói (Folytatás a „Bővebbenben”)

tapiokultura.huTarnavölgyiFotó, Szőke Attila(TTA) fényképek, Varga József Zoltán képei
Walter János és családja a tápiószecsői "Családi Fészek" udvarán, a fészerben várta a helybéli "tök-ölőket". Családok, kicsik és nagyok vidáman faragták a "félelmetes" töklámpásokat. A munka közben a helyszínen és egy kedves szomszéd kemencéjében sült a sárga csemege, de még töklevest is kavargattak a sparhelt platniján. Jómagam az előkészületekről és a múzeumról, Szőke Attila pedig már a felvonulásról készített néhány fényképet.
A Tápió+ riporter-operatőr párosa is benézett hozzánk.
A tapiokultura.hu-n is jelezni fogjuk, hogy mikor kerül a beszámolójuk Williams TV adásba, majd YouTube megosztóra.

 

 

Halasi Anita, Tápióság új polgármester első ízben most, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján mondott ünnepi köszöntőt. Személyes hangvételű beszédének írott változatát elkértük a tapiokultura.hu számára és most az önök figyelmébe ajánlva közöljük azt.

Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte az eseményt és azokat, akikre emlékezünk!

Égi jelnek tekintem, hogy polgármesterségem első hivatalos szereplése épp az 56’-os megemlékezéshez köthető. Egy olyan eseményhez, amelynek üzenete a ma embere számára az, hogy együtt, igaz hittel mindenáron változtatnunk kell azon, ami rossz, ami gyötrelmes, ami igaztalan.

Október 23-dika Magyarország legfiatalabb ünnepe, ahol azokat az emberi tulajdonságot ünnepeljük, amit úgy neveznek, hogy igazságérzet, hazaszeretet, becsület, önfeláldozás. És egyben azokat a fogalmakat ítéljük el, mint hazugság, hazaárulás, megaláztatás, eltiprás, szabadságkorlátozás, és még sorolhatnám, mert sajnos végeláthatatlan azon szörnyűségeknek a tárháza, amiben akkor az embereknek létezniük kellett.(Folytatás a "Bővebbenben")

Nagykátán, a Városi Művelődési Központban a Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulóinak, a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Liszt Ferenc Nagykátai Tagintézményének vonószenekarának, a Nagykátai Fúvószenekar, a Városi Kórus és a Tápiómente Táncegyüttes műsorával emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára. Teréki Krisztián képei

 

tapiokultura Kun-Halasi Katalin Fotó
tapiokulturaTarnavölgyi L. Fotó

Láttam már a Tápió-vidéken sok iskola ünnepséget – jó néhány tisztességeset, és nemegyszer kötelezően összecsapottat is – de ami tegnap a tápiósági Sportcsarnokban történt, az maga a csoda volt!
Ki gondolná, hogy a falusi ünnepség végén – amelyben nem szerepelnek sztárok, neves előadóművészek – állva tapsol a zsúfolt nézőtér!
Az alig több, mint 2500 lakójú kis faluban nemhogy 2-3 általános iskola nincs, de még az osztályokból is megelégszenek eggyel-eggyel.
De kedvenc marxi idézetem cáfolatát, miszerint a mennyiség majdan minőségbe fog átcsapni, itt a tapiokultura.hu-n megírt szép programok, események sorával is bizonyítottuk. Íme, itt az újabb ékes példa: értékes dolgok születhetnek a kevésből is!

A Városi Könyvtár nagytermében tartotta ünnepélyes alakuló ülését Nagykáta új Képviselő-testülete. A rendezvény kulturális programjában közreműködött Juhos Ágnes , valamint a Tápiómente Táncegyüttes művészeti-vezetője, Vámos László és felesége, Vámosné Pieskó Csilla. Teréki Krisztián képei

 

Október 4-én rendeztük meg a hagyományos jótékonysági bálunkat, aminek az idén az „Eszelős Őszölős Szüreti Mulatság” nevet adtuk. Történt ez annak okán, hogy a kitűzött dátumok sora bizonyult nem megfelelőnek a bál lebonyolításához, különböző okoknál fogva. Így végül egy nagyon közeli időpontot sikerült találni, mely a szervezés szempontjából, a szervezés tempójától bizony méltán kiérdemelte az „eszelős” címet!

A tápiószelei Blaskovich Múzeum teakörének vendége volt október 15-én Vidra Tamás, a Tápió-vidék természetvédője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Kelet-Pest Megyei Természetvédelmi Tájegység – tájegységvezetője.
A teaköri összejövetelekre jellemző oldott, kötetlen beszélgetés a Tápió-vidék természeti értékeiről, annak védelméről szólt.

 

Márton Richárd János vagyok a Magyar Táncművészeti Főiskola 8. évfolyamos klasszikus balett szakos növendéke. Itt élek szüleimmel, testvéreimmel Sülysápon. Szüleim 10 évesen írattak be saját elhatározásomra a Magyar Táncművészeti Főiskola balett szakára, amit ez idáig sikeresen végzek. Több sikeres Operaházi darabban szerepelhettem ez a nyolc év alatt, ami felejthetetlen élményt nyújtott számomra. ( Diótörő, Karamazov testvérek, Giselle, A kis kéményseprő, stb.) Idén először lehetőséget kaptam arra, hogy Spanyolországba utazhassak 3 hetes balett kurzusra, hogy képességeimet, ismereteimet a szakma felé fejlesszem. Számomra ez igen nagy megtiszteltetés volt, hisz köztudott,  egy ilyen kurzusra kijutni megtiszteltetés és egyben elismerés is az eddig végzett munkám iránt. Magyarországról öten kaptunk csak lehetőséget a Spanyolországi útra.