Az ismét fantasztikusra sikeredett kókai fesztiválról már írtam néhány beszámoló sort. Harmadszor is Kikelet, Kókán Most kiegészítem a félbemaradt cikket.(A  Galéria az előző cikkben már látható és megérkezett a film is!)

Hihetetlennek tűnik az a vállalkozás, amely egy olyan költő köré akar kulturális fesztivált szervezni, akit a rendszerváltozás előtt agyonhallgattak. Mi, az előző rendszerben felnőttek, akár az ’50-es, ’60-as, ’70-es, vagy a ’80-as években koptattuk az iskolapadokat, nem ismerhettük meg Dsida Jenőt. Nem volt „korszerű”.

 20 éve, hogy a 2-es számú Általános Iskola felvette Mátray Gábor nevét, ennek tiszteletére az iskola tanulói adtak ünnepi műsort, mellettük a Városi Kórus tagjai énekeltek szabadságharcról szóló dalokat. A rendezvényt szerencsére elkerülték az esőfelhők, a jó időnek hála sok érdeklődő látta, ahogy Kocsi János polgármester átadta a Pro Urbe díjat Fejős Pálnak és Vonnák Sándornak.

Az Igazgyöngyszemek KHA támogatta a nagykátai Kisherceg Óvoda kicsinyeit.

Az Alapítvány főleg a gyerekek kézügyességének fejlesztésével, a közösségben végezhető munkálkodás örömének átadásával foglakozik, de szervez a nyelvi kreativitást fejlesztő vetélkedőket is.

Jelenzki István Szent Koronáról szóló filmjét vetítették a nagykátai Művelődési Központ nagytermében. Szerencsére szép számban voltak érdeklődők, akiket talán az is vonzott, hogy a vetítés után találkozhattak a film rendezőjével is.

 Már megszokottá vált, hogy Egri Zsolti és Juhász László évente legalább kétszer összehívják városunk, illetve a környék borkedvelőit. Persze borozni, és bort inni többféleképpen lehet, mondjuk otthon esténként a családdal vagy a barátokkal egy palack jó minőségű Tokaji vagy Villányi mellett, de ihatunk valamiféle pancsolt, ún. homoki moslékfehérjét vagy szőlőtlen, festett és cukrozott vöröset egy bögrecsárdában, vagy egy köpködőben és irány az árok, esetleg a kórház.

Február második hétvégéjén rendezték a nagykátai Tűzoltóság bálját. A hangulat fantasztikus volt, ami köszönhető volt a vacsora előtti rövid műsorban fellépőknek és az estén zenét szolgáltató zenekarnak.

 

A sülysápi Wass Albert Művelődési Központban idén is nagy volt az érdeklődés a Bódi Éva keramikus művész által vezetett kézműveskedésre. Nem csak Sülysápról, de a környező településekről áthozták a szülők a maszatolni vágyó csemetéiket.

Az elmúlt évektől eltérően idén nem a Művelődési Központban, hanem a Városi Könyvtárban tartották meg a Magyar Kultúra Napját. A fellépők idén is az esemény rangjához méltó műsorral ajándékozták meg a megjelent érdeklődőket.