alt

Szép hagyománya Nagykátának, hogy a város ezen a napon adja át a Pro Urbe díjakat és Díszpolgári címet.

Ebben az esztendőben Dr. Farkas László nyugalmazott főgyógyszerész, Czakó György és felesége, Czakó Györgyné a nagykátai KALOT és KALÁSZ meghatározó tagjai és Basa László

nyugalmazott tanár, helytörténész, katonai hagyományőrző kapott Pro Urbe díjat, míg Lakatos Gyula nyugalmazott középiskolai tanár Díszpolgári címet kapott.

Ez kisgömböc szerencsére békésebb volt, mint ama bizonyos, mesebéli rokona, amelyik önálló életre kellvén bekapkodta az útjába kerülőket. Bár a farmosiak gömböcének is hasonlóan, egy bicska által teljesedett be a sorsa.

December eleje a télapóról, a karácsonyi készülődésről szól. A megagigahiperszuperáruházak hangszórói üvöltik magukból a szintetizátor alapon nyugvó karácsonyi dalokat, a különféle médiák sulykolják az emberbe, hogy a válság ellenére vásárolj, lepd meg magad egy kiadós karácsonyi hitellel. Meghitelezett szeretet. 5 évvel ezelőtt az igaz szeretetet dobtuk el magunktól. Eldobtuk magunktól testvéreinket, akik érdekek nélkül szerettek.

Nagykátai asszonyok-lányok csapata évek óta készít olyan kézműves portékákat, amelyek elkészítése nem csak az alkotóknak szerez örömet, de az alkalmankénti kiállításokon csodálkozókat is meglepik tehetségükkel. A Pintácsi Éva által összefogott társaság, igazán bőséges anyagot pakolt ki a nagykátai Városi Könyvtárban.

A hagyomány tovább folytatódik. Ha már közeledik a november, az ősz vége, az új borok hava, kíváncsian várjuk, hogy a soron következő nagykátai borkóstolón mely borászokkal találkozhatunk, és tőlük milyenfajta borokat ízlelhetünk meg.

A tápiószelei múzeum és a helyi általános iskola között évtizedek óta hagyományosan jó a kapcsolat.  A múzeum mindig megtalálta módját annak, hogy a tápiószelei diákok csoportjai ingyenesen látogathassák meg a múzeum kiállításait. A közgyűjtemény a múzeumbaráti körrel közösen számos programot szervez gyerekeknek (történeti játszóház, néprajzi foglalkozás, vetélkedő).

A megújult művelődési központ, a valamikori pártházból szinte modern palotává átépített könyvtár után, most egy harmadik kulturális intézménnyel gazdagodott a város. Egy sikeres pályázat, nagyjából 90 millió forinttal támogatta a FER-ÉPSZER KFT által, alig öt hónap alatt elkészített Tájház megépítését.

Az Igazgyöngyszemek KHA által meghirdetett ,,Ajándék számítógép karácsonyra" pályázat 9 beérkezett fogalmazással lezárult.

VIII. alkalommal rendezték meg a "Borászok és Boraik" fedőnevet kapó borkóstolót. Kiváló borok, egy kiadós vacsora és nagyon jó hangulat. Ismét. Talán ha akarnának sem tudnának a szervezők hibázni. Most ugyan Egri Zsolt nem tudott részt venni a szervezésben, így Juhász László kettőzött erővel készítette elő a mostani estét.