Szórádi Zsigmond nagykátai szobrai. Basa László írása a nagykátai Trianon-emlékmű alkotóját mutatja be

Egy alkotóművész számára a halhatatlanságot a legtöbbször korszakokon átívelő alkotásai valósítják meg. Így van ez a köztéri szobrok készítői esetében, mely művek legtöbbször túlélik alkotójukat, hiszen a mester nevét jegyzik az útikönyvek, belőle készülnek fel a városismertetési vetélkedő résztvevői.  A Szerző KÉPEI

altBár sok olyan tápiószentmártoni rendezvényen voltam jelen, amelyet Horgos József szervezett, vagy közreműködött azok létrejöttében, vagy éppen a színpadon szerepelt, valahogy úgy alakult, hogy személyesen nem  ismerhettem őt  A hírét ismertem barátai, munkatársai, tisztelői dicsérő szavaiból.   Már hetekkel ezelőtt elment a Tápióvidék egyik legendás népművelője, de úgy illet, hogy az emlékező gondolatok először a tápiószentmártoni Önkormányzati Híradóban jelenjenek meg. A bárotok – Tóth János és Czerván György – búcsúzó sorait a település honlapján, az újság világhálós változatának 5. oldalán olvashatják el.


Gócsáné Móró Csilla múzeumigazgató köszönetnyilvánítása

A Vendégbarát Múzeum Program szavazása május 13-án éjfélkor befejeződött.
Az évi 30 ezer feletti látogatószámú múzeumok között ("A" kategória) a győri Városi Művészeti Múzeum, az évi 5000-30 000 látogatót fogadó múzeumok között ("B" kategória) a tápiószelei Blaskovich Múzeum, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadók között ("C" kategória) pedig a Tiszalúci Tájház kapta a legtöbb szavazatot.
A B kategóriában így mi lettünk 2010 Vendégbarát Múzeuma.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 15-én, a Múzeumok Majálisán, a Nemzeti Múzeum kertjében került sor.

 

altA trianoni tragédia 90. évfordulójára a legtöbb tápióvidéki település - a megemlékező programokon túl - emlékművek, köztéri szobrok létrehozásával is emlékezett. A közeljövőben sorra vesszük és fotógalériákkal is bemutatjuk a kistérséget díszítő alkotásokat. Elsőként Szórádi Zsigmond nagykátai Turul-szobrát idézik meg a FOTÓK.

 
altNagykátán második alkalommal került megrendezésre  a 24 órás vetélkedő, ahol négy csapat mérkőzött meg egymással és a fáradtsággal. A tavalyihoz képest szerecsére sokkal többen vettek részt a helyi művelődési központban megtartott rendezvényen. Reméljük, jövőre még többen leszünk!

altA Tápiószecsői Helyőrségi Klub, a Tápiómenti Tömegsport Egyesület, a sülysápi Szőlős Ranch Lovasudvar és számos más partner – többek között a Wass Albert Művelődési Központ – közreműködésével a magdolnai horgásztónál hozta tető alá a gyereknapot. KÉPEINKKEL emlékezünk erre az igazán jó hangulatú és a gyerekeknek sok-sok izgalmas programot kínáló rendezvényre.


altA húsz esztendeje elhunyt Bodrogi Sándor tiszteletére szerveztek emlékkonferenciát és kiállítást a nagykátai Tájházban, nemrégiben.  Bodrogi Sándor egy már-már elfeledett népművészeti műfajnak, a rendkívüli figyelmet és türelmet igénylő lószőrékszer készítésnek volt a mestere. Neki is köszönhető, hogy ez a már-már feledésbe kerülő tudomány fent maradhatott.

altAz 1985-ben alakult tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre egy helyi kezdeményezésbe bekapcsolódva – a művelődési ház, a könyvtár, múzeum összefogásában – 1999-ben indította el hagyománnyá vált rendezvénysorozatát, a múzeumalapítóknak emléket állító Blaskovich-napokat. Immáron tizenkettedik alkalommal került sor 2010. május 28-án a múzeum előtti parkban a „napok” ünnepélyes megnyitójára.          Basa László írása

Bordács Borbála beszámolója      Március 12 és 16 között láthatták a mendeiek és a Tápió-mentiek Albrecht Júlia képzőművész kiállítását a mendei Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében.