(Szatmári Imréné írása előtt a Kedves Tápiószelei Olvasóink figyelmébe ajánlanám a Thapeu 3. számát, amelyben a szerző egy érdekes írását, és Gócsáné dr. Móró Csillának a Nagy János-féle művésztelep történetét megelevenítő tanulmányát is közöljük. A Thapeu-t - amelyet a Blaskovich Múzeum Barátikör is nagyvonalúan támogat - a Blaskovich Múzeumban is megvásárolhatják. Ára 400 Ft. A szerkesztő megjegyzése.)
A nemzeti történelem fontos eseményei az államalapítás és a keresztény Európa közösségében való elhelyezkedés. Mindkettő kiemelte a magyarságot a keleti életformák és a népvándorlás kaotikus világából, és megalapozta jelenlétét, szerepét a nyugati nemzetek között. Szent István király alakját mindenekelőtt legendák örökítették meg. A 13. század végén született István király verses históriája e legendák történeti anyagát követi, miközben portrét rajzol az államalapító és egyházszervező uralkodóról.
Tápiószelén e mű részleteinek előadása Estrházy Pál „Harmónia Caelestis” című zeneművével párhuzamosan teremtett ünnepi hangulatot a Simonffy Kálmán Művelődési Házban.

Életének 60. évében elhunyt Fenyvesi "Dax"Gábor, a Nagykáta Színjátszó Egyesület örökös tagja, egy nagyszerű színjátszó, egy igaz, figyelmes jó barát, akire bármikor lehetett számítani a színpadon, a kulisszák mögött és a hétköznapi életben is. Mindenkihez volt egy kedves szava, egy humoros megjegyzése, egy jó tanácsa. Sári bíró, Kakuk Marci, Kaviár és lencse és a Háry János azok a nagyszínpadi darabok, amelyekben szerepelt a Nagykáta Színjátszó Egyesületben és a Muzsika Színházban. Nyugodjék békében! Emlékét szívünkben örökre megőrizzük!

 

Minkóné Polenyik Piroska magát és a sülysápi piacteret egésznap megtöltő közönségét is rendesen kifárasztotta június 20-án! Hihetetlen mennyiségű, látványosnál látványosabb programelemet kínált fel a helyieknek és a „messze földről” érkezőknek! Szőke Attila sem aprózta el fényképezőgépen a kattintásokat! Cikkfotóként én a habparty egyik pillanatát emeltem le (egészen fantasztikus buli hangulat alakult ki a tűzoltóautóról ömlő habba belevidámkodók között), de érdemes végig lapozni a gazdag fesztivált összefoglaló albumokat: I. album, 2. album

 

Szőke Attila tegnapi első Galériája után itt a 2., a 3., no meg a Ráadás is. Az augusztus 3-i II. Szecsői Ürgés Fesztivál több tucatnyi programeleme úgy állt össze, hogy azok mindegyike mögött egy-egy életerős, akcióképes, saját ötleteit megvalósítani tudó, „szecsőiségét” fintorgás nélkül vállaló civil csapat, közösség áll. Vállalják magukat, egymást és településüket. Van elképzelésük, energiájuk,... utánfutójuk, sátruk, asztaluk, hosszabbítójuk, bográcsuk… Összedobják!
Kíváncsiak magukra, és örömüket lelik még sztároktól mentes együttlétben is. Nem az egyszemélyes népművelő Lesti Berci barátomra, vagy az önkormányzatukra várnak. Beveszik őket is buliba és közösen „csinálják meg magukat”!
Tetszik ez nekem!

 

KÉPEK Még javában tart a Sülysápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megszervezett jótékonysági fesztivál, és még mi is csak éppen beugrottunk a művelődési házba, feltöltendő néhány délelőtti képet, de már megyünk is vissza. A programra még most is érdemes kilátogatni, hiszen olyan finomságok is hátra vannak, mint például a habparty.

 

Szőke Attilától egy e-mail gyorsjelentést kértem a II. Szecsői Ürgés Fesztiválról: „… a gazdakör állatai, gépei, a helyi rendőrök Rendürgék elnevezésű bemutatója, a kocsitól kezdve a különböző helyszínelő eszközökig mindent megmutattak a gyerekeknek, ki is próbálhatták, hogy kell ujjlenyomatot rögzíteni a tárgyakon, megkapták a saját tenyérlenyomatukat, kutyás bemutató és még sorolhatnám. Tűzoltó bemutató, haditechnikai  bemutató a helyi laktanyából, vályogverés, seprű kötés, festmény, csipke kiállítása a nyugdíjasok munkáiból, jászberényi huszárok, vetélkedők. Sorolhatnám még, de meghagyom Lesti Bercinek a beszámoló lehetőségét.” Első adag galériájából az ürgeöntést választottam ki. Bata József polgármester-Főürge, egy butykosból serényen öntögeti a reggeli pálinkát a szecsői polgárőr-Főürge, Dósa Zoltán torkába.

 

A sülysápi, de pándi származású Kocsisné Balogh Erzsébet volt a főszervezője az idei Pándi Meggyfesztiválnak. Magam most irigykedtem egy kissé, amikor Művelődési Központ körül szétterített programkínálat felderítését egy gyors körsétával megkezdtem: bizony, remek, kényelmes helyszín ez! Az intézményt minden oldalról bőséges, rendben tartott, világítással ellátott, kis játszótérrel kedvesített, még egy tekintélyes négyzetméterű faházzal, konyhával is rendelkező, elkerített saját birtok öleli körbe. Itt a szervezők neki vethetik a hátukat a művelődési háznak, sajátjukként, rendezvényüket kompromisszumok nélkül kiszolgálva használhatják fel a kiváló helyszínt.

Szó szerint értendő a cím, hiszen a július 20-i jótékonysági eseményen a kedves közönséget egy emelőkosaras tűzoltóautó segítségével valóban kiemelkedő élményben részesítették a lelkes szervezők. Szőke Attila albumai után (itt és itt), most Teréki Krisztián képeivel is megidézzük a remek hangulatot. (És én is fotóztam!)

 

 

 

Pénteken éppen Tápiószentmártonban volt dolgom, és ha már arra jártam, kinéztem a helyi általános iskola napközis táborába is. A takaros horgászhelyen, a Tőzeges-tónál Majorosi Katalin, Kollár János barátaim és kolléganőik nem felügyelték, nem szórakoztatták a gyerekeket: sokkal inkább együtt érezték jól magukat. A lányok-asszonyok közösen készítették a klasszikus paprikás krumplit, mialatt János a helyszínen összeeszkábálta a fiúk számára az egyedi pecabotokat. tpkTLképek
Kollár János a hosszú évek óta sikerrel működő gyerekközösségről, a Zöldikékről írt egy cikket a rövidesen megjelenő Thapeu-ba is. Tápiószentmártoni barátaim majd nála is beszerezhetik a Tápió-vidék kulturális eseményeivel, történelmével, néprajzával foglalkozó negyedéves folyóiratot. A lap második számát a Kincsem Áruházban még megvásárolhatják! (Tegyetek így, és támogassátok érdeklődésetekkel ügyünket!)