A 2013-as év utolsó rendezvényét az évszázad üstökösének kikiáltott ISON bemutatására szerveztük. Mivel éppen ez idő tájt látogatta a gyerekeket a Mikulás arra gondoltunk, hogy az ISON üstököst összehozzuk a Mikulással, a gyerekeket a  csillagvizsgálóval. Folytatás a SACSE honlapján.

 

„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában befejeződött a Pest megyei Gomba-Sülysáp és Aszód-Sülysáp összekötő út mintegy 6,8 kilométeres szakaszának rekonstrukciója európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően valósulhatott meg, összesen megközelítőleg 1,427 milliárd forintból. Az ünnepélyes szalagátvágásra 2013. december 5-én került sor.” A beszámoló folytatása a www.sulysap.hu-n olvasható.
Tápió Tv 29:
{youtube width="320" height="247"}LJ194FFz5HQ{/youtube}

 

A Szentatya, Ferenc pápa 2013. november 25-i hatállyal elfogadta Katona István lemondását az Egri Főegyházmegye segédpüspöki szolgálatáról, az Egyházi Törvénykönyv 411. kánonja és a 401. kánon 1. paragrafusa értelmében.

Katona Istvánt 1989 decemberében szentelték püspökké a Váci Egyházmegye szolgálatára. A püspöki konferencia őt bízta meg az újjászerveződő katolikus iskolák munkájának segítésével és koordinálásával. Ezt a feladatot 1996-ig látta el a Katolikus Iskolai Főhatóság elnökeként. Eredményes munkásságát az MKPK a Pro Paedagogia Christiana kitüntetés arany fokozatával ismerte el. 1997 óta volt egri segédpüspök. (Folytatás a sulysap.hu-n)

 

Kilencedik éve emlékeztet a gyászos december 5-i népszavazás szomorú eredményére a Wass Albert Tápiómenti Kulturális Egyesület. Ebben az esztendőben is a tápiószecsői Helyőrségi Klub színháztermében köszöntötte a vendégeket Bata József polgármester úr és Dombi Nándor, az egyesület és a Képviselő-testület Oktatási - Kulturális és Sport Bizottságának az elnöke. tpkTlképek, tpkTKképek

Csurka László, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész előadásában Ady, Juhász Gyula, Reményik, Ábrányi, Wass, Márai, Dsida magyarság versei hangoztak el. A 77 esztendős színművész csodálatos orgánumával előadott, hiteles, átélt szavalataival megrendítő, emlékezetes élményben részesített minket. Előadóestjén Mártonffy Miklós zongoraművész működött közre.
A rendezvény második részében Terék József és barátai muzsikáltak. A kiváló zenekar prímása Hrúz Szabolcs, brácsása Tóth Gergely, bőgőse a zenekarvezető volt.
A tápiószecsői gyökerekkel is rendelkező Ürmös Sándor személyében (a Magyar Cimbalmosok Országos Versenyének első helyezettje, a 100-tagú Cigányzenekar szólistája) az egyik legjelentősebb cimbalom művész virtuóz játéka frenetikus volt, de Hetényi Milán éneklése is ritkaság számba menő minőséget képviselt.
A Felszállott a páva vetélkedőt megnyert Jászság Népi Együttesből két táncospár előadásáról is csak szuperlatívuszban lehet írni.
A Wass Albert Tápiómenti Kulturális Egyesület által megszervezett „Egy az Isten, egy a Nemzet” rendezvénye kiemelkedő minőségű eseménye volt a Tápió-vidék ez évi programjainak.
Gratulálunk!

 

 

 

Szőke Attila természetesen már régen továbbította nekem a tápiószecsői napelemes fejlesztést lezáró esemény és a sülysápi új sülysápi óvodai épületrész átadását megörökítő képeit. Én maradtam most el egy kicsit sportos tempótól, de íme, pótolom a galériákat.

Születésének 140. évfordulóján, a közelmúltban szülőfalujában, Tápióságon emlékeztek a település leghíresebb fiára, a magyar geológia tudományának kiváló művelőjére, az 50 éve éve elhunyt dr. Papp Károly akadémikusra, tanszékvezető egyetemi tanárra, a tudományág XX. századi kiemelkedő alakjára. Dr. Papp Károlyra emlékeztek Tápióságon

2003-ban így írt dr. Papp Károly és Tápióság kapcsolatáról Bihari József: „Szülőfalujának polgármestere dr. Samu János, a baráti kör elnöke Tóth György, a földrajz szakos tanárember Kun László vezetésével a falu értékeit megtartani, a jövőnek példát adó módon felmutatni szándékozó polgárai mély tisztelettel, nagyrabecsüléssel, büszkeséggel ápolják Papp Károly emlékét, példás tudományos eredményeit, emberi magatartásának szerénységét, a szülőfalu iránt minden időkben érzett töretlen vonzalmát, ragaszkodását, szeretetét.

Jókedv, muzsika, tánc és egy kis korongozás.... Így telt el az a pár órácska, amit november 16-án együtt töltöttünk a sülysápi Wass Albert Művelődési Központban, hiszen Szent András hava régen is a mulatságokról szólt. Mi most is jót mulattunk. Erről a kiváló zenészek gondoskodtak. No és Szórádi Viktor, a tánctanár.

Az este hat órakor kezdődő estre 21 szecsői gyerek, szülők és nagyszülők jöttek el (összeszámoltam, 43-an voltunk!). Játszottunk, énekeltünk, jártuk a dunántúli ugróst, megismertünk néhány moldvai táncot, dobbantottuk, rikolytottunk.... Közelről megnéztük a nyenyerét (tekerőt), dudát, nagybőgőt, citerát, brácsát, és az ütőgardonyt, amit még ki is próbálhattunk.

Teréki Krisztián képei arról tanúskodnak, hogy a tápióbicskei grillázstorta kiállításra ismét csodás finomságokkal érkeztek meg a cukros szobrászok. Veroczki József és Szóró József is feltűnik egy-egy fotográfián, ami azt jelenti, hogy rövidesen a Tápió 29 Tv cégjelzésű megosztón egy tartalmas filmes összefoglaló is feltűnik majd!

 

2013. 11.  20-án Czerván György országgyűlési képviselő, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára és Bata József, Tápiószecső polgármestere adta azt a napelemes energiarendszert, amely a település több köz- és oktatási intézményét, a Polgármesteri Hivatal épületének üzemeltetését teszi gazdaságosabbá.
Az ünnepélyes szalagátvágást egy projektismertető fogadás előzte meg.

Szőke Attila képei, tpkTLképek

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az eseményről  az MTI tudósítását átvéve, a kormany.hu is beszámolt.