25 évvel ezelőtt jelent meg a folyóirat első száma, s 15 év után 10 éve az utolsó lappéldány.

Nagykáta várossá válása alkalmából, 1989. március 15-én a Nagykáta Barátainak Köre civil városvédő egyesület jelentette meg a „Nagykátai Újság” első számát. Ezzel 45 év szünet után ismét lett sajtója a településnek. A lap tizenöt évig szolgálta a lakosság tájékoztatását, s mintegy 140-150 lappéldány megjelenése után 2004 áprilisában hagyta el a nyomdát az utolsó szám. Képek

{youtube width="320" height="247"}8Xygj5wg48A{/youtube}

Somkutas Imre nyugállományú ezredes halálára
A nagykátai hagyományőrzők tevékenysége az utóbbi években mind műfaját, mind pedig a cselekvés helyszínét illetően rendkívül szerteágazó és sokszínű képet mutat. Ebben az évben ünnepeljük a felfedezők katonai hagyományőrző mozgalma megszületésének 15. évfordulóját. Az eltelt tizenöt évben sok hivatásos katonával kerültünk kapcsolatba, mindenekelőtt a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület és tagsága nyújtott értékes segítséget a nagykátai honvéd hagyományőrzőknek. Dr. Enzsöl Gyula, Móczár Béla, dr. Tőzsér Gábor mellett Somkutas Imre nyá. ezredes támogatta a katonai hagyományőrzők törekvéseit. A felsorolt nyugállományú katonatisztek segítsége révén tudtunk közelebb kerülni a honvédség mai életéhez, tudtuk további tartalommal megtölteni a magunk választotta katonai hagyományőrző státuszt.
KÉPEK

Őszné Sima Anna szereti a népzenét, a néptáncot és mindent, ami a magyar népi hagyományokból fakad. Ő is egyike azoknak (naponta már kétezren!), akik időnként megtisztelik érdeklődésükkel a tapiokultura.hu-t. A sülysápiak a plakátokról, a Sülysápi Hírforrásból is értesülhettek az Ihajla zenekar ingyenes batyus táncházairól, de honlapunk révén lassan a Tápió-vidék egészén is szétterül ennek a programnak a híre.
A tápiószecsői pedagógus először családjával jött el a sülysápi Wass Albert Művelődési Központba. Jól érezte magát, ezért legközelebb elhozta tanítványait, azok testvéreit és a szülőket. Most, a legutóbbi farsangi, fánkos táncházunkba már 62-en jöttek!
Népzenével, vidámsággal telített közös együttléttel neveli a tanítványait a Gróf Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa.
A tanítónőnek az iskola honlapján (amelyet a sülysápi futónapokat szervező TTA egyik kurátora, Czirják György testnevelő tanár szerkeszt) elolvasható beszámolóját azzal ajánlom azon sülysápi szülők
figyelmébe, akik eddig még nem jöttek el hozzánk, hogy gyermekeikkel együtt őket is szeretettel látjuk a következő Ihajla táncházban.
(Köszönöm Czirják tanár úrnak, hogy a tápiószecsői iskola honlapján a tapiokultura.hu-t a logónk alatt elérhetővé teszi, és diákjaik, azok szülei folyamatosan válogathatnak a Tápió-vidék eseményei, így a sülysápi lehetőségek közül is! Jönnek is! A táncházainkba, az Iskolabörzékre, a futónapokra, a városavatóra, a gazdanapra, a színházainkba…Szertettel látjuk őket is!)

 

 

 

A napokban lett 80 esztendős Nagy Menyhértné, aki sok éven át volt vezetője a nagykátai Katica Nyugdíjas Klubnak. Szabó Károly, a klub jelenlegi vezetője és a közösség tagjai illően köszöntötték a híres vidámságát, lendületét mai napig megőrző Ica nénit.
Mindez persze akár „Katicás”, vagy éppen nagykátai „belügy” is lehetne, de a tapiokultura.hu számára jó alkalmat a teremt a klub igényes, sok hasznos tartalommal megtöltött, kisfilmekkel is színesített honlapjának reklámozására.
Íme, a „köszöntő Kataciás-filmecske":
{youtube width="320" height="247"}bBABEcWwyPE#t=1018{/youtube}

 

{youtube width="320" height="247"}wLa6nTEVm5g&feature{/youtube}

 

Kevés rendezvényről mondható el, hogy nem csak a falu, (valljuk be őszintén, manapság már ez is nehéz vállalkozás), és nem is csak a Tápió-vidék figyelmét kelti fel, de a Kossuth Rádió élő tudósításának, és többek között a Music Fm, a Class Fm, M1, Duna Tv, valamint egy napilap hetekkel ezelőtti beharangozójának is köszönhetően országos érdeklődés övezi. A most már hagyományosnak mondható II. Tápiósági Rétes Fesztivál rendezőinek ez sikerült. Számos olyan vendéggel találkoztam a nap folyamán, akik pl. a reggeli, élő rádióközvetítés hírére ültek autóba, vagy vonatra és érkeztek a falunkba az ország különböző pontjáról.
A Szerző képei (Még mindig nyúlik a sági rétes, Betekeredtek a sági rétesek)

Bár hatodik sülysápi Ihajlás táncház a farsangi fánkról szólt, azért a "személyzeti ellátmányban", a zenész barátaink kínálására most is bevetettük Szántó Zoltán Sancho Pékségének híres falusi kenyerét. Ezek egyikéből szelt zsíros karéjjal birkózik Csanádi Ádám kollégám képeim egyikén, másikán. Szüksége is volt a kalória felhalmozására, hiszen a táncházunk bizony igen sok munkát ad neki. A közös "asztalozás" után a hangosítás, a gázpalackokkal való szaladgálás, a négy méter magasan lévő lámpáink beállítása, a vendégeink fogadása sem meríti ki annyira, hogy maga is ne állna be a táncolók közé. Aztán a lámpaoltás előtt összepakolja a technikát, eltakarítja a romokat és még lovagiasan haza is fuvarozza meghívott barátait.
A fotográfiákon ott van most a Barátság Nyugdíjas Klubbal érkezett három unoka is, akik aranyosan segédkeztek nekünk egy kevéset a program előkészítésénél.
És persze a nyugdíjasok! Munka közben, víg kedéllyel! Fantasztikusak voltak! (Az én galériámban még nincsenek ott a kész fánkok. Mire azok sütése megkezdődött, Szőke Attila és Teréki Krisztián vette át a kattogtatás feladatát. Attila képeit már közöltem, és rövidesen megkapjuk majd Krisztián fényképeit is.)

A varsói gettólázadás -1943. április 19.- kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány döntése értelmében minden évben megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain és szerte a világban a kegyetlen fájdalom napja lett a HOLOCAUST EMLÉKNAP. (…) Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét nemzetközi holokauszt-emléknappá. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét – szerepel az oktatási segédanyagként szereplő Sulineten.