Április 4-e régóta ünnepnap Tápióbicske és Nagykáta lakóinak. Sokáig, az egész országban, a Szovjet Hadsereg hős katonáit ünnepelték, akik kiebrudalták az országot megszálló német fasisztákat, napjainkban, a rendszerváltásnak köszönhetően, szabadon ünnepelhetünk egy másik (?) nagy történelmi eseményt.

 

Az alábbiakban közöljük a Tápióbicskei Csata 160. évfordulójára emlékező eseményeket.

Rémisztő maszkok, kereplők, kolompok és hatalmas jókedv fogadta azokat, akik Farmosra tévedtek február 20-án. A maskarás felvonulás már évek óta hagyomány a településen.


Ismét a Tápió partjára, Nagykátára és Tápióbicskére érkezik Közép-Európa legnagyobb szabású katonai hagyományőrző programja, a Tavaszi Emlékhadjárat. Látványos egyenruhák, huszárok, lovasok, tüzérek és markotányosok, magyarok, székelyek, lengyelek, osztrákok, németek. Lovak, szekerek, ágyuk, szablyák…

Az a videó-beszámoló, amit most mi Önöknek feltálalunk, műfaji korlátai miatt sem adhatja vissza az ízek és illatok azon harmóniáját, melyeket a Tápióbicske Barátainak Köre és a tüzércsapat kínált a vendégei számára. Január utolsó szombatján ugyanis ismét meginvitálták mindazokat, akik a tavalyi esztendőben valamilyen módon segítették a lokálpatrióták működését.