A nagykátai hagyományőrzők 2004-ben, II. Rákóczi Ferenc első kátai látogatása 300. évfordulója alkalmából hirdették meg emlék-és hagyományápoló kezdeményezésüket. Céljuk ezzel az volt, hogy a 2011-ig tartó időszakban felhívják a város és a régió figyelmét saját kuruc történelme aktuális 300. évfordulós történéseire, közreműködjenek az ünnepségek és megemlékezések megszervezésében.                                       
                                                                                                                        Basa László nagykátai helytörténész írása

Kicsit szégyelltem magamat, amikor egy-két hónappal ezelőtt Walter János, a tápiószecsői Damjanich János Művelődési Ház igazgatója megmutatta nekem az intézmény pincéjében látható gyűjteményét. A szégyenkezés oka, hogy ennek a sajátságos kis múzeumnak a léte, 2007 óta elkerülte figyelmemet.

A történelemtanári pályára készülő Katus Norbert,  www.helytortenet.sulysap.eu címmel szerkeszti a települése múltját kutató, bemutatni szándékozó honlapját. Most, a kommunizmus áldozataira emlékező nap előtt A sülysápi per (1951), A második világháború Sülysáp határában című, illetve a rövidesen az oldalra felkerülő, a számos áldozatot követelő  1945-ös gyömrői-gyilkosságokról szóló írásait ajánlom a figyelmükbe.

A Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat egy igényes honlappal jelentkezett be. Az adatok, információk, képek, filmek folyamatosan kerülnek majd ki az oldalakra, de már most is érdemes megtekinteni http://sites.google.com/site/tuzerek/home címen található felületet.