„Dologidő című időszakos kiállítás

a kókai Kossuth Helytörténeti Gyűjteményben 

2010. június 19-től szeptemberig

altHol élsz? Kik voltak az őseid, hogyan éltek, mit hagyták rád, mit mutatnál meg településedről a máshonnan érkező barátodnak? Érdeklik ezek a kérdések a gyerekeket? Sülysápon igen. Ezt bizonyítja a Katus Norbert HONLAPJÁN OLVASHATÓ beszámoló, amely egy jól előkészített helytörténeti vetélkedőről, az értelmes, talpraesett, kíváncsi és felkészült, a vetélkedő végére kicsit még „sülysápibbá” váló iskolásokról szól.


Basa László felhívása

 

1941-ben Nagykátán a vásártéri iskolában és a mellette levő térségen hozták létre az ország egyik leghírhedtebb munkaszolgálatos bevonulási központját. Ide szólt a behívója a 17-65 év közötti budapesti lakással rendelkező zsidó férfiaknak, valamint a „politikailag megbízhatatlan” baloldali személyeknek. Közülük több ezren pusztultak el II. világháború csataterein, ahol „fegyvertelenül álltak az aknamezőn.”

Emléknap és emlékállítás Tápiószelén a gyászos emlékű trianoni békediktátum 90. évfordulóján.

Basa László beszámolója a tápiószelei emlékműavatásról. 2010. június 3-án 18 órai kezdettel bensőséges ünnepség keretében került sor térségünk legfiatalabb városában, Tápiószelén a trianoni békeszerződés aláírása 90. évfordulója alkalmából rendezett emléknap megrendezésére, a kisváros főutcáján egy emlékmű felállítására. A Szerző KÉPEI

alt

Az alsóegreskátai középkori pénzlelet a tápiószelei Blaskovich Múzeum új kiállításán
Basa László írása egy a nagykátai Tájházba is "kívánkozó" érmegyűjteményről szól.