Katus Norbert, sülysápi helytörténésztől: 2010. november 2-án jelent meg a tapiokultura.hu kulturális oldalon Basa László nagykátai helytörténész Régészeti emlékek Nagykáta és térségéből c. írása, mely átfogóan törekszik a felvázolt témát bemutatni a nagykátai tájházban megnyílt azonos című kiállítás alapján. Sajnos Sülysáp - régészeti lelőhelyei ellenére nem kapott helyet a kiállításban, és így az összefoglalásban sem, ezért hiánypótlásként adom közre alábbi írásomat. (Amelyet a szerkesztő a Szerző honlapján javasol elolvasni.)

2010. október 22-én a nagykátai tájházban kiállítás nyílt meg „Régészeti emlékek Nagykáta és térségéből” címmel. A kiállítást Czene András, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, megyei múzeumigazgató nyitotta meg. A vitrinekben elhelyezett tárgyakat a tápiószelei Blaskovich Múzeum raktárából Kalácska Róbert régész, a ceglédi Kossuth Múzeum munkatársa, a kiállítás rendezője válogatta. Basa László írása

altA VI. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál Tápiószentmártonban 2010. november 13-án kerül terítékre. A tapiokultura.hu számára is „törzsprogramnak” számító rendezvényt a szervezők felhívásával, és az előző évek általunk készített képeivel, filmjeivel fűszerezzük. (Utóbbiak között Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnökével - egy teknő mögül - készített interjú is előkerült!)

Október 22-én sugározta az M1-es csatorna a Sírjaik hol domborulnak? c. műsorát, amelyben 10 perces filmmel emlékeztek meg Kiss Kálmán (1941-1956) szentmártonkátai ’56-os mártírról. A 15 éves fiú egy benzines palackot próbált egy szovjet tankra dobni, amikor a halálos lövés érte. Egy éve a szentmártonkátai önkormányzat emléktáblát helyezett el a fiú sírján.
Basa László tanár úr – aki sorozat Tápió-vidéki aktualitására is felhívta a figyelmünket – rövidesen tanulmányban fogja feldolgozni a fiatalember történetét. Az említett adást ITT (9 perc 45 mp-től) tekinthetik meg.

A legtöbb magyar kistérségnek van egy önmagát azonosító jelképe. Ezt a jelképet logó gyanánt aztán lehet használni kiadványokban, emblémát alkotva a propagandában. A Tápió mente esetében hivatalos döntés még nem született ebben a kérdésben, azonban a tápióbicskei ütközet 1910-ben elkészített emlékműve jó eséllyel számíthatna az önazonosságot kifejező regionális jelkép szerepére.          Basa László szónoklata 2010. október 6-án hangzott el.