Teréki Krisztián fotói a tápióbicskei grillázstorta versenyen és kiállításon készültek.

 

Ebben az esztendőben több jelentős programmal is megünnepelték településük első említésének 750. évfordulóját a Tápiószecsőiek.
December 19-én Tápiószecső Anno címmel mutatják be Anka László és Kucza Péter könyvét a Helyőrségi Művelődési Klubban.
Az utóbbi alig két esztendőben négy új Kucza Péter-könyvet is örömmel vásárolhattak meg a Tápió-vidék múltjára, értékeire kíváncsi olvasók!
A jelentősen átdolgozott és kibővített Nagykáta Anno c. művet önállóan jegyzi a szerző, a tápiógyörgyei munkát Bihari Józseffel, a sülysápi és tápiószecsői könyveket pedig két fiatal helytörténész-történésszel - Katus Norberttel illetve Anka Lászlóval készítette el.
Nagykáta Anno. Kucza Péter legújabb könyvének bemutatója
, A „mi” könyvünk és annak tetszetős borítója, Könyv Sülysáp képes helytörténelméről. Mert „képesek” vagyunk rá! , Könyvünnep Sülysápon - Önt is várjuk! , Sülysápi könyvünnep. Most már tényleg városi minőségben! , Bihari József - Kucza Péter. Ismét bővül a Tápió-vidék tékája!Ajánlás - Resume - Tápiógyörgye Anno

Filmvetítés november 22-én a Családi Fészek Néprajzi Múzeumban (Tápiószecső, Arany János u. 2.)Ofella Sándor a filmvásznon címmel.
A program megnyitója: 2014. november 22-én 15 óra
Filmek, melyek vetítésre kerülnek:
Báránykát hoztunk - Alföldy-Boruss István riportfilmje
Archív filmek a Népi Együttes hagyatékából



 

A 70 éve történt tragédia, a holokauszt a Tápió mente históriájában is kitörölhetetlen nyomot hagyott. A kistérség lakossága 1944-ben még három járás részét képezte. A Nagykátai- és a Gyömrői járás zsidó lakosságát 1944 májusában a Nagykátán létrehozott gettóba kényszerítették, míg a térség délnyugati peremén levő települések izraelita vallású polgárainak Monoron alakítottak ki embertelen és megszégyenítő viszonyokat. Ez volt a zsidók kálváriájának első stációja. Képek