Öröm ránézni!
Mert bárki, bármit is mond, azért nagyon másként nézett ma ki a sülysápi piac, mint ahogy azt hosszú évek, évtizedek alatt megszoktunk.

Jómagam, amikor majd’ hat esztendővel ezelőtt először baktattam körbe a sülysápi Wass Albert Művelődési Központot, amolyan „városból vidékre jött” embernek éreztem magam. A szemben lévő Polgármesteri Hivatal kopottas épületét rozsdás vaskerítés őrizte a csalitos dzsumbujnak tetsző, a köztől elzárt kertjével együtt.
A Szent István” parkot” össze-vissza nőtt bokrok, egymásra roskadó fák, egy koszos királyszobor jelentette.
És a piac…!

Nekem, a „kátainak” nem tetszett. A Tápió-vidék egyik legrégibb, legjobb helyen lévő, legnagyobb szabadtéri árusító helyén száraz időben nem lehetett a portékát a portól látni, esőben meg térdig ért a sár.

Aztán elbontották a nagyközség gazdái a rácsokat a Hivatal körül, ahol Kossuth-díjas színésznő működött közre a keserű történelmi múlt áldozataira emlékeztető mementók elhelyezésénél.
Az épület melletti elvadult, elzárt senki földjéből pihenő park lett, amelyet egy köztéri művészeti alkotás ékesít már egy esztendeje és még Szent István szobrát is megtisztították a dolgos kezek…

És most, a szeptember 20-i közösségi-kulturális avatás után (Belaktuk a sülysápi piacteret , Tápió+ 3. adása 1. rész ) a kofák, árusok és a vásárlók is birtokba vették a végig leburkolt, irodaépülettel, asztalokkal, világítással, parkolókkal, akadálymentesített lejáróval, kulturált mosdókkal és még egy „helytörténeti” ivókúttal is ellátott fórumot.

Ma, amikor kisétáltam a 31-es út mellé, úgy éreztem magamat, mint egy kisváros népművelője.
Igen, ez már egyértelműen egy város tere, egy városka szépülő környezete.

Sokkal több kellene (és lesz is!), de ez már valami! Legyünk rá büszkék, használjuk egészséggel!

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében 36 tanárkollégámmal együtt eljutottam a világ legnagyobb kutatóintézetébe. Az idén 60 éves CERN (European Organization for Nuclear Research, azaz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) 2006 óta működteti programját, mely keretében az általános és középiskolai tanárok továbbképzésen vehetnek részt a fizika fellegvárának számító intézetben. Nagyon örülök, hogy ebben az évben én is a csoport tagja lehettem.

{youtube width="320" height="247"}iBvta6xPYz0{/youtube}
- Megalakult a Sülysápi Értéktár Bizottság - Falunapot tartottak Bényén - Sülysápi Szüreti Felvonulás és Vigasság

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programsorozatának egyik ajánlata a Nagy Rajzolás akció. A tápiószelei Blaskovich Múzeum idén is sikeresen hívta fel magára figyelmet, hiszen nagyon sok gyermek érezte jól magát a szép múzeumkertben. Bőven volt mit rajzolni, hiszen a kúriamúzeum és a park rengeteg megörökíteni való élményt adott a kis vendégek számára.
És a szülők, nagyszülők sem jártak rosszul, hiszen ezen napon ingyenesen lehetett megtekinteni a múzeumot.
Sülysápi szülők! Október 25-én, szombaton, 14 és 16 óra között Sülysápra érkezik az Utazó Múzeum!
Pestiné Nagy Judit múzeum-pedagógus „becsomagolja” a Blaskovich Múzeum legizgalmasabb szemléltető eszközeit és kipakolja azokat a Wass Albert Művelődési Központban!
Lesz mit kézbe fogni, forgatni, kirakni, felpróbálni…
Ingyenes programunk az egész családnak szép élményt ígér!

Szeretettel várjuk Önöket!
(Képek a Blaskovich Múzeum facebook oldaláról)

 

 

{youtube width="320" height="247"}1aowaE0R3fo{/youtube}
I. évfolyam, 3. adás (október 5. vasárnap – 

A 80 esztendős dr. Gedai Istvánt szülőfaluja, Szentmártonkáta szeptember 26-án bensőséges ünnepség keretében köszöntötte. A 80 esztendős Gedai István köszöntése A település díszpolgárának újabb kitüntetése kapcsán szeretném felhívni a figyelmet a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója életútját bemutató portrékötetre is.

Vallomás a szülőföldről

A Kairosz Kiadó 2011-ben a „Magyarnak lenni” könyvsorozat, portrégyűjtemény keretében jelentette meg a dr. Gedai Istvánt bemutató kötetét. „Keresztény értékrend és a nemzet múzeuma” címmel Dvorszky Hedvig tette közzé beszélgetésének tartalmát. A könyvhöz Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök írt előszót.Képek

Hagyománnyá vált, hogy a nagykátai Mátray Gábor Általános Iskola vezetősége, tanári kara és szülői munkaközössége minden év októberében – a „tök havában” – megrendezi a Tök jó napot az Epresi iskola festőien szép, parkosított udvarán Az ötlet gazdája annak idején Nekeczki Krisztina volt, aki máig az esemény egyik fő szervezője, a szülői munkaközösség vezetője. A rendezvény a nevét pedig Sinkáné Kiss Mária tanító nénitől kapta. Az esemény célja, hogy köszöntsék az idén kezdő új osztályok tanulóit és a szülőket, valamint hogy az iskola még szorosabbá tegye a kapcsolatot tanár, tanuló és szülő között. KÉPEK

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatásból Helyi Civil Szolgáltató Központot nyitottak meg Tápiószelén 2014. október 7-én.
Az épületet Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint  Kovács Ferenc Tápiószele polgármestere adta át a Tápió-vidéket képviselő polgármestereknek. tapikultura.huKépekTarnavölgyiL

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából átadta az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat kedden, a Pesti Vigadóban.
Az idősek emberi méltósága, anyagi, fizikai, lelki egészsége, az időskori aktivitás megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Idősekért díjat kapott tíz személy között volt Nagy Menyhértné, a nagykátai Katica Nyugdíjas Klub tiszteletbeli vezetője is.

Ica néninek a magam és a honlapunk nevében is őszinte szívvel gratulálok!

Minden kedves nyugdíjas barátunkat, segítőnknek, a sülysápi Barátság Nyugdíjas Klub és a Pávakör tagjait szeretettel köszöntjük!