szmkcímer

Szentmártonkáta Községtörténeti Baráti Kör Egyesület pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program keretén belül „A HAJT-A Csapat Akciócsoport területén működő civil szervezetek támogatása, kulturális értékeinek fenntartása, hagyományőrzés” című,

VP6-19.2.1.-41-4-17 kódszám ú, felhívásra. A pályázat sikeresen zárult.

első világháb logó

 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete által kiírt „Első világháborús emlékművek felújítása” pályázat keretében megvalósult a Hősök liget e első világháborús emlékmű felújítása 2.409.190.- Ft összegben.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta. (Képek a "bővebbenben")

BETEGSÉGEK TESZT1

Dr. Dusek László tanár úr étizedek óta készíti "tudáspróbáit", országosan is népszerű és sokszor a Tápió-vidéket is népszerűsítő tesztjeit. E számára (80 éves!) is nehéz járványveszély minden gondja ellenére is, ismét a játékos énjét mozgatta meg! Tessék próbálkozni, kutakodni! (A megfejtés ott lesz a "Bővebbenben", de nem csalunk!)

A bűnügy helyszíne, Dánszentmiklós földrajzi helyzete és legfontosabb adatai: az Alföld északi részén, az ÉNY-DK csapásirányú, a változatos homoktalajokkal fedett Pilis-Alpári-homokhátságon, Pest megyében, Albertirsa és Örkény között, hazánk mértani középpontjától 4 km-re fekszik. Területe 38 km², lakossága 2818 fő (2018).

Ez a szörnyű tragédia a „boldog békeidőket” élő Magyarország egyik legismertebb bűnügye volt,

Dusek Szabad Föld2

2020. 02. 28 -án szép és tartalmas írással méltatta Dulai Sándor a Szabad Földben a 80 esztendős dr. Dusek Lászlót. Olvas óink figyelmébe ajánljuk mi is a Játszva tanulni és kihívást keresni címmel megjelent cikket!

TJ 40 év cikkhez

Mikor és hol születtél?

1980. november 29-én, Tápiószelén születtem, Mária Terézia halála után napra pontosan 200 évvel. Már a születésnél beigazolódott, hogy egyedi életem lesz, hiszen édesanyám klinikai halál állapotába került egy altató mellékhatásaként, én pedig nem sírtam fel, stb. Persze minden jóra fordult néhány nap leforgása alatt, a mai napig jó egészségnek örvendünk.

Családi hagyomány nálatok a muzsikálás, vagy úttörő voltál e tekintetben?

Zsámboki népdalok

Újabb kiadvánnyal gazdagodott a Pest megyei értékek tára. A Tápió mente szomszédságában található Galga menti település dokumentált népdalos és népzenei hagyománya, illetve a megalakult hagyományőrző csoport múltja már közel egy évszázadra vezethető vissza.

jelmezverseny1

 

Akár jubileumi is lehetett volna ez az esemény, hiszen a nagykátai művelődési központ munkatársai szerint talán már 30 év is eltelt, mióta az első jelmezversenyt megszervezték. tapiokultura.huKépekMartonL.TL Nem véletlen hát ennek a rendezvényünknek a töretlen népszerűsége: több mint 90 jelmez, csoportos produkció, 160 gyermek,

vácisénekesek

 

A nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskola felsős népdalosai a "Tiszán innen, Dunán túl" országos népdaléneklési ver seny Pest megyei fordulóján, Cegléden sikerrel mérettették meg magukat:

I. korcsoport: "Énekes Pacsirták" - ARANY minősítés. Felkészítő tanáruk: Tóthné Hegyesi Erika;
II. korcsoport, szóló: Varju Lili Anna - ARANY minősítés. Felkészítő tanáruk: Horváthné Sz. Zsuzsa
II. korcsoport: "Legények" énekegyüttes - BRONZ minősítés . Felkészítő tanáruk: Horváthné Sz. Zsuzsa

Gratulálunk!

(Horváthné Sz. Zsuzsa "F" bejegyzése alapján)

Alkategóriák