20220816 180834

 

2022. 08. 16. Tápiószele, Blaskovich Múzeum – ismeretterjesztő koncert-előadás Simonffy Kálmán dalaiból

Remek esemény volt!

Terék József és a Blaskovich Múzeum, a Baráti Kör Tápiószele, a Tápió-vidék kiemelkedő alakjának, '48-as hősének, a XIX. sz. elismert közéleti személyiségének, népzenekutatónak, nótaszerzőnek, a dalárdák megalakítójának, Simonffy Kálmánnak állított méltó emléket ezzel a koncerttel, a CD-vel és könyvvel (rövidesen könyvbemutató!). Képek

 

A farmosi Rotaru-Gulyás Eszter gyöngyfűző népi iparművész, divat- és stílustervező, csipkekészítő ezúttal lakóhelyének művelődési házában szervezte meg saját és barátai

Walter és Ági mama

 

KÉPEK.TL.TPK És volt is rá okunk, hiszen a Tápiószecsői Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes vezetője, Walter János és felesége, Walter Jánosné született Ofella Ágota 60 évvel ezelőtt állt először egy párként a színpadra, és ebből éppen 55 éve már férj és feleségként táncolnak.

Serleg

 

Képek(MűvelődésiKp.Nagykáta)

 

2021. szeptember 18-án került megrendezésre Budapesten, a Stefánia Palotában a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében és lebonyolításában a XXV. Magyar Kultúra Napja Gála,

image 15

 

Terék József tárogatóművész elmúlt féléves munkásságát sokan nagy érdeklődéssel követtük. 2021. március 15. és 2021. szeptember 15. között összesen 30 világversenyen mérettette meg magát, és ezeken népszerűsítette hungarikum hangszerünket, a tárogatót. KÉPEK

Tóalmás népdalos értékeinek összefoglalásával újabb kulturális örökségvédelmi kiadvánnyal gazdagodott a Tápió mente. TpkKépek A népdaloskönyv, valamint annak DVD-ROM melléklete 2021. szeptember 04-én került bemutatásra a település első okleveles említésének 615. évfordulója alkalmából megrendezett Tóalmási Értéknapon.

 

kicsitóalmásiénekes

Szörfiné Erzsike utolsó kiállítás

 

Messze nem csak Úrit, de az egész Tápió mentét érte hatalmas veszteség azzal, hogy bezár a Bub-Uska Tájház! De őszinte meggyőződéssel azt is le merem írni, hogy az egész magyarság néprajzi értékeinek egyik pótolhatatlan gyűjteménye került most végzetes veszélybe.

Ezen a május 30-ai utolsó kiállításmegnyitón sokan szinte gyászoltunk. Mi, akik évek óta kisértük csodáló figyelemmel Szörfi Józsefné Solti Erzsébet érékőrző munkáját, döbbenten néztünk egymásra és széttárt karokkal kérdeztük magunktól is: hogyan történhetett ez meg?

TJ2021

 

Terék József 1992-ben kezdte el zenei előadóművészeti munkásságát. A 2015-ben általa útjára indított Tárogató Hungarikum Koncert-sorozatban határainkon innen és túl a 2014-ben hungarikummá lett tárogató sokoldalú megszólalási lehetőségeit, virtuózitását mutatja be összegző előadásiban.

mkn 2021

1968-ban alakult meg a Pest megyei Nagykáta járási központ művészeti együttese, a Tápiómente Táncegyüttes. Már 1960-ban is működött a csapat Tápiómenti Központi Együttes néven, azonban Nagykáta vezetősége csak nyolc évvel később döntött a Tápió mente, mint tájegység tehetséges fiataljainak a felkarolásával foglalkozó táncegyüttes megalakításáról.

Alkategóriák