A Ghymes zenekar Jászberényben koncertezik augusztus 2-án, a Szabadtéri Színpadon.

Tarnavölgyi 

 

Lassan negyedszázada muzsikál ez a kiváló felvidéki csapat együtt. A Szarka testvérek vezette társaságot leginkább a világzenei jelzõvel illetik a szakaemberek.

 

Lehet, hogy így van. De a zenéjûket kedvelõk számára egyértelmû, hogy esetükben nem egy népszerû irányzatnak a siker érdekében való meglovagolásáról van szó. Az általuk énekelt versek, saját szövegeik, gondolataik világához keresték meg ezt a rendkívül, szuggesztív, temperamentumos, sokszor az elõadókat és hallgatóikat egyaránt révületbe ejtõ, elvarázsoló zenei világot.

Ennél közelebb nemigen lesznek mostanában Nagykátához. Menjenek, hallgassák meg õket.

 

És még valami. Ezt az együttest a zenéje miatt kell szeretni. Bizonyára õk kérnék ki maguknak, ha személyük, határon túli magyarságuk lenne az egyedüli oka közönségük szép számának.

De sokan teszik szóvá a politikai mindennapokban a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás, figyelem itthoni hiányát. Most, itt a szomszédban, a még mindig félmilliós szlovákiai magyarság egyik legismertebb muzsikus csoportja lép fel. A tapsunk azoknak is jár, már csak azért is jár, amiért még mindig - lassan évszázadnyi mostoha esztendõ dacára is -  magyarul énekelnek, magyarul verselnek.

Képek forrása: http://www.ghymes.hu/