Terék József - most szaxofonnalNehezen lehet azt elképzelni, hogy egy 28 éves fiatalember – merő passzióból – nekifog a Tápió-vidék településein még fellelhető népdalok begyűjtésének. Mi értelme van annak, hogy hetente teletölti a saját pénzéből a gépkocsija tankját, és szaladgál az egyik nyugdíjas klubtól a másikig, telefonálgat a népművelőknek, keresi-könyörgi a segítő szimpatizánsokat, és bizony, el-el viseli a csodálkozó tekinteteket.

Terék József, a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanára, népzenész, több zenei formáció tagja gyerekkora óta muzsikál  a különböző népzenei együttesekben. Bár öt, nagyszerű évet töltött el az ország egyik legrangosabb csapatában, Dűvőben, a közelmúltban új együttest verbuvált össze.

Ugyan a friss csapattal javában koncertezik - Terék József virtuózai bevették Fehérvárt - , szervezi a fellépéseket, tanít, a Tápió-vidék népzenei együtteseiben rendszeresen „beugrik”, még is nekifeszül régi álmának. Újra gyűjti a Bartók által 1906-ban e tájékon lejegyzett dalokat, kikutatja a későbbi adatokat is. Heteket töltött az archívumokban és több száz kotta, szöveg másolatát készítette el.

Tápiószelén, szülőhelyén az önkormányzat és Blaskovich Múzeum Baráti Körének segítségével már egy lemez is elkészült az általa gyűjtött, újra gyűjtött dalokból.

Most Sülysápon járt és talált segítő partnerekre a Barátság Nyugdíjas Klub tagjai között és már a következő helyi, senior társaság is gyűjti a dalokat.

Terék József várja mindazok jelentkezését, akik segíteni tudnak olyan személyek felkutatásában, akik tudnak még a Tápió vidékére jellemező  népdalokat.

Elérhetőségek, honlapok: 06 70 386 39 10 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Terék József  The Five Virtuoses

{google}3797516013244048831{/google}

{google}345238381987409463{/google}

2009.03.04. Tarnavölgyi László