"...Én csakis a rocknak élek.
Ne is próbálj megváltoztatni kérlek!..."
                                (Kéri Zsolt: Életem a rock)

20 év után nyugodtam mondhatjuk, hogy a fenti néhány mondat Stósz László hitvallását tükrözi. Már több cikkben írtunk a zenekar történetéről és a teljes biográfiát a www.krizis.net honlapon megtalálhatják, de itt van még egy érdekes részlet, melyet Nyeste Zsolt mesélt el a kezdeteket megelőző időszakról, amely kettejük közös pályafutását Stósz Lacival elindította.

 

A zene örök, ahogy mondják, és a kezdetektől ered. Egy egyén életében a zene attól fogva örök, amikor el kezd azzal komolyan foglalkozni. Stósz Lacinak és Nyeste Zsoltnak a közös zenélés ötlete az iskolapadban pattant ki. Megelőzőleg mindkettőjük foglalkozott már a zenével, gitároztak, illetve Zsolt még basszusozott is. Az első, a Krízist megelőző formáció a Preacher volt, amely 1988-ban szerepelt az akkori Ki mit tud? váci selejtezőjében a Néma üvöltés című szerzeménnyel. (Az eseményen magam is jelen voltam.) Az akkori tagok: Stósz László - gitár, Varga "Szotyi" József - gitár, Nyeste Zsolt - basszusgitár, Perjési Zsolt - dob és Kéri Zsolt - ének. Köszönhetően a nagyon gyatra hangosításnak, valamint annak, hogy a helyi műsorvezető többszöri próbálkozás után sem tudta kimondani a zenekar nevét, hát a fiúknak azon a márciusi délutánon nem sok termett. Mivel a fellépési lehetőség is nagyon kevés volt azokban az időkben a zenekar Stósz Laci szavaival élve válságos állapotba, vagyis krízisbe került, és innen ered a banda mostani neve.

Galéria 


Az új együttesben Kéri Zsoltot Ludányi Laci váltotta és elindult egy újabb szakasz, amely 1992-ig nyomult az akkori slágerekkel, mint pl. a Titkok az éjben, Trombita harsog, Válságos állapot, Őrület stb. Többnyire fesztiválokon, vagy előzenekarként léptek fel. Azokban az években Nagykátán többször is megrendezték a Grund fesztivált, és járt errefelé, illetve a környékben több rock és metál zenekar is, mint a Pokolgép, Ossián, Lord vagy a Fókusz, amelyek előtt a Krízis játszott. Voltak további tagcserék is, jött Sinka Csaba dobolni, Vörös Tamás gitározni, és már abban az időben is basszusozott a mai formációban is jelen lévő Gyeniss György. Hosszabb ideig, majd 12 évig tartó szünet után 2004-ben újraindult a csapat, amelynek történetéről már szóltunk a korábbiakban. 20 éves a Krízis(Egy remek klippel megtűzdelve!Érdemes meghallgatni!)


A szombat esti 20. születésnapot ünneplő koncerten szép számú, közel 300 fős közönség volt jelen. A műsor néhány perccel 8 óra után kezdődött és először vendégként a Jelek nevű zenekar játszott régi Pokolgép és Kalapács számot közel 40 percen keresztül. Kisebb átállás, majd a Krízis mai felállása játszott el 9 dalt, és utána jöttek a vendégek, a régi zenésztársak és dübörögtek a régi slágerek. A koncert utolsó részében újra a mai banda játszott, és hallható volt 2 újabb szerzemény is a jövőre megjelenő tervezett új lemezről: Örökké tartson, Valaki vár.


A két és fél órás bulit tortaevés, pezsgőzés, valamint ráadásként a fent idézett dal zárta. Aki ott volt jó szórakozott.

További sikerekben gazdag éveket kívánunk a zenekarnak, és külön Stósz Lacinak is. Jó nyomulást. Jeee