A fenti Címmel kaptuk a következő nagyszerű hírt Gócsáné Móró Csillától, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatójától.

CD-n jelenik meg BARTÓK BÉLA 1906-os Tápiószelei gyűjtése

A tápiószelei múzeum és a múzeumbaráti kör nemcsak a múlt értékeit tárja fel, mutatja be, hanem alakítója és szervezője a Tápió mente kulturális életének. 2009-ben a magyar népzenei örökség népszerűsítését vállalta fel. Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző 1906-ban Tápiószelén járt Pest megyei gyűjtőútja során. A településen 36 népdalt gyűjtött, melyek kottáit a zenetudományi intézetben őrzik. Egy fiatal zenész, a tápiószelei származású Terék József kutató munkáját dicséri, hogy megtalálta ezeket. Személyében olyan szakember vállalta fel a zenei feldolgozást, aki végzettsége, sokoldalúsága, fiatal kora ellenére sok éves népzenei tapasztalata révén és Tápió-vidéki elkötelezettsége miatt legalkalmasabb e feladatra.  Munkája eredményeként Magyarországon elsőként Tápiószele jelenteti meg azt a népdalkincset, amit a világhírű zeneszerző felgyűjtött.

A szelei népdalok megfelelően hangszerelve, autentikus hangszereken és énekhangon szólalnak meg. Közreműködők: Hetényi Milán – ének, 

Horváthné Szolovjov Zsuzsanna – ének (1,4) , Kubinyi Júlia – ének,  Lugosi Tibor – klarinét, Hrúz Szabolcs – hegedű,          Viliam Didiás – hegedű, Dezider Olah – cimbalom,  Tóth Gergely – brácsa,  Terék József - nagybőgő.

A CD bemutató a BLASKOVICH NAPOK keretében 2009. május 24-én, vasárnap 16 órakor kezdődik a tápiószelei múzeumkertben lesz. 

A táncház után lehetőség lesz a CD megvételére (2500 Ft) és dedikálására is.

A rendezvényre belépőjegy felnőtteknek: 600 Ft, diákoknak: 300 Ft

A CD kiadását és a rendezvényt támogatta:  a Monsanto Hungária Kft-Budapest, Mikrovolt Kft-Budapest , Budai József egyéni cége, Búzás Műszaki Kereskedés- Tápiószele, valamint

 Tápiószele település fennállásának 790. évfordulója tiszteletére Tápiószele Nagyközség Önkormányzata.

Információ: www.blaskovichmuzeum.hu, www.terekjozsef.com

A CD megrendelhető: Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele, Múzeum út 13.

T:53-380-061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.