Terék József a székesfehérvári, 2008-as koncerten. Itt szaxivalÚjabb szép sikert zsebelhetett be ez az ízig-vérig Tápió-vidéki, fiatal muzsikus. Barátaival, a The Five Virtuoses tagjaival még ezekben a percekben (2009. május 19-én, délben írom a cikket) is a képernyőn van.

A Kívánságkosár c., háromórás műsor nézőit, hallgatóit – Izraeltől-Kanadáig, Németországtól-Erdélyig –, szórakoztatják. Közben a nézők hallhatnak a Tápió-vidék népdal-kultúrájáról, Terék József azon nagyszerű gyűjtőmunkájáról, amely Bartók 1906-os útját járja újra. Bár ez az önzetlen vállalás még évekre ad feladatot a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárának, már megvannak az első eredmények. A The Five Virtuoses a tavalyi év végén készítette el fantasztikus, stílusokat bravúrosan, szellemesen ötvöző, valóban virtuóz lemezét. Tápiószelén, május 24-én, 16 órától, a Blaskovich Múzeumban kerül bemutatásra az az első autentikus lemez, amelyben a Bartók Béla által lejegyzett, de eddig nem hangszerelt és lemezre soha nem rögzített, tápiószelei dallamok szerepelnek. A lemez címe: Lányok, lányok, ti szelei lányok…

 

A szülőfalú, a tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele Nagyközség Önkormányzata, Seminis Monsanto Hungaria Kft, a Mikrovolt Kft, Budai József egyéni cége, a Buzás Műszaki Kereskedés támogatja ezt az egyedülálló, értékőrző ténykedést. Gratulálunk nekik is, és köszönjük! Jó helyre teszik a pénzüket!

 

Május 30-án, 18 órától a kókai Művelődési Házban, a Kókai Nyárköszöntő Falunap keretében 100 év legszebb dalai Kókáról címmel ad koncertet az együttes.

 

Kedves Olvasó!

 

Terék József egy egyenként is kiváló művészekből, világot járt, és rangos együttesekből érkezett tagokból álló zenekart vezet. A The Five Virtuoses – immáron a Duna Televízió által is – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az országban. Ezt a népszerűséget, zenésztársai tehetségét Terék József arra is igyekszik felhasználni, hogy a magyar népzene, népdal kincs Tápió-vidéki értékeit jártában-keltében hirdesse. Egyre többször, és egyre több helyen hangzik majd el Tápiószele, Nagykáta, Bénye, Kóka és a többi, szűkebb pátriánk béli településnek a neve a távolabbi koncerthelyszíneken, a kiadott lemezek borítóin, vagy éppen a televízióban.

 

Támogassa, igenelje valamelyik koncerten jelenlétével, a lemezek megvásárlásával ezt az elszántságot! Ne várjon másra! Ön nézze-hallgassa meg a The Five Virtuoses-t! Senki nem fogja Önt, Téged helyettesíteni! Ha Ön, Te, nem megy, mégy el, akkor üres lesz a nézőtér.

 

Tápiószentmártonban, a 3. Néptánctalálkozó alkalmával május 9-én lépett fel az együttes a tavalyi lemezének bemutatójával. Voltunk néhányan, de közel sem annyian, mint amennyit a művészek előadása megérdemelt volna.

 

Sülysápon – ahol Terék József napokig gyűjtött, gyűjtéséből külön az ottaniak számára készített egy feldolgozás-csokrot – másfél órás nagykoncertet adtak. Hét muzsikus – ketten Felvidékről, egyikőjük Kanadából - , tucatnyi hangszerrel adott egy a népzenétől a cigányzenéig, a latin zenétől a jazz muzsikáig terjedő, varázslatos koncertet. A sülysápiak szégyenletes érdektelenséggel hagyták üresen a nézőteret. A fergeteges koncertet a Nagykátáról érkezők, a családtagok mentették meg. De ők is jöhettek volna többen. Ha csak azok jöttek volna el, akiket eddig Terék Józsi szórakoztatott, táncoltatott, énekeltetett, tanított, kísért, a zenésztársak, a volt zeneiskolai tanárai, és a jelenlegi tanártársai, akkor kevés lett volna 300 szék is. Most a 30 is sok volt! Ott, azon a vidéken, ahol a maga szerény, udvarias módján, letett már valamit az asztalra!

 

Akik hallották eddig az együttest, azok szerint a tapiokulturán eddig megjelent méltatások nagyon is kevesek a csapat valódi értékéhez képest!

 

Mindazok, akiknek táncát, énekét kísérte az elmúlt években Terék József, akiket segített, kisegített, akik vallják, hogy a Tápió-vidék nem csak települések statisztikai-térképészeti összege, de értékeket őrző- és teremtő kulturális közösség is, azoknak ott helyük Tápiószelén, Kókán!

 

Ott a helyük azoknak is, akik évek-évtizedek alatt hasonló buzgalommal munkálkodnak a kistérségben, valamely önzetlen ügyben. Akik helytörténészek, zenészek, táncosok, képzőművészek, lokálpatrióták, természetvédők… mert aki a másik teljesítményét figyelmével nem tünteti ki, az ne keseregjen, ha a saját kiállításán, könyvbemutatóján, premierjén, gálaműsorán, zászlófelvonásán, táblaavatóján… magányosnak érzi magát.

 

Az együttes számos összetételben és számos stílusban lép fel. Sülysáp lett volna az a hely, ahol a The Five Virtuoses a teljesség igényével kívánt a hazai közönség előtt bemutatkozni. A cikk író művelődésszervező szégyene is, hogy méltatlan érdektelenségbe fulladt a koncert. (Köszönet a zenészeknek, hogy apait-anyait beleadva, teljes gőzzel ajándékozták meg a keveseket is a varázslattal!)

 

Embereljük meg magunkat és hozzunk majd össze még valahol – talán éppen Nagykátán – egy fergeteges, forró hangulatú, teltházas koncertet nekik és magunknak! Megérdemlik! Megérdemeljük!

 

Most pedig: Fel Tápiószelére, fel Kókára!

 

Gratulálok Józsi a mai televíziós szerepléshez, az ott elmondott szavaidhoz, az együttesedhez, a gyűjtőmunkádhoz, az új és a „régi” lemezhez, a koncertekhez is!

 

Támogassák!

 

Ui: Mire a cikkem végére értem, Terék József már kapott is egy gratuláló SMS-t.

A Kívánságkosár adását az a Sebestyén Márta is megnézte ma, akit nem egyszer kísértek már fellépésein a The Five Virtuoses Dűvőből „elszármazott” tagjai.

Nem akárkitől érkezett a kitüntetés értékű, rangot jelentő elismerés! 

BLASKOVICH NAPOK - különleges zenei bemutatóval

Zenei csemege - The Five Virtuoses koncert Sülysápon

Terék József virtuózai bevették Fehérvárt

A Tápió vidék dalairól – a 25. órában

Népdalgyűjtés Sülysápon is

Terék József

The Five Virtuoses