A The Five Virtuoses zenekar tagjai – Lugosi Tibor klarinétművész, Hetényi Milán, Kubinyi Júlia, Horváthné Szolovjov Zsuzsanna énekesek közreműködésével – lemezre rögzítették azokat a népdalokat, amelyeket Bartók Béla 1906-ban, Tápiószelén jegyzett le.

Ezek a többségében mára már elfeledett dallamok, eddig csak papíron, Bartók jegyzetei alapján voltak ismertek a szakmai közönség előtt.

Terék József szívós, aprólékos munkával kigyűjtötte ezeket a dalokat. Hangszerelte, és zenei rendezésével, kiváló muzsikus társai segítségével, lemezre rögzítette ezeket az egyben még soha fel nem hangzó énekeket.

A szerencsések, akik velünk együtt jelen lehettek azon a bemutató-koncerten, amelyet a lemezt kiadó Blaskovich Múzeum Baráti Köre szervezett meg a Múzeum kertjében, 2009. május 24-én, azok egy nem minden napi vállalkozás sikeres megvalósulásának tapsolhattak.

A vállalkozás különlegességét az is jelezi, hogy Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes telefonon gratulált a lemez elkészítéséhez, a Duna Televízióban elhangzott anyaghoz Terék Józsefnek. Felajánlotta, hogy személyesen hívja fel a magyar népdal és népzene legjelentősebb értékőrzőinek, Sebő Ferencnek és Halmos Bélának is a figyelmét erre a munkára.

Ismét csak gratulálunk!

Az eseményről szóló első beszmolónkban megtalálhatják a képeket és a szintén minden elismerést megérdemlő támogatók felsorolását is.

Terék József és zenésztársainak sokoldalúságát igazolva, egy másik filmben a tápiószentmártoni Atilla napról és a Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által szervezett Néptáncgáláról is felraktunk néhány kockát.

Számomra a The Five Virtuoses első lemezének zenei világa, szellemessége, sokszínűsége is nagy élmény.

A Lányok, lányok, ti szelei lányok…c. lemezt a Blaskovich Múzeum Baráti Körénél rendelhetik meg:

Tápiószele, Múzeum út 13.

T: 53/380-061

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

{youtube}1jEN-14lkvI{/youtube}

{youtube}i2wKOhUFwgo{/youtube}