A Duna Televízió beharangozóját, és aki még nem látta, annak a Katona Erikával ( a Duna Televízió stratégiai igazgató, szerkesztő-műsorvezetője) készített interjúnkat is az Olvasók figyelmébe ajánljuk.


 
látható a Katona Erikával készített interjúnk (7. perc 10. másodperctől)

A 25. Etnoklub október 30-án Katona Erika vendégének, a zenész, tanár, zeneszerző Terék Józsefnek köszönhetően izgalmas és változatos programot kínál. Műsorunkban fókuszba kerül a régóta elfeledett Tápió mente, a népzene és a feldolgozásai, az eredeti néptánc (Kiemelés a szerkesztőtől) és a világzene mintájára, világtánc. Az Etnoklub stúdiójában láthatják a Nagykun Táncegyüttest, a Four For Dance csapatát, az énekesek közül Kubinyi Júliát és Hetényi Milánt, de szívüket elszorítja majd Boda Péter dala is és zenészbarátaival együtt megtölti a stúdiót az, aki mindezt összefogja: a műsor főszereplője Terék József.

 

Lesz itt őrkői muzsika és Baranya megyei cigánydal, hallhatnak különféle népdalfeldolgozásokat, megismertetjük Önöket a Tápió menti és Nagykun táncokkal – sőt, nézőinknek még azt is megmutatjuk, milyen a valódi világtánc.

 

Katona Erika műsorvezetőnek nem lesz könnyű dolga, amikor Terék József munkásságát kutatja, hiszen a népszerű zenész – fiatal kora ellenére - nagyon sokféle zenei stílusban, és több hangszeren is játszik: klarinéton, szaxofonon, furulyán, nagybőgőn, gitáron, zongorán, sőt, még cimbalmon is. A művésztől nem csak azt kérdezzük meg, hogy mi volt az első hangszere, hanem arra is választ keresünk, hogy miért, és legfőképp hogyan dolgozza fel a népdalokat. A műsorból megtudhatják, miért fontos számára, hogy a kevésbé előtérben lévő néprajzi tájegységeket népszerűsítse.

 

Megismerkedünk a kisújszállási Nagykun Táncegyüttessel is: Kecskésné Herczegh Kata koreográfus, művészeti vezető a Nagykunság és a Tápió mente táncairól beszél majd s arról, hogy vajon ezek eddig miért nem kerültek még igazán reflektorfénybe.

 

Terék József zenészbarátait is szót kapnak, a prímás Hrúz Szabolcsot és a magyar nyelvet most tanuló cimbalmos Dezider Olah-t  a magyar népzenéről, és a zenekarvezetőről faggatja Katona Erika, a Four For Dance táncosai esetében pedig nem csak a tánc lesz villámgyors, a riport  is.  

 

Október 30-án, szombaton 12.30-kor várja Önöket az Etnoklub csapata: Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető, Katona Erika.