Tápiós díj

 

A facebook.com/tapiomente alapján:

Balog Zoltán református lelkész, volt miniszter, valamint Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke 2020. október elsején adta át a Polgári Magyarországért Alapítvány a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díját az alapítvány budapesti székházában a közösséget képviselő Földváryné Blazsek Beának, Szóró Katának, valamint Katus Norbertnek.

Rendhagyó módon, idén két tehetséges magánszemélynek és két példaértékű munkát végző szervezetnek is odaítélte az alapítvány a 2006-ban alapított díjat és az azzal járó jelentős összegű anyagi támogatást.

Az idősek világnapján megrendezett díjátadó ünnepségen az elismerést Kraszulyák Zalán, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének önkéntese; Lévay Petra, A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány elnöke; a Nyilas Misi Alapítvány; valamint a Tápiómente Nagyboldogasszony Közösségvehette át.

Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár laudációjában méltatta a közösség 33 éves történetét és a generációkon átívelő közösségi életét. Kiemelte az öntevékenységből fakadó közösségi elköteleződés és Isten országának keresésének fontosságát. Beszédében hangsúlyozta Szegedi László atya szolgáló lelkületét, akiről Balog Zoltán elnök – korábbi maglódi református lelkipásztor – is megosztott egy szép közös emléket a jelenlévők előtt, valamint egy személyes üzenettel dedikált könyvet is ajándékozott atya részére.

Részletek, fotók az átadásról: facebook.com/tapiomente

Magam 2009-től kerültem kapcsolatba a sülysápi katolikusokkal, Szegedi atyával. Személyes, emberi és lelki, de népművelőként munkámat is segítő kapcsolat volt ez. Számtalan közös programunk is volt, ahol a hit és a művészet úgy találkozhatott, hogy az akár a nem hívő ember számára is elfogadhatóvá tette hívőket, a templomi környezetet, a közművelődési eseményeket ritkábban látogató hívőkhöz pedig kultúrát. Emlékezetes marad számomra az Anima Musicae templomi koncertje, Pintér Béla mindig zsúfolt teltházas fellépései művelődési központban és számtalan más esemény.

A Tápiómente Nagyboldogasszony Közösségsokszínű tevékenysége közül talán leginkább tápiószentmártoni Blaskovich-kápolna kertjében működő nyári táborokkal lehet képet kapni. Ez a még 2011 nyarán készült régi „élménybeszámolóm” nem tudta teljességgel bemutatni ezeknek a találkozóknak az egészen egyedi, különleges atmoszféráját, de egy kis ízelítőnek talán jó lesz most az olvasóknak, a 2011-es ma már felnőtt „Tápiósoknak” meg alkalom a nosztalgiázásra (Régi cikk elveszett képeit is elővarázsoltam)!&nbsp ; "Tápiós-tábor" 2011

Ilyenek voltak a "Tápiós" táborok 2015

 

Szeretettel gratulálok Neketek!

 

Tarnavölgyi László