of1

 

Aki kicsit is ismeri a Tápiószecsői Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttest, így magam is biztos voltam abban, hogy ez a kiváló közösség méltóképpen és családias hangulatban fogja ünnepelni 70. illetve a Kékszivárvány Menyecskekoszorú 50. születésnapját.

Nem is lehetett ez másként, hiszen már a rendezvény helyszínének neve is magért beszél: Családi Fészek Néprajzi Múzeum.

Itt , az Arany János utcai egykori parasztház udvarában úgy fogadtak minden vendéget a szervezők, mintha lakodalomba jöttünk volna! KÉPEK

70 esztendő történetét összefoglalni nemhogy pármondatban, de egy többszáz oldalas könyveben sem lehet. Ez a nagyszerű Tápió menti együttes a mai napig alapítójának, Ofella Sándornak álmait és több évtizedes alkotói munkáját folytatva működik a mai napig. Ha tevékenységük csak arról szólna, hogy őrzik településük néptáncos, népdalos, viseleti múltját, már minden elismerést megérdemelnének. De ettől sokkal többet tesznek! Értékőrző munkájuk eredménye a néhány éve létrejött és mára a Tápió-vidékén túlról is látogatók sokaságát vonzó múzeum, amelynek portáján évente tucatnyi programot szerveznek meg az együttes vezetői és tagjai.

A népes csapatot négy generáció alkotja! Az alapító első tagok dédunokái már az „Ofellában” táncolnak! Ez az igazi „nagycsalád”!

Az alapítványunkon keresztül is összefogott közösséghez tartozónak érzik magukat azok a szecsői, vagy környékbeli barátok is, akiknek erről „papírja” éppen nincsen, de rendszeresen ott vannak a táncgálákon, a programokon.

Az együttes „családiasságának” szimbóluma az is, hogy Ofella Sándor lányai, unokái, dédunokái is ott voltak a színpadon ezen az emlékezetes ünnepen, s hogy a közösség vezetője, sok évtizede lelke és lüktetője veje Walter János.

Walter János az által szintén éveken át vezetett helyi művelődési központot, az együttest, a barátokat mindig „egybe gondolta”, s ebből mára valódi települési, kulturális, értékőrző, sőt megújító közösség vált. Magam, aki Jánost népművelőként is példaképeim egyikének tekintek, szívből gratulálok ehhez!

 

Az őszi kánikula ellenére is megtelt az Arany János utca Családi Fészek Néprajzi Múzeum udvarán felállított színpadon Gál Csaba polgármester úr köszöntötte az ünnepelteket és a vendégeket. Polgármester úr 10 évig volt az együttes tagja. Le kalappal előtte, hogy sok év után is úgy gondolta, hogy néhány próba után maga is beáll a táncosok közé!

 

Személyes emlékeket sorolt Czerván György országgyűlési képviselő úr is, aki a 70-es években gyermekként a televízióból figyelte az Ofella televíziós sikereit. Ezek az élmények is hozzájárultak ahhoz, hogy maga is amatőr muzsikus lett, sőt egy-két alkalommal a szecsőieknek is harmonikázott.

 

Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense, zenei előadóművész, zenepedagógus, zeneszerző, zenei rendező, az MMA Köztestületi tagja szinte gyerekkora óta van kapcsolattal az együttessel. E kapcsolatról beszélt a helyszínen, de emlékeit, gondolatait honlapunkon egy külön írásban, Ofella Sándor és a zenetudomány kapcsolata. Születésnapi köszöntő címmel is összefoglalta.

 

A meghívott díszvendégek között foglalt helyet Tóth János, Pest Megye Közgyűlésének tagja, a Pest egyei Értéktár Bizottság tagja is, aki népművelőként, népzenészként, a Tóthágas Zenekar vezetőjeként sok-sok éven át dolgozott az együttessel. (A Tóthágas kapcsán írt egyik 2012-es cikkem fényképein is átélhető ez a barátság: A Tóthágas, a Tóthék Vecája, meg az oldott kéve)

 

A megható meglepetések sora folytatódott. Dr. Aladics László, Tápiószecső új, Isaszegről érkezett jegyzője is színpadra lépett! A táncosmúlttal is rendelkező jegyző úr „beépíttetett” a koreográfiába és az erdélyi származású fiatal „Ofellással”, Farcas Paulával egy csodálatosan szép párostáncot mutatott be!

 

Az együttes apraja és nagyja, négy generáció táncolt a színpadon egy órán át! A legidősebb táncosoknál, akiknek bizony a hétköznapokban is sokszor nehézkes a mozgás, most minden betegség, fájdalom hirtelen elmúlt, a legkisebbek egyike pedig a papa nyakában ülve vált részesévé a produkciónak!

 

A műsor végén folytatódott „lakodalom”! Reggel óta készültek a szakácsok, kukták, a segítők. Sercegett a tepsiben a kolbász, a hurka, főtt a káposzta – malacfarokkal, ahogy illik!

 

Ételből, italból, szeretetteljes vendéglátásból nem volt hiány!

 

Köszönjük, Ofella!

 

Tarnavölgyi László

 

Ui: "Az együttes így köszöntötte vezetőit, segítőit, régi tagjait:

Az együttes tagok nevében szeretnénk néhány személyt megköszönteni.

Kérem a színpadon ide előre

-         Walter János együttesvezetőt

-         Walter Jánosnét és

-         Bacskai Balázs táncoktatót.

Egy ember életében eltöltött 70 év és 50 év egy mérföldkőnek számít. Az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes 70 éves, és a Menyecske koszorú 50 éves jubileuma, az eltöltött idő alatt és jelenleg is résztvevő tagok életében, továbbá Tápiószecső életében is egy óriási mérföldkő.

Jancsi bácsi, Ági mama és Balázs!

Az együttes tagok nevében köszönöm azt a sok fáradozást, amit az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes fenntartásáért, a népi hagyományok, népzene, néptánc ápolásáért, közösségünk, a „nagycsalád” összetartásáért, és Tápiószecső hírnevének öregbítéséért hosszú idő óta tesznek.

Köszönjük, hogy a régi táncaink felelevenítésével, és új táncok, népi játékok betanításával, Tápiószecső hagyományaink, népviseletének ápolásával, és más tájegység táncainak megismerésével részesei lehetünk ennek a közösségnek.

Köszönjük, hogy a népviseleteink, a kellékek mindig a rendelkezésünkre állnak.

Szeretnénk, hogy erőben és egészségben minél tovább tuják vezetni az együttesünk.

Hálás szívvel köszönjük odaadó munkájukat! Szeretnénk egy kis emléket átadni.

Lesti Istvánné Marika néni

Az együttes és a Menyecskekoszorú alapító tagjaként - a mai napig a csengő hangjával mindig lenyűgözi a nézőközönséget. Köszönjük, hogy mindig számíthatunk rá!

Rákosi Györgyné Marika néni

Ő is az együttes és a menyecskekoszorú alapító tagja. Több évtizedig a gyermekcsoport vezetője volt. Mindig aktívan kivette a részét az együttes munkájában. Köszönjük, hogy mindig felvállalta a műsorközlő nemes feladatát.

Patócs István

Köszönjük az Ofella Sándor Alapítvány Kuratórium titkárának a sok segítséget, támogatást. Kérjük, hogy továbbra is működjön együtt velünk.

Gál Csaba Tápiószecső polgármestere

Köszönjük, hogy az elmúlt hetekben egy pár próbán részt vett és velünk együtt ünnepelt a színpadon. Felelevenítette a fiatalkori tudását, mivel több mint 10 évig ő is az együttes tagja volt.

Kérjük, hogy ez a kis emlék a Polgármesteri Hivatalban mindig emlékeztesse, hogy Tápiószecsőnek van egy olyan közössége, mely jelenleg is, szinte egy emberöltő óta fennáll, és a falu kulturális életének aktív részese.

Dr. Aladics László Tápiószecső jegyzője

Köszönetünket fejezzük ki, hogy elfogadta a meghívásunkat és a jubileumi műsorunkat a saját tudásával színesítette.

Polgármester úr! Jegyző úr! Visszavárjuk Önöket együttesünk aktív tagjaként!

Lippert Ferenc (Ferkó)

Több mint 10 éve az együttes és Tápiószecső életében meghatározó szerepet tölt be. Amikor ellátogat Tápiószecsőre, mindig rávehető, hogy a csoport tagjaként vagy önállóan tudásával emelje a műsorunk színvonalát."