Katica választás m

 

A Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központban működő Katica Nyugdíjas Klub a maga több mint 80 tagjával a Tápió-vidék egyik legnagyobb létszámú, aktív és sikeres, idősebbeket összefogó közössége. tapiokultura.huTL.KÉPEK Szabályzatuk szerinti aktuális elnök- és tisztújító gyűlésükön, 2020. 02. 10-én újra választották a klubot 9 éve vezető Szabó Károlyt, akinek a magam

és munkatársaim nevében is őszinte szívvel gratulálok! Köszönjük azt, hogy az általa vezetett közösség kiváló partnere intézményünknek és városunknak!

Szeretettel várjuk a nyugdíjasokat minden második hétfőn, 16 és 19 óra között a művelődési központban! Nézzenek be hozzánk, vagy ha előbb telefonon érdeklődnének…: 29/641 270, 29/440 089, 06 30 624 8728

 

Szabó Károly beszámolója:

Beszámoló az elnökség, illetve a klub 2012-2020 közötti munkájáról

Tisztelt Tisztújító Közgyűlés!

Kedves Klubtagok!

A klub Szervezeti és Működési Szabályzata előírásainak megfelelően mai napon lejár a klub elnökének, illetve elnökségének, valamint a Számvizsgáló Bizottság elnökének, tagjainak a mandátuma, ma elnököt, elnökséget, Számvizsgáló Bizottságot kell választani.

Én magam kilenc éve vagyok a klub elnöke, kétszer kaptam demokratikus választáson mandátumot Tőletek.

Mindennek megfelelően ma a tisztújító választás előtt az elmúlt kilenc év eseményeiről, az elvégzett munkáról fogok röviden beszámolni.

Barátaim!

A Katica Nyugdíjas Klub Nagykáta Város legnagyobb létszámú, legaktívabban működő civil szervezete, kollektívája, a város képviselő-testülete 2016-ban a megtisztelő PRO URBE kitüntető címet adományozta nekünk.. Klubunk 2013.-ban méltón, színvonalas műsorral ünnepelte megalakulásának 25.-ik, illetve 30.-ik évfordulóját.

Klubunk az elmúlt időszakban jelentősen fejlődött, és anyagi értelemben is gazdagabb lett.

Az előző kilenc évben demokratizáltuk, feldolgoztuk a klub történetét, működését. Összegyűjtöttük a klub, illetve a klubot érintő dokumentumokat, fotókat, videókat, majd rendszerezve digitalizáltuk, archiváltuk, és a jelen, illetve a jövő számára elérhetővé tettük őket. Ez több mint tízezer dokumentumot, fényképet, oklevelet, és közel 120 óra videó filmet (bálok, színdarabok, események) jelentett.

Ezzel egy időben kiléptünk az információs sztrádára, mindenki számára láthatóvá, elérhetővé tettük a klub működését. A honlapunkon, Facebook fiókunkon népszerűsítettük, népszerűsítjük a klubot, a várost, a klubtagokat érdeklő információkat teszünk közzé folyamatosan. 12 ezer látogató 1 év alatt. A honlapunkon, Facebook oldalunkon helyt adtunk a Tápiómenti térség nyugdíjas klubjainak, és egyesületeinek Területi Szövetsége, illetve a Tápiómenti Nyugdíjas Klubok, és Egyesületek Baráti Társasága információinak is.

Kilenc évvel ezelőtti megválasztásunk után, szinte első lépésként veletek együtt elkészítettük, és hatályba léptettük a klub Szervezeti és Működési Szabályzatát, majd a Számvizsgáló Bizottság Hatásköri, és Ügyrendi Szabályzatát, majd ezt követően megkezdtük, az ezeknek megfelelő működést.

Az elmúlt időszakban 197 klubdélutánt, és több mint 240 elnökségi ülést tartottunk.

Az idén negyedik alkalommal szervezzük és helyet biztosítunk a Tápiómenti Nyugdíjas Klubok és Egyesületek Baráti Társaságához tartozó szervezetek idei első klubvezetői értekezletének.

Minden évben vendéglátó klubdélután keretében ünnepeltük a Nőnapot, Anyák Napját, Apák Napját, Idősek világnapját, negyedévente köszöntöttük névnaposainkat, a szülinaposainkat, az utóbbi időben már ajándékot is adtunk ünnepeltjeinknek. Az ajándék mellett külön levélben köszöntöttük 70,75,80,85,90,95 éves klubtagjainkat.

2019-ben immár ötödik alkalommal rendeztük meg Dr. Botka Klára főorvos asszonynak köszönhetően a klub egészségügyi napját, melyen csak tavaly 11 vizsgálati helyen 74 fő összesen 354 vizsgálaton vett részt. (bőrgyógyászat, cukor, csontürüség, EKG, érszűkület, hallásvizsgálat, koleszterin, látásvizsgálat, PSA, ortopédia, vizelet)

Videó felvételeken és fotókon megörökítettük, illetve közzé tettük rendezvényeinken túl a térség nyugdíjas szervezetei által rendezett kulturális rendezvényeit is. Riportot készítettünk az alapító klubelnökkel Miló Bélánéval, illetve Nagy Menyhértnével a Klub Örökös Tiszteletbeli Klubelnökkel, valamint a 93 éves Farkas Jánosnéval, a legidősebb klubtagunkkal, aki időközben sajnos elhunyt.

A klub minden évben térítésmentesen látta vendégül tagjait május elsején, a Tápió feszten, és az évzáró klubnapon.

Évenként tartottunk Farsangi Bált, Szüreti Bált, és voltak évek, amikor Anna Bált is.

Új hagyományt teremtettünk azzal, hogy immár hatodik alkalommal fogjuk megszervezni, megrendezni a Nagykátai Járási Nyugdíjas Találkozót és Főzőversenyt, melyhez a város több százezer forinttámogatást ad évről, évre, ahol egyébként szintén térítésmentesen látjuk ebédre vendégül tagjainkat.

A mindenkori polgármesternek köszönhetően minden évben térítésmentesen eltölthettünk 3-6 napot a város Mátrafüredi üdülőjében, ahol 1-1 napon a támogatóink láttak vendégül minket. Mátrafüreden facsemetéket telepítettünk, emléktáblát helyeztünk el a Máriácska Emlékműnél is.

A Képviselő-testülettől, illetve a polgármestertől minden évben térítésmentesen minden klubtag 1, illetve 2 Strandfürdőjegyet kap a Nagykátai strand és Gyógyfürdőbe.

Az önkormányzattal való jó együttműködés eredményeként a klub szép korú tagjai részt vehettek a Kormány Idősügyi Infókommunikációs programjában melynek eredményeként többen laptopot kaptak interneteléréssel..

A klub szinte minden térségi, illetve Városi kulturális rendezvényen részt vesz, fellép, vagy közreműködik

Sajnos kulturális életünket tekintve nem számolhatok be fejlődésről, inkább visszafejlődésről.

Részben a tagság elöregedésével, elhalálozásával egyenes arányban visszafejlődött, illetve megszűnt a színjátszó körünk, prózamondóink kiöregedtek, női énekkarunk visszafejlődött, férfikarunk gyakorlatilag nincs, tánckaraink kezdenek leépülni, annak ellenére, hogy erőfeszítéseket teszünk a helyzet javítására, stb.

Mindezek ellenére igyekszünk helyt állni, eleget tenni a felkéréseknek.

Az elmúlt időszakban viszont sikert, sikerre halmozva vettünk részt, neveztünk be:

ð  a Kocsonya Fesztiválokon Tápiószecsőn, a 12, illetve a 24 órás non-stop vetélkedőkön, a városi majálisokon, a Nemzetközi Nyugdíjas Béketalálkozókon Tápiószelén, a Pest Megyei Nyugdíjas Klubok találkozóin Tápiószecsőn, a térségi ki-mit-tudokon, a ’Kátai tánctalálkozókon, a ’Káta EXPO-kon, Tápió Feszteken,a Város Idősek Világnapi rendezvényén, az Adventi vasárnapokon, a Kátai Tánctalálkozókon, a március 15.-i, az április 4.-i, augusztus 20.-i, az október 23.-i városi rendezvényeken, a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválokon. Ezeken a rendezvényeken tovább öregbítettük a klub, és Nagykáta jó hírét.

ð  De nagysikerű önálló műsort adtunk a Farmosi, a Szentlőrinckátai, illetve a Tápiógyörgyei Idősek Világnapi rendezvényen.

ð  2019-ben részt vettünk és megnyertük a térségben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett vagyonvédelmi vetélkedőt.

Néhány alkalommal megtartottuk a klub Miénk a Színpad néven ismerté vált kulturális műsorát, melyre zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház színházterme, ám ez már sajnos a múlt!

Külön klubnapokon, klubnapokra hívtunk, a tagokat érdeklő, és érintő témákban előadókat, kiemelkedő személyeket kértünk fel, vezetőket, mint például:

 • A csatorna beruházás aktuális helyzetéről Kovács Ferenctől a Tápiómenti Települések Csatornamű Vízgazdálkodási-társulata elnökétől.
 • Nagykáta Város közbiztonsági helyzetéről, aktuális, elsősorban időseket érintő vagyonvédelmi kérdésekről, a Nagykátai Rendőrkapitányság bűnügyi előadójától, Darula Istvánné, Erikától. Ezt évről évre megismételjük.
 • Tájékoztatót tartott Tarnavölgyiné Dr. Tényi Ágnes a Nagykátai Járási Hivatal vezetője a hivatal működéséről.
 • Nagy érdeklődést kiváltó egészségügyi tájékoztatót tartott Dr. Botka Klára háziorvos, a klub támogatója az időskori betegségekről, megelőzhetőségekről, és más aktualitásokról, miközben a klubtagságát uzsonnára vendégül látta, amit külön is köszönünk.
 • az Erdélyi honfitársainkról egy egész estés műsoros klubdélutánon emlékeztünk meg, ahol a műsorok szervezői, szereplői az Erdélyből áttelepült klubtagjaink voltak,
 • Külön, nyílt klubdélutánon láttuk vendégül Dr. Dusek Lászlót, ahol megismerkedtünk Dusek úrral, és munkásságával.
 • Szintén nyílt klubdélutánon adtunk lehetőséget Káplár Béla hagyományőrző századosnak a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat alapító parancsnokának, hogy bemutassa a csapat megalakulásának történetét, működését.
  • Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat megalakulásának 20. évfordulója tiszteletére rendezett gáláról,
  • és a tánckar vezetője kérésére felvételt készítetünk az 50 éves Tápiómente Táncegyüttes mindkét jubileumi gálaműsoráról,
 • a Tápióbicskei Kortalan Nyugdíjas Klubbal több közös zenés, táncos szalonnasütő klubdélutánt tartottunk az Erdei Iskola udvarán
 • külön kérésre videó és fényképfelvételeket készítettünk, szerkesztettünk a:

Számos filmvetítéssel egybekötött klubdélutánt tartottunk.

Külön kérésre-videóra rögzítettük Terék József „A tárogató, mint Hungarikum” című lemezének Nagykátai bemutatóját, mely a nagykátai művelődési központban került megrendezésre. Ezt a fil met közkívánatra levetítettük egy klubdélutánon.

Kirándulások:

Poroszlón a Tisza- Tavi Ökocentrumban, majd egy Tisza parti étteremben elfogyasztott ebéd után Tiszafüred kikötőjét látogattuk meg, és a végén egy külön kibérelt komphajóval a tó látványosságait tekintettük meg. Fantasztikus élményben volt részünk.

Kirándultunk Vácra és környékére.

Egy fantasztikus kirándulás keretében felkerestük a Campona üzletközpontot, ahol, megtekintettük a Tropikáriumot, majd ellátogattunk a Parlamentbe, ahol idegenvezetővel végigjártuk az Országház folyosóit, termeit, a kupolacsarnokot, a felsőház tanácskozó termét, majd betekinthettünk a karzatról a tisztelt ház munkájába, köszönhetően Czerván György országgyűlési képviselő közreműködésének, támogatásának

Egy pályázat nyertesekén egy egész napot tölthettünk el a Paksi Atomerőműben. Klubunk 80 tagja, két busszal 2014. április 09-én a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Vezetése vendégeként az Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont szervezésében szakavatott kísérők kalauzolásával megtekintette a látogatóközpont kiállítását, ahol megismerkedtünk az atomenergia békés célú felhasználásának a gyakorlatával, majd az üzem területén követhettük nyomon az atomerőmű működését.

Az Atomerőmű finanszírozta a két busz, a tárlat és üzem idegenvezetés, valamint az ebéd költségeit.

Két busszal és 80 fővel egész napos kiránduláson vettünk részt Szilvásváradon, illetve Egerben, a Szépasszony-völgyben, ahol megkóstolhattuk Eger híres borait is, fantasztikus élményekkel lettünk gazdagabbak

Egész napos kiránduláson vettünk részt Szlovákiában, ahol beneveztünk a Baranta völgyben megtartott „Népi Ízek Ünnepe” fantázia nevű főzőversenyre, melyen második helyezést értünk el. Hazafelé megálltunk Füleken, ahol megtekintettük a várat, és a vármúzeumot.

Egy nagyon jól sikerült kiránduláson vettünk részt a Dunakanyarban, és a Szlovákiai Párkányban.

Színház és rendezvény látogatások:

 • Fővárosi Operettszínház Nagyszínpadán ötvenen megtekintettük: Mága Zoltán „Filmzenék Csillagai” című produkcióját. (Jegyek: 750.000.-Ft, Busz: 50.000.-Ft)
 • Budapesten a Stefánia Palota Dísztermében közel ötvenen részt vettünk Tolnai András nótaestjén, melyen közreműködött B. Tóth Magda nótaénekesnő. (2015. november 10.) Fizetni csupán ennek az egy útnak a buszköltségét kellett.
 • A Stefánia Palota Dísztermében 50 fővel vettünk részt Bangó Margit Nóta Estjén. A belépőjegyeket a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítványtól kaptuk, ez mintegy 400.000.-Ft támogatást jelentett.
 • 49 fővel részt vettünk Mága Zoltán Hangok & Harangok jótékonysági koncertjén, a Budapest II. kerületi Remete kertvárosi Szentlélek Templomban. A Támogató jegyeket, és a busz költségét a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány biztosította. Ennek összköltsége több mint egymillió forint volt. A koncert fantasztikus volt, és a végén még valamennyien kaptunk egy „Mága Zoltán Best Of” CD-t, amit dedikált is. A koncerten résztvevő klubtagok személyenként 20.410.-Ft támogatást kaptak, amiből csak a pártolójegy 15.000.-Ft/fő volt. Ami több mint 1 millió forintnyi támogatást jelentett.
 • Egy alkalommal szintén 49 fővel részt vettünk Mága Zoltán Sportcsarnokban rendezett Újévi Koncertjén ehhez a jegyeket szintén az előbb említett alapítvány biztosította.

Vidékjárások:

A Tápiómenti klubok meghívására 67 alkalommal vettünk részt rendezvényeiken, melyekről összesen 40 oklevelet, illetve emléklapot hoztunk el.

Az elmúlt öt évben minden alkalommal közel 40 fővel részt vettünk a Tölgyes Csárdában a Tápiómenti Nyugdíjas Klubok és Egyesületek Baráti Társasága által rendezett évnyitó Bálon.

Megjegyzem, hogy a Baráti Társaság megalakítását mi kezdeményeztük.

Részt vettünk és felléptünk például:

 • a Magyarok kenyere Búzabegyűjtő rendezvényén a Bicskei Szobornál,
 • Szentmártonkátán a Tegyünk Együtt Településünkért Egyesület által szervezett Családi Napi rendezvényen ahol fel is léptek amatőr művészeti csoportjaink,
 • a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola rendezvényén, éppúgy, mint a Járási KI MIT TUD –okon,
 • Czerván György államtitkár által szervezett Tápiómenti Nyugdíjas Találkozón a Nagykátai Sportcsarnokban,
  • Nemzetközi Nyugdíjas Béketalálkozókon, Tápiószelén,
  • Tavaszi Nyugdíjas Találkozókon, Tápiógyörgyén,
  • Pest megyei nyugdíjas klubok juniálisán, Tápiószecsőn,
  • Nyugdíjas klubok találkozóján, Újszilváson.
  • Pest megyei nyugdíjas találkozón Sülysápon,
  • Kortalan Nyugdíjas Klub 25 éves gáláján, Tápióbicskén,
  • Sülysápi Hagyományőrző Pávakör Szüreti Felvonulásán és az azt követő bálján,
  • Gyömrői „Borostyán” Nyugdíjas Klub Egyesület 35 éves gálaműsorán,
  • Tápiószőlősi Barátság Nyugdíjas Klub által szervezett nyugdíjas találkozón és a 25 éves gála műsoron,
  • Tápiómenti Nyugdíjas Klubok, egyesületek Idősek Világnapi rendezvényén, Tápiószecsőn,
  • Tápiószentmártoni Farsangi Bálon,
  • Tápiószelei Erzsébet és Katalin Bálon,
  • Tápiószentmártoni Nyugdíjas Találkozón
  • Farsangi Bálon, Tápiószelén, Tápiószentmártonban, Újszilváson,
  • Locsoló Bálon, Sülysápon a Barátság Nyugdíjas Klub
  • Májusfaállításon, főzőversenyen, Farmoson.
  • Pálinka Fesztivál Újszilváson
  • Rózsa Bálra Farmoson
  • „Majális” bemutatón Tápiószecsőn Ofella Alapítvány
  • Tápióbicskével közös szalonnasütéssel egybekötött klubdélután az Erdei Iskolába.
  • Szüreti felvonuláson, vacsorán, bálon, Tápiószecsőn az Ofella Népi Hagyományőrző Együttes szervezésében..
  • Farmosi Falunapon (fellépés is)
  • Falunapon, Tápióbicskén, főzőversennyel egybekötve
  • Részt vettünk a Tápiószentmártoni Szent Márton Nyugdíjas Klub által szervezett nyugdíjas találkozón
  • Részt vettünk, felléptünk a Tápiógyörgyei Vadvirág Nyugdíjas Klub megalakulásának 10. évfordulóján
  • Részt vettünk, felléptünk a Tápiószőlősi Barátság Nyugdíjas Klub évzáró rendezvényén.
  • Részt vettünk, a Tápiószelei Borostyán Nyugdíjas Klub Egyesület „Erzsébet, és Katalin” Bálján
  • Részt vettünk, a Farmosi Rózsa Ny. Egyesület Évzáró bálján.
  • Részt vettünk, az Újszilvási Rozmaring Nyugdíjas Klub valamennyi Mikulás bálján.
 • Volt olyan év, amikor hat főzőversenyen vettünk részt, ahol tovább öregbítettük a klub, illetve a város jó hírét. (Városi majálison, Farmosi majálison, Tápióbicskei Falunapon, II. Nyugdíjas találkozón, Tápió Feszten, Népi Ízek Ünnepén Szlovákia, Baranya-völgy)

Vagyonunkról, anyagi helyzetünkről:

A klub gazdálkodására az idén is takarékosság, a megfontoltság volt a jellemző, vagyonunkkal, bevételeinkkel a jó gazda gondosságával, a Számvizsgáló Bizottság elvárásainak is megfelelően bántunk.

Az elmúlt kilenc évben saját bevételeinket, illetve a támogatóink pénzbeli, illetve természetbeni adományaikat figyelembe véve mintegy 19 millió forinttal gazdálkodtunk.

Saját forrásból finanszíroztuk, aminek eredményeként:

 • a női tánckar, és a női énekkar gyarapodott egy – egy komplett rend ruhával, és fellépő cipővel,
 • a férfi tánckar tagjai új ingekkel gyarapodtak, csizmát, egyéb kiegészítőket vásároltunk,
 • vásároltunk, egy közép felsőkategóriájú videó kamerát, illetve tartozékait,
 • beszereztünk egy közepes teljesítményű lézernyomtatót,
 • Főzéshez szükséges gázzsámolyokat vásároltunk, 10 garnitúra sörpadokkal, asztalokkal egészítettük ki meglévő eszközeinket,
 • Salgó polc állvány rendszert vásároltunk anyagaink szakszerű, és kulturált tárolására. új hordozható, állványos, beépített akkumulátoros, erősítős, keverőpultos audió központtal, és hangfallal, mikrofonokkal,
 • gyarapodtunk korszerű projektorral, és hozzá egy minőségi 2x2 méteres vetítővászonnal, új alsó középkategóriás fényképezőgéppel,
 • 2 Terra bájtos külső háttértárolóval, amire a klub történetének, eseményeinek archív anyagait töltöttük fel,példáúl Ica néni 80. születésnapja, vagy a "Kukoricafosztás", stb.
 • felújítottuk a klub ét, és tálaló készletét, beszereztünk egy 210 fő ellátására megfelelő porcelán tányér, kés, villa, kanál, pohár, kancsó, tálaló tál, kenyereskosár, stb. készletet,
 • két, és egy három ajtós szekrényt, amihez legyártattunk egy felső szekrényt, amit a Művelődési Házban helyeztünk el.
 • de gyarapodtunk 3-3 üstházzal, üsttel, gázpalackkal, egy sziesztával.,
 • megterveztük, és elkészítettük a klub, illetve a Járási Nyugdíjas Találkozó és Főzőverseny logóját monilón,
 • klub kitűző jelvényt terveztettünk, és gyártattunk le, amit minden klubtagnak ingyen biztosítottunk,
 • létrehoztuk játék arzenálunkat, melynek keretében beszereztünk, egy:
  • lengőtekét, amihez egy klubtagunk összecsukható profi állványt készített,
  • elektromos, illetve mechanikus Darts táblát, amihez egy másik klubtagunk szintén profi, többrendeltetésű állványt készített,

De beszereztünk beltéri, szoba játékokhoz: labdákat, pinpong szettet, dominókat, magyar, és römi kártyákat, bovlingot, és még más játékokat.

Gyarapodtunk továbbá egy:

 • karaoke szettel, és két dinamikus mikrofonnal,
 • további 2,5 Terra bájtos háttértárolóval,
 • 20 személy beöltöztetésére alkalmas, logónkkal ellátott póló, sapka, kötény garnitúrával, hogy csak a fontosabbakat említsem.
 • egy digitálisan kódolható trezorral, a klub készpénzének, illetve fontosabb pénzügyi bizonylataink tárolására vásároltunk, melyet a Művelődési Központban rejtett helyen, falra rögzítettünk,
 • Porral oltó készülékkel, nagyméretű mentőládával,
 • egy 3x9 méteres, és két 3x6 méteres oldalfalakkal ellátott sátorral

hogy csak a legjelentősebb eszközbeszerzéseinket említsem.

Az Önkormányzattól anyagaink, eszközeink kulturált tárolására kaptunk egy raktárhelyiséget a Zárda u. 2. szám alatt, majd a Sporttelepen egy tágas raktárhelyiséget.

Beszámolóm eddig tartott, kérem, tegyétek fel kérdéseiteket, tegyétek meg javaslatotokat, szóljatok hozzá, majd fogadjátok el.

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket.