tj tunisz

2019. október 22-23 között Magyarország Tuniszi Nagykövetsége meghívásának köszönhetően első alkalommal került bemutatásra hungarikum hangszerünk, a tárogató. tapiokultura.huTL.KÉPEK A Kárpát-medence magyarságának jellegzetes hangszerét egyre több országban, mindig sikerrel népszerűsíti a Tápió mentét is mindenhol őszintén képviselő Terék József. A tárogató a klasszikus zenétől a népzenéig, a

cigányzenétől a jazzig, bármilyen műfajban képes megszólalni, Tunéziában mégis komoly „kihívót” kapott! Az arab világ jellegzetes hangszerével, a zurnával (tunéziai elnevezése zoukra) méretetett össze!
Ayoub Samet, a tunéziai zenei élet egyik meghatározó alakja maga is körbejárta az országot, megkereste azokat a hangszerkészítőket, akik még az eredeti, tájegységenként különböző, régi zurnákat készítik. Megtanulta a jellegzetes dallamokat, de közben ugyanazzal jelenséggel szembesült, mint egykoron Bartók Béla és Kodály Zoltán is kutatómunkájuk során: tájegységenként és előadónként számtalan variációban jelenik meg a valahai eredetei alapmotívum. Ayoub Samet, a jelenleg Párizsban élő előadóművész örömmel fogadta el az október 23-i ünnepségre, a Tuniszi Nemzeti Zenekonzervatóriumban Terék József és Tóth Gergely által tartott mesterkurzusra szóló meghívást. E programhoz csatlakozott Hana Boukhris, aki egy más ik jellegzetes arab pengetőshangszert szólaltatott meg. A világszerete elismert fiatal művésznő mesterien bánt a negyedhangos, cimbalomszerű hangszerrel és előadásában megszólalt többek között a Monti csárdás is.

Afrikában, Tunéziában először itt, a Tuniszi Nemzeti Zenekonzervatórium diákjai számára tartott előadás alkalmával szólalt meg a tárogató! A nagyköveti rezidencián megrendezett nemzeti ünnepi fogadáson, a mesterkurzus végén közösen adták elő a Régi magyar táncokot és a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. (A nagykövetségen 1956 magyar szabadságharcosai, mártírjai mellett Tunézia nemzteti hősére, Mongi Slim-re is emlékeztünk. Az ünnepi köszöntőt mondó Károlyi Márton nagykövet úr mellett Samir Attaieb mezőgazdasági miniszter és Besma Jebali környezetvédelmi államtitkár asszony is jelen volt a rendezvényen. Különleges és egyben megaható pillanata volt az ünnepségnek, amikor a magyar Himnuszt éneklő Terék Józsefet Hana Boukhis quanun, a tunéziai hangszeren kísérte, majd a tunéziai himnusz a Tuniszi Nemzeti Zenekonzervatórium igazgatójának, Naceur Sammoud énekével és tárogató-brácsa muzsikával együtt szólalt meg.

Magyarország Tuniszi Nagykövetségének köszönhetően olyan kulturális kap csolat alakult ki a két ország között, amelynek elindításában és majdani ápolásában most nagy szerepe volt és remélhetőleg továbbra is lesz Terék Józsefnek és a később talán a Tápió mente népművészeinek, művészeti közösségeinek is!