TJ Hong2018. október 29-31 között az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának támogatásával, Magyarország Hong Kong-i Főkonzulátusának szervezésében a Távol-Kelet újabb két országában, Hong Kongban és Makaón került bemutatásra hungarikum hangszerünk, a tárogató.  KÉPEK

Számos hazai és nemzetközi fesztiválon, nagykövetségi és főkonzulátusi rendezvényeken öregbíti hazánk jó hírnevét a tárogató hungarikum koncerttel. Idén ez volt a 13. külföldi ország, ahol felkéréseknek tehetett eleget a Tápió mente (és a tárogató) kulturális nagykövete, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense. Ukrajna, Norvégia, Horvátország, Kína, Fülöp-szigetek, Dánia, Vietnám, Németország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia után most Hong Kong és Makaó döntött úgy, hogy a magyar tárogatót ismerjék meg a helyi művészeti intézmények, egyetemek hallgatói, és a protokoll programok nemzetközi meghívottjai is.

Danyi Diána, Magyarország Hong Kong-i Főkonzulátusának oktatási és kulturális munkatársa szervező munkájának köszönhetően a Hong Kong-i True Light Girl’s College, a Marymount Secondary School, valamint a Wan Yan College hallgatói ismerhették meg a tárogatót, mint egy olyan univerzális hangszert, melyen ma már az autentikus népzene és a Rákóczi nóták mellett magyar nótát, cigányzenét, klasszikus zenét, örökzöld slágereket, latin- és jazz muzsikákat, sőt, még kínai népdalt is lehet játszani. A hangszer sokszínűségét Terék József saját szerzeményeivel is bizonyította. A koncertek érdekessége volt, hogy minden alkalommal helyi zongora-korrepetítor kísérte Terék Józsefet az előadott darabok nagy részénél.

Az egyik helyszínen néptánc produkcióval színesítette a tárogató hungarikum koncertet a Knack Cordial Folk Group (Hong Kongi Magyar Néptánc Együttes), valamint vezetőjük, az idén a magyar néptánc ápolása és terjesztése területén végzett munkásságáért Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kenneth Tse és felesége.

Mindenhol jelen voltak a zeneművészeti intézmények vezetői, pedagógusai és a diákok, a bemutatók minden esetben telt ház előtt zajlottak!

A bemutatókat egy különleges felkérés követte, ugyanis Terék József meghívást kapott Makaóról, a University of Macau vezetőitől, Sir Professor Kit Thompson és Patrícia Thompson házaspártól, hogy mutassa be ezt az egyedülálló hangszert, melyet eddig még senki sem hallott élőben. A produkció szenzációja, hogy egy trió formációval került bemutatásra a koncertszámok többsége: közreműködött Michael Kirby, a Macau Orchestra első klarinétosa (aki egyben a Shanghai szimfónikus zenekar klarinétosa is), valamint Dr. Peggy Lau, a Macau Orchestra zongoristája, az egyetem tanára, zongora-korrepetítor. A koncertet soha nem várt siker követte. Kit Thompson lovag kijelentette, hogy az egyedülálló produkcióra büszke a Makaói Egyetem, hogy most és ezekkel a kiváló muzsikusokkal mindez megvalósulhatott és bízik a folytatásban, a közös produkció további megvalósításában Makaón. A koncertet követően az est folyamán újra bemutatásra került a tárogató hungarikum koncert egy rövidebb változata. A program egyben egy díszvacsorával egybekötött, a makaói kulturális és gazdasági élet legmeghatározóbb vezetőinek szervezett protokollrendezvény is volt. A makaói előadás érdekessége, hogy több magyar is jelen volt, többek között Csajági Veronika, a Macau Orchestra fuvolása.

Patrícia Thompson a turnét követő levelében Terék Józsefet a magyar zene kiemelkedő „nemzetközi nagykövetének” nevezte.

Visszautazva Hong Kongba, a Főkonzulátus Molnár C. Pál festőművész tiszteletére dokumentumfilm vetítésével összekötött kiállítást szervezetett, melyen Dr. Kertész Pál főkonzul úr beszédét követően Terék József tárogató muzsikáját hallhatta a kedves közönség. Az est moderátorai a Magyarországon jól ismert Bíró ikrek, akik modellként dolgoznak Hong Kongban immár három éve. Niki és Bea örömmel fogadták el a felkérést, hiszen úgy, mint a helyi magyarok közül szinte mindenki, ők is igyekeznek valamennyi hazai illetőségű rendezvényen jelen lenni.

Nagykövetségeink közvetítésével Terék József tárogatót népszerűsítő koncertje egyre több nemzetközi művészeti intézményre, egyetemre jut el!

Kíváncsian várjuk a folytatást!