TME Kárpátalja BDAz idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő nagykátai Tápiómente Táncegyüttes és zenekara (Terék József és barátai) Magyarország Kijevi Nagykövetsége meghívására a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében, valamint az ukrán fővárosban, a Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémia nagytermében

adott egész estés reprezentatív előadást. Népművészeti értékeink megdobogtatták a kárpátaljai magyarság és az ukrán közönség szívét is a telt házas műsorokon. Ukrán a magyar mellett ülve, békességben és meghatódva élték át a 35 táncos és a muzsikusok rendkívül virtuóz produkcióját.

Terék József fotói

A TME meghívása nem volt előzmények nélküli: az év elején Terék József tárogató hungarikum koncertet adott a Magyar Kultúra Napján Kijevben, majd a nagykátai IV. Tápiófeszt, illetve XXXV. Kátai Nemzetközi Tánctalálkozó meghívását fogadta el a Lidiia Vernygor vezette Kijev Néptáncegyüttes. A 2019. évre a Kárpátalja Táncegyüttes meghívást kapott a Harangozó Gyula-díjas Vámos László művészeti vezető által irányított Tápiómente Táncegyüttes soron következő nemzetközi fesztiváljára, és ezzel egyidejűleg elkezdődött Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett tárogatóművész előadásainak szervezése is a Kijevi Zeneakadémián. A tánckar fontosnak tartotta, hogy a néhány napos út alatt egy kicsit megismerhesse a kárpátaljai magyarságot, az ukrán terület jellegzetességeit, nevezetességeit, emlékműveit. Így került megtekintésre a munkácsi vár, a szolyvai gulág emlékpark, a Vereckei-hágó. Lembergben (Lvov) és Kijevben is nagy szeretettel fogadták a csapatot.

Bálint Dániel fotói

A Tápiómente Táncegyüttes éppen akkor vállalta fel a már egyébként fél éve megtervezett turné megvalósítását, amikor a hírek tekintetében talán a legtöbb néptáncegyüttes ezt lemondta volna. A magyar nemzet népművészetének megőrzése, hazai és külföldi népszerűsítése a Tápiómente Táncegyüttes és a Terék József által vezetett zenészek felvállalt küldetése. Művészetükkel most Ukrajnában is bizonyították, hogy magyarok és ukránok tisztelhetik, szerethetik egymás kultúráját, hagyományait.

Sylvia Berdar fotói

Mindezekről, valamint magyar kulturális értékek nemzetközi színtéren történő bemutatásáról a beregszászi megnyitón beszélt Beke Mihály András első beosztott konzul, a kijevi fellépés alkalmával Pap László Csaba rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter, valamint Lessia Oliinyk, a Kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémia rektor-helyettese.

A turné megvalósulását segítette Dr. Keskeny Ernő nagykövet úr, Dr. Viczián Tamás, oktatási és kulturális szakdiplomata, illetve a turné főtámogatójaként a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A fennállásának idén 50. évfordulóját ünneplő Tápiómente Táncegyüttes a 2019. évben is folytatja a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok ápolását, a helyi, térségi, valamint a Kárpát-medence magyarsága kulturális értékeinek terjesztését a nagyvilágban.