TJVietnam koll2018. május 05-06. között került megrendezésre Vietnámban, Hanoiban első alkalommal az „Európa falu” elnevezésű program, ahol bemutatkoznak a Vietnám számára fontos országok, EU képviseletek, nagykövetségek. A 18 országot felvonultató hétvégén számos, a nemzetek értékeit, jellegzetességeit bemutató kiállítással, ország-image programmal találkozhattak az idelátogatók. A magyar pavilon kiemelkedő sikeréhez, a látogatók kimagasló számához Terék József tárogatóművész és Tóth Gergely brácsás Tárogató - Hungarikum koncertje is nagyban hozzájárult. KÉPEK

Őry Csaba, Magyarország Hanoi nagykövete is nagy sikernek értékelte, hogy a magyar zenei program a két nap alatt öt alkalommal is színpadra kerülhetett, míg más országok jobb esetben kétszer jutottak lehetőséghez. A Bocskai mellényes zenészek taroltak a színpadon és a magyar stand előtti muzsikálás alkalmaival nagy nótázásba kezdtek az arra megforduló magyarok, sőt még az ottani Kodály Kórus egyik idősebb tagja is, aki: „…az egyik koncert közben "dalt kért", az A csitári hegyek alatt című népdalt!”, majd a koncert után elénekelte azt a magyar pavilon előtt vietnámi nyelven is, sőt, még nótázott is egyet!

A művészek erre az alkalomra lengyel, szlovák, cseh és magyar népdalokból összeállítotak egy "V4-csokrot" is.  A magyar szervezőknek az ország-image és a V4 elnök Magyarország szempontjából is sikerült méltóképpen képviselniük Közép-Európát, így minden bizonnyal folytatása lesz ennek sikeres szereplésnek Vietnmban is az elkövetkezendő években.

A programot számos média megörökítette, köztük a VTC1 csatorna, mely Vietnám egyik legnagyobb hírcsatornája. Ebben adott interjút Nagykövet úr és Terék József is (21’00-nál tekinthető meg):

https://vtc.gov.vn/chitiet/29501-viet-nam-online-05-05-2018.html

A vov.vn online újság is írt az egyedülálló programról, középpontban a magyar előadóművészekkel:

https://vov.vn/van-hoa-giai-tri/am-nhac-dan-gian-hungary-thang-hoa-giua-long-ha-noi-759191.vov

http://english.vov.vn/culture/hungarian-folk-music-enthralls-hanoians-374059.vov#p3

A rendezvény magyar vonatkozású szervezésében, lebonyolításában elévülhetetlen érdemei vannak Balázs Áron, oktatási, kulturális és sajtóügyekért felelős beosztott diplomatának, aki immáron második alkalommal koordinálta Terék Józsefet és Tóth Gergelyt. ( Őry Csaba nagykövet úr tavaly a duót a március 15-én tartandó Nemzeti ünnepségre hívta meg. A protokoll rendezvényen - melyen a helyi diplomácia és külképviselet tagjai kaptak meghívást - már akkor is nagy sikert aratott a páros. Vietnámban szólt a Tápió menti tárogató nemzeti ünnepünk alkalmával )

„Második alkalommal jártunk Vietnámban Nagykövet úr meghívásának köszönhetően. Személyében és családjában rendkívül közvetlen, őszinte és jószívű embereket ismerhettünk meg.Rengeteg figylmet, szeretetet kaptunk Balázs Áron beosztott diplomata úrtól és a Nagykövetség valamennyi munkatársától is. Már hazajárunk Hanoiba… Tudjuk, hogy mit, hol kell venni, megtaláljuk a nagyvárosban a legjobb PHO leveseket, bátran kimegyünk az úttestre az 5 millió motor közé, ahol a forgalom európai ember számára felfoghatatlan, mégis nagyobb biztonságban éreztük magunkat, mert odafigyelnek az emberek egymásra. Tavaly kérdezte Nagykövet úr, hogy miért nem megyünk el a Ha Long öbölbe… Nem tudtam, hogy mi az, csak annyit, hogy nagyon szép. Akkor azt mondtam, hogy: "Majd legközelebb!" Bekövetkezett. A nagykövetségek meghívásának köszönhetően ismét ott voltunk egy fantasztikus fesztiválon, képviselhettük büszkén Magyarországot, már sokadik alkalomma...és még a Ha Long öbölbe is elmentünk!  Folytatás? A sorsra bízom!”

                                                               Terék József