Tárogató3TMEA legmagasabb kulturális értékek a III. Tárogató Fesztiválon2018. június 02-03. között került megrendezésre Tápiószelén a III. Tárogató Fesztivál. A 2016-ban hagyományteremtő céllal útjára indított, igazi kulturális zenei értékek közvetítésén alapuló program idén is számtalan szenzációs koncerttel kedveskedett az ide látogatóknak. KÉPEK:


Tápiómente Táncegyüttes,
Cimbaliband,
Balogh Kálmán, magyar nóta, népdalosaink…
TerékJózsef és barátai (2. nap)
Teréki Krisztián fotói

Tápiószele Város Önkormányzata, illetve Kovács Ferenc, Tápiószele Város Polgármestere a település szülöttjét, Terék Józsefet kérte fel már első két alkalommal is a színpadi produkciók teljes körű szervezésére, a házigazda és műsorvezetői szerep elvállalására. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművésznek ebben az évben is sikerült megújítania a fesztivál színpadi programjait, melyben az akusztikus zene, ezen belül pedig a tárogató, a cimbalom, a magyar nóta, a cigányzene, valamint a néptánc és a világzene kapott főszerepet.

A rendezvény fővédnöke térségünk országgyűlési képviselője, Czerván György, aki a hungarikumok tápiószelei népszerűsítését már a kezdetektől támogatja, fontosságát pedig kiemeli minden fórumon. A Földművelésügyi Minisztérium idén is a fesztivál egyik fő támogatójaként volt jelen.

Díszvendég volt a szombati napon Wichmann Tamás, kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai második, egyszeres olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok.

A szombati napról:

12 órai kezdettel „Csendül a nóta” címmel magyar nóta műsor vette kezdetét, mely ez alkalommal Dankó Pista születésének 160. évfordulója alkalmával került megrendezésre. Fehér Gyula és cigányzenekarának kiváló muzsikáját hallgathatták a kedves nézők. Gyula és a zenekarban cimbalmozó Fehér István tápiógyörgyei származású muzsikusok, kiknek édesapja, id. Fehér Gyula még Tápiógyörgyén született, feleségével együtt itt éltek. Gyermekeinek jövője érdekében felköltöztek Budapestre, hogy egy jobb, szebb jövőt tudjanak nekik biztosítani. A fiúk felnőttek… Gyula a Rajkó zenekar főprímása, zenekarvezetője a mai napig, István pedig a Rajkó cimbalmosa már hosszú évek óta. (Édesapjuk nagybőgős volt, aki néhány hónapja már az égi zenekarban muzsikál a sok nagy cigányzenésszel, fiai pedig az ország kiváló muzsikusai lettek, csakúgy, mint a színpadon ezen a napon fellépő többi Rajkó). Az 1952-ben, Farkas Gyula által alapított Rajkó Iskolában számos, Tápió mentéről elszármazott cigányzenész megfordult. Egykoron itt tanult a tápiószelei származású Fehér László klarinétos (Szalay Antal cigányzenekarának kiváló muzsikusa), Fehér „Csicsó” Gusztáv (brácsás), a tápiógyörgyei származású Zsiga Alajos (cimbalmos), a tápiószecsői születésű Maka Gyula (nagybőgős) is és még sokan mások. A nagyzenekaros műsor két sztárénekese nem más volt, mint a Dankó Rádióból, Thália Színházból, a Budapesti Operettszínházból, a Debreceni Csokonai Színházból, illetve a Kolozsvári Operából jól ismert Benedekffy Katalin, az „utazó székely nagykövet”, opera és operett-énekesnő, a Nemzetközi Szent György Lovagrend birtokosa. Énekes társa a Dankó Rádió műsorvezetője, az eMeRToN-díjas, Cselényi-díjas, kétszeres Magyar Rádió Nívó-díjas, kétszeres Életmű-díjas, Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt elismerésekkel díjazott Tarnai Kiss László, a magyar nóta énekesek koronázatlan királya, a Magyar Kultúra Lovagja, akinek több évtizedes rádiós tevékenysége révén tűzön-vízen keresztül eljuthatott a magyar nóta a kedves hallgatók otthonába. A másfél órás műsor minden pillanatát élvezte a folyamatosan bővülő és nótázó közönség. A produkció valamennyi résztvevője először lépett fel a Tápió mentén!

14 órai kezdettel igazi hungarikum csemegében volt része azoknak, akik meghallgatták az „Az a híres tárogató” című programot. Zenekari kísérettel hangzottak el reform-kori muzsikák, verbunkosok, autentikus népzenei összeállítások, magyar nóták, sőt még jazz is! A koncert tárogatóművészei Cserta Balázs, Margetán Máté és Terék József voltak.

Margetán Máté a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán 2017-ben végzett művésztanára, a Tarsoly zenekar tagja, a fiatal feltörekvő fafúvós generáció egyik kimagasló és ugyanakkor szerény alakja, aki hangszerjátékát már számtalan eurázsiai turnén ismertette meg a közönséggel.

Cserta Balázs népzenész, jazz-muzsikus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte népzenei, illetve jazz művésztanári képesítéseit. Az ország egyik legtöbbet alkalmazott és egyben sokoldalú fúvósa tagja a szülővárosában, Székesfehérváron évtizedek óta működő Galiba Népzenei Együttesnek, a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra-nak (Budapest), illetve a Szirtes Edina „Mókus” által vezetett Fabula Rasa formációnak, de megtalálható számtalan színházi produkció zenekarában is. A világhírű zeneszerző, Ennio Morricone felkérésének is eleget tehetett Balázs az elmúlt években.

15 órától „Tápió mentéről jöttem” címmel a Tápió mente legtehetségesebb fiataljai mutatkozhattak be egy-egy népdalos összeállítással, zenekaros kísérettel, melynek társszerkesztője Horváth Éva Sára népdalénekes volt, az énekes lányok felkészítő tanára, Terék József és barátainak tagja. Orosz Sándor prímás vezetésével a fiatalok bámulatos és országosan egyedülálló produkciót vonultattak fel ebben a 45 perces műsorban. A sülysápi Mázás Jázmin rábaközi népdalokat (rábaközi népviseletben), a tápiószecsői Gál Gergő szecsői népdalokat, a farmosi Czira Sára hévízgyörki népdalokat, a tápiószelei Sass Éva hévízgyörki lakodalmast adtak elő, míg a tápiószentmártoni Horváth Éva Sára Kodály Zoltán Pest megyében végzett népdalgyűjtő munkásságából énekelt a kedves közönségnek, illetve a szintén tápiószentmártoni Fehér Viktória szatmári népdalokat adott elő (szatmári népviseletben). A finálé programban a két „Éva” egy kalotaszegi összeállítással búcsúzott el a közönségtől (kalotaszegi népviseletben). A program egyedülállóságát az adja, hogy jelenleg Magyarországon nincsen olyan rendezvény, ahol egy órás zenekari koncertes program valósul meg a fiatal népdalénekesek kíséretében (igaz, tárogató koncert is csak itt valósul meg ebben a formában, zenei kísérettel). A produkciót a tárogatósok zenei kíséretéhez hasonlóan az alábbi muzsikusok látták el Terék József és barátaiból: Dezider Axmann (cimbalom), Szekeres Marcell Péter (nagybőgő), Farkas Zsolt (brácsa).

Valamennyi fiatal közreműködött a 2017-ben megvalósított „Tápió menti gyermekdalok” című CD kiadványon, illetve az elmúlt években kiváló eredményeket értek el megyei, illetve országos megmérettetéseken (Vass Lajos Népzenei Verseny, Vécsey-Vásárhelyi Országos Kamaranéptánc és Népdaléneklési Verseny, Országos Népzenei Verseny, Tápió menti Népdaléneklési Verseny, Hévízgyörki Népdaléneklési Verseny, Dunakanyar Népművészeti Verseny, Tiszán innen Dunán túl, KÓTA Országos Minősítő Verseny, stb)!

16.45-től Balogh Kálmán & the Gipsy Cimbalom Band lélegzetelállító koncertjét tekinthették meg a jelen lévők. Kálmán a magyarországi zenei élet meghatározó alakja, számtalan zenekar előadója itthon és nemzetközi szinten is. A Népművészeti Ifjú Mestere (1985), eMeRToN (1999), Magyar Örökség (2015) díjjal kitüntetett cimbalomművész a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem cimbalomtanáraként is tevékenykedik, kezei alól pedig már kijött egy fiatal tehetséges és egyben feltörekvő cimbalmos generáció, akik viszik tovább az 1874-ben Schunda Vencel József által megreformált „magyar húros asztal” tradícióját, a cimbalom, mint hungarikum hangszer játékstílusait. A koncerten kiváló zenésztársainak közreműködésével lehetőséget kapott a tápiószentmártoni Fehér Viktória, mint Balogh Kálmán tanár úr cimbalmos váci növendéke, egy szatmári muzsika eljátszására. A tehetséggondozás efféle megnyilvánulása (a tehetséges fiatal tanítványok koncertbe történő beemelése a helyi népszerűsítés érdekében) egy olyan, páratlan magasságban lévő előadói intelligencia, mely csak nagyon kevés embernek adatik meg, Balogh Kálmán pedig ebben a magaslatokban van, mint bizonyította, hiszen brácsásként állt tanítványa, Viktória mellett a produkcióban. A zenekar további tagjai Bede Péter (szaxofon), György Mihály (gitár), Novák Csaba (nagybőgő, a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes egykori nagybőgőse volt Fátyol Tivadar prímás mellett), Frenkie Látó (hegedű), Kovács Ferenc (trombita) voltak, egyben a csapat állandó tagjai is. Róluk külön-külön is lehetne egy-egy fejezetet írni, hiszen a magyar és a nemzetközi zenei élet jelentős előadóiról beszélünk.

18 órai kezdettel a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Tápiómente Táncegyüttes adott egy fergeteges műsort, 60 előadóval, saját nagyzenekarral. Az 1980-as években volt utoljára ekkora nagy létszámú csapattal Tápiószelén a Tápiómente Táncegyüttes, az akkor KGYV nagyszínpadán. Három generáció táncosai léptek színpadra, és megmutatták, hogy bármelyik magyarországi néptáncegyüttessel felveszik a versenyt. Tánc-táncot követett, fantasztikus népviseletek és a hozzá párosuló autentikus, tájegységekre jellemző karakterek jelentek meg a csillogó szemű fiatalok, illetve a már nagy rutinnal rendelkező középkorúak előadásában. Az együttes tiszteletbeli művészeti vezetője a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett Domján Lajos, aki szinte megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi eredményt, sikert hozott a tánckarnak, a tánckarral, melynek fő mozgatóereje az volt, hogy fogjanak össze a térség fiatal tehetségei (táncosok, zenészek, énekesek) és tudásukat a vidék központi csapatába fektessék be, majd kamatoztassák a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. Ugyanezen az úton halad, a néptánc és népzene szeretetére ösztönözvén a fiatalokat Vámos László, a Tápiómente Táncegyüttes művészeti vezetője (Harangozó Gyula-díjas, Magyar Bronz Érdemkereszttel, valamint Pro Urbe Nagykáta díjjal kitüntetett néptáncművész, koreográfus) és felesége, Vámosné Pieskó Csilla (Fóti Népművészeti Szakközépiskola tanára). A kisebbeknél a tápiószelei származású Szívós István (Pro Urbe Nagykáta díjas, Kóka Községért díjas, melyeket feleségével, Szívósné Terék Máriával vehettek át) tanítja az első lépéseket. Ő maga is a régi Tápiómente Táncegyüttes egykori tagja, aki feleségével és még sok más tápiószeleivel (Walter József prímás, Molnár Tibor cimbalmos, ifj. Molnár Tibor hegedűs, Liszkai Melinda énekes, stb) járt be heti rendszerességgel a próbákra és műsorokra, Nagykátára.

20 órától Cimbaliband koncert következett, mely talán a valaha Tápiószelén látott egyik legtemperamentumosabb koncert volt. Balkan Projekt címmel került bemutatásra új lemezük, melynek énekesnője a 2013. év X-Faktor győztese, Danics Dóra. A zenekarvezető Unger Balázs személye meghatározza az egész zenekar arculatát, hiszen középpontban a cimbalom, mint hungarikum hangszerrel egy olyan dinamikus és egyedülálló hangzásvilágú koncertnek lehettünk részesei általa, mely csak igen ritkán adatik meg ezen a vidéken. Az elgondolás (mely alapötlet megvalósításában - Balázs elmondása alapján is - Balogh Kálmán inspirálta) zseniális: középpontban a cimbalommal, buli-hangzásban, saját szerzeményekkel és fülbemászó Kárpát-medencei és Balkáni dallamokkal képviseljék saját világukat a színpadon. A számtalan elismeréssel, nemzetközi CD és koncert-közreműködéssel rendelkező Unger Balázs „egyszemélyes intézményként” irányítja zenekarát minden szempontból, a meghallgatott koncert végén pedig mindenki megállapíthatta, hogy Magyarország legdinamikusabban fejlődő, professzionális zenei produkcióját láthattuk és hallhattuk. A zenekar további tagjai voltak még: Unger Gergő (gitár), Solymosi Máté (hegedű), Babos Lőrinc (dob, derbuka), Tóth Gergely (nagybőgő, Terék József és barátainak muzsikusa), Bede Péter (szaxofon), Kovács Ferenc (trombita)

A szombati nap állandó kísérő-programjaként fantasztikus hangszerbemutató és kiállítás párosult két mesternek köszönhetően. Bemutatásra került a duda, tekerőlant, furulya és a citera, hogy hogyan is készülnek, hogyan szólalnak meg, mi is a történetük. Mindemellett hangszerkészítési lehetősége is volt az érdeklődők számára!

Birinyi András (édesapjával és testvérével, Józseffel hozták létre a híres Birinyi gyűjteményt, mely Táborfalván található, 850 darabból álló, országosan is egyedülálló népi és történeti hangszergyűjtemény) és Kovács László hangszerkészítő mestereknek köszönhetően ez a páratlan értéket képviselő program valósulhatott meg a színpadi programok kíséretében, a Népkert dombtetején, melyre a Tárogató Fesztiválokon még nem volt példa (tavaly a tárogató és a cimbalom került bemutatásra, melyek idén a színpadon voltak láthatók és hallhatók).

A vasárnapi napról:

A tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Ház adott otthont a Tárogató Fesztivál másnapján Terék József és barátai 10 éves Gálakoncertjének. A zenekarvezető 2018. július 27-én döntötte el, hogy megalakítja saját zenekari formációját. A zenei megszólalás középpontjába olyan értékeket helyez, melyek számára fontosak, kötődnek szülőföldjéhez, a Tápió mentéhez, illetve megvalósulhasson a zenekari tagok saját elképzeléseinek színpadra vitele is.

A zenekarvezető első zenekari közreműködése 1992-ben valósult meg a tápiószentmártoni Tóthágas zenekarban. Ott őt karolták fel, melynek indíttatásából most ő maga igyekszik felkarolni, zenekarában lehetőséget biztosítani a fiatal, térségi tehetségeket. Tóth János, egykori zenekarának vezetője köszöntötte a kedves vendégeket és méltatta Terék Józsefet, valamint munkásságát. Az elgondolást példaértékűnek és országosan egyedülálló kezdeményezésnek nevezte, hiszen a Tápió mente kulturális örökségvédelmi értékeink mentése mellett a fiatalokat is segíti, illetve a zenekari elképzeléseket is megvalósítja, hiszen minden zenei stílusban otthonosan mozognak a magyar nótától az autentikus népzenéig, a latin zenétől a verbunkosokig.

A közel háromórás koncerten elhangoztak autentikus népzenei összeállítások, melyek Horváth Éva Sára tolmácsolásában kerültek előadásra, zenekari kísérettel (Felcsík, Szék, Tápiószentmárton). A fiatal tápiószelei népdalénekes Sass Éva hévízgyörki lakodalmast énekelt a teltházas közönség tiszteletére. Boda Péter énekest már 2012 óta ismerik és nagyon szeretik Tápiószelén, aki cigánydalokat énekelt a közönségnek (Tápió menti és Baranya megyei cigánydalok). Hankó József prímás és Jónás Géza előadásában a legkiválóbb minőségben valósultak meg magyar nóta összeállítások, virtuóz szólószámok. A kísérő szekcióban a 100 tagú Cigányzenekar legifjabb tagja, Farkas Zsolt kap helyet már egy éve, aki Szekeres Marcell Péter és Tóth Gergely nagybőgő játékával muzsikált együtt ezen a koncerten. Ugyancsak cimbalmosként volt jelen a koncert nagy részén Dezider Axmann, prímásként pedig Pál Mihály erősítette még a dallamhangszeresek sorát.

A cél egy rendkívül sok színből álló koncert megvalósítása volt, melyben felcsendülnek közismert dallamok, illetve azok az összeállítások, melyek idén nagy sikert arattak Dániában, Ukrajnában, Norvégiában, Horvátországban, Csehországban, Vietnámban, Kínában és a Fülöp-szigeteken is.

10 év alatt 20 CD (ebből 15 Tápió menti, vagy ahhoz szorosan kötődő), 1 DVD-ROM, 3 Könyv jelent meg Terék József szerkesztésében. Folyamatosan publikálva vannak a tudományos kutatómunkák, sorra készülnek a kulturális örökségvédelmi értékeket összefoglaló, népszerűsítő kiadványok, melyek oktatási céllal már bekerültek a helyi intézményekbe. Helyi, térségi, megyei népdaléneklési versenyek indultak útjára, melyeken a Tápió mente népdalait éneklik a fiatalok. A versenyeken sorra kerülnek elő a fiatal térségi tehetségek, akiket felkarol a zenekarvezető és segíti őket a fellépési lehetőségek biztosításával, szakmai tanácsokkal.

Egyetlen „Tárogató Hungarikum koncerttel” ma Magyarországon Terék József rendelkezik, aki mindezt angol és német nyelven a külföldi koncertekkel egybekötve, előadás formájában népszerűsít különböző egyetemeken, konferenciákon, nemzetközi színpadokon is. Mindehhez a Hungarikum logó használati jogát is megkapta egyetlen magyar zenészként! A Nagykövetségek egyik közkedvelt előadója, zenekara lett Terék József (és barátai), aki amikor csak teheti hazamegy szülőfalujába, Tápiószelére és valamennyi új programot ott mutat be első alkalommal, mint ahogy a 2018. július 17-én bemutatásra kerülő „Tárogatón innen és túl” című, új és saját szerzeményeket tartalmazó lemezével is tenni fogja a Blaskovich Múzeum kertjében 18 órai kezdettel.

A III. Tárogató Fesztivál igazi zenei csemegét, páratlan értékű, semmilyen közönségnövelő töltelékprogrammal ki nem egészített koncert-sorozatot hozott ismételten a Tápió mentére, Tápiószelére. Mindenkinek csak jó szívvel ajánlani tudom ezen ritka fesztiválok egyikét, ahol: „Az érték a mérték!”

Sass Éva

Horváth Éva Sára

Sass Éva és Horváth Éva Sára

Balogh Kálmán és Fehér Viktória

Tápiómente Táncegyüttes

Szekeres Péter felvételei Terék József és barátai koncertjéről

https://youtu.be/8tU1M4f-f5c

                                                                       
https://youtu.be/smXY1tLEp1U


https://youtu.be/UkbXJC7WznE


https://youtu.be/afD2bSx8Tu0


https://youtu.be/s558Lkhpuaw


https://youtu.be/XczT2cn-XGA


https://youtu.be/uYnhNEb_eus


https://youtu.be/0Pow7_kZq0s


https://youtu.be/kBy4iUS8rvA


https://youtu.be/ovMZBfaUQ4Q


https://youtu.be/VYSziglsMLQ


https://youtu.be/nu5g1kksGsU


https://youtu.be/VVm9wDYWZ44