2017.10.18. Holdonmacska koncert Nagykátánkoll kicsiEgy kis baráti muzsikálgatás után Zárda Norbert kollégám Réka lányomat kérte meg arra, hogy legyen a Szotyola zenekar énekese. Réka óvónőként is rengeteget énekel, zenélget az apróságainak, akik számára néha maga is írogat versikéket, penget ki saját dallamokat. tapiokultura.huTL.KÉPEK

(Filmecskék tpkTeréki "Dodó" Krisztántól)

Norbi és a zenésztársak álltak elő azzal pár hónappal ezelőtt, hogy a Réka által hozott ötletekből legyen egy másik, kicsit más stílusú zenekar is a Szotyola mellett. Ebből lett a Holdonmacska, amelynek vezetője Tarnavölgyi Réka, s bár Zárda Norbert, Bori György sülysápi, Jáger János meg jászfényszarui, ez a csapat joggal tekinthető nagykátainak is.

Október 18-án, két koncerten összesen vagy félezer gyermeknek muzsikált a Holdonmcska (ITT legyél a barátjuk!) a nagykátai művelődési központban. A gyerekek tapsoltak, sikongattak, csápoltak, bekiabáltak, beleénekeltek, táncoltak… óriási bulit csináltak!

Mi, népművelő-féleségek sok-sok olyan gyermekeknek szánt muzsikát kínáló együttest láttunk már a színpadunkon, akik igazi művészek, rangos fesztiválokon, országos nagyrendezvényeken lépnek fel vagy éppen rádióban halljuk, televízióban látjuk őket… s még sem tudták megszólítani, megérinteni a mi kisközönségünket.

A Szotyola zenekar Tápió menti (bátran írhatom: keresettek az ország minden részéből) sikerének titka – a népi dallamoktól a bátran vállalt rockos szólókig mindent felölelő zenei sokszínűség mellett – az őszinteség! Norbi a maga, a gyermekei, a barátai örömére kezdett muzsikálni. Ahogy a legelső találkozásunkkor sem volt más szándéka, csak hogy egy népművelő ugyan hallgatná meg akkori csapatát, úgy ma is hálás minden meghívásért. A gyerekközönség koncertenkénti véleménye még fontosabb a számára, mint a felnőtteké. Ez az "ítélet" szinte mindig „napocskás”, mert a gyerkőcök lelki radarjai tökéletesen működnek: befogják azt az őszinte, egyenrangú partnerségre alapozó szeretetet, amit a Szotyolától a színpadról kapnak!

S mindezt a Holdonmacska még hatványozza is!

Réka gyakorló óvónőként igazán tudja, hogy mi kell a gyerekeknek! Versei a kicsik lelkéhez, a még a mesékből, álmokból nyiladozó gondolkodásukhoz igazodnak, de nem „gügyögnek”, nem felnőttesen leereszkedőek. Dallamai kedvesek, s minden egyszerűségük mellett az apróságok számára izgalmasak, a nagyon is gyermeklelkű, de idősebb, gyakorlottabb zenésztársak – Bori György, Jáger János, Zárda Norbert – által a próbák alatt színesen „kicifrázottak”.

Az „öregek” jó pár éve muzsikáló, tapasztalt zenészek, de Réka is 13 évig tanult zongorázni a Nagykátai Zeneiskolában Lakatos Ágnesnél, három esztendeig Czabán Angelikánál pedig magánének-szakra is járt. (Mindkettőjük munkáját köszönjük!)

Réka hangja magabiztos, csilingelően tiszta.

A lényéből fakadó tisztaságba, őszinteségbe, szerénységbe, emberi kiegyensúlyozottságába szinte belekapaszkodnak a gyerekek, akiket magával ragad, akik őt ragadják magukkal.

A nagykátai Holdonmacska koncertjén a kicsik, a zenészek, a pedagógusok, a népművelők által megtöltött térben szinte kézzel fogható volt a szeretetteljes együttlét öröme.

S a gyerekek – köztük Réka mostani és volt, immár kisiskolás ovisai – kézzel is fogták az „örömöt”!

Hálás szívvel köszönjük Szalainé Apró Máriának és Háhmné Kelemen Erikának a meghívást, Barna Lórándnak a kiváló hangosítást, és nagyon szépen köszönjük az óvónőknek, a dadusoknak, az általános iskolák pedagógusainak azt a kollegiális szeretetet, amellyel ezt a két koncertet fogadták, hogy partnereink voltak a kicsik szórakoztatásában!

A Holdonmacska zenekar az első előadás teljes bevételét és a második előadás útiköltség feletti részét felajánlotta a következő nagykátai gyereknap számára!

HoldonmacskásSzotyolásfilmecskepróba1

Szotyolásmacsekosfilmecske2

Szotyismacskásfilmecske3