SassÉvakollA Tápió mente egyik újabb büszkeségére, tehetséges ifjú népdalénekesére szeretném felhívni a figyelmét a kedves olvasóknak. Sass Éva már évek óta a népdalok szerelmese, aki ha teheti, valamennyi megmérettetésen, versenyen, illetve helyi és regionális programon részt vesz közreműködőként.

Tápiószelei lévén nagyon érdekli a szülőföld népdalos értékeinek világa, valamint fogékony a Kárpát-medence valamennyi magyar dialektusterületének népdalos kincsének megismerésére a tízesztendős Éva. Ebben nagy hatással vannak rá barátnői, a 2015-ös Fölszállott a Páva népzenei tehetségkutató verseny győztesei, a Haraszti ikrek (Julcsi és Marcsi). Sebestyén Márta, Artist for Peace, Kossuth-díjas, Príma Primissima-díjas népdalénekesnő a tápiószelei Blaskovich Múzeumban 2016 decemberében megrendezett „Népzenei örökségünk őrzői” című estjén hallotta először Évit énekelni, aki felfigyelt szép előadásmódjára, illetve palóc népviseletére, melyet a Haraszti ikrektől kapott kölcsön. A biztató szavak, illetve a kitartó munka eredményeként most egy hatalmas dolog történt a Tápió mente, illetve Sass Éva életében: az Oktatási Hivatal által kiírt VIII. Országos Népzenei Versenyen bejutott a selejtezőből az országos döntőbe, méghozzá a 60 pontos rendszerben 54 ponttal, ami a végelszámolásnál is nagyon jó esélyeket mutat. A produkció a II. korcsoportban Galga menti népdalcsokor volt, melyet be kell majd mutatni Gödöllőn is a döntőben 2017. március 24-26. között a nívós szakmai zsűri előtt.

A produkció újabb érdekessége, hogy a felkészítő tanár nem más, mint a Tápió mente térségének legnagyobb népdalénekes reménysége, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola ötödéves végzős hallgatója, a tápiószentmártoni Horváth Éva Sára, akinek nemrégiben jelent meg első, saját népdalos összeállításait tartalmazó népdalos CD kiadványa „Magam tükre” címmel. Pál Mihály népzenész, népi ének tanár, Mózesné Balasi Anita szolfézs és magánének tanár, illetve jómagam elindítottuk Évit egy úton, ami a népdalok, a népzene szeretetén alapszik. A legifjabb felkészítő tanár az országos népzenei versenyen, akire Sass Évával együtt felfigyelt a zsűri, illetve a népzenei szakma. Bízom benne, hogy egy álma válhat valóra: felvételt nyerhet a Zeneakadémia népi ének szakára és a térség első igazi népi ének tanára és népi ének előadóművészeként folytathatja majd a pedagógiai munkát a térség tehetségeinek oktatása, felkarolása érdekében.

Természetesen mindkettőjüknél hatalmas köszönet a szülőknek, a barátoknak, a támogatónak, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. További sok sikert kívánok Sass Évának, illetve Horváth Éva Sárának, hiszen az elkövetkezendő időszakban számos jeles népdaléneklési versenyen kerülnek megmérettetésre mindketten.

Aki pedig szeretné a Tápió menti népdalos tehetségeket egy színpadon látni, az látogasson el a II. Tárogató Fesztiválra, Tápiószelére, 2017. május 20-án délután. Mi ott leszünk!