horvthévikollElkészült a tápiószentmártoni Horváth Éva Sára saját népzenei, népdalos CD kiadványa.
(Lemezbemutató koncert: 2016. november 12. szombat 17.00, Tápiószentmárton, Művelődési Ház)
Kevés dologra lehet olyan büszke az ember, mint amikor gyermekei, vagy tanítványai eljutnak az élet nagy fordulópontjainak egyikére és büszkén állunk mögötte, miközben mondjuk: Megcsinálta!

Ilyen fordulóponthoz érkezett Tápiószentmárton szülöttje, Horváth Éva Sára. Kisgyermek kora óta a helyi Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola tanulójaként kezdett furulya hangszeren, majd idővel váltott népi klarinétra. Közben Pál Mihálynál tanult népi éneket, majd a középfokú tanulmányok érdekében elkezdett zongorázni Kollárné Vergyák Évánál és magánéneket tanulni Mózesné Balasi Anitánál. Az előkészületek, a lelkesedés nem maradt eredmény nélkül, hiszen tanulmányait a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában folytathatta, ahol jelenleg utolsó éves hallgató. Agod Alíz, valamint Héjja Bella tanárnőknél tanul népi éneket és reménykedik benne, hogy tanulmányait a Zeneakadémián tudja folytatni.

Sebestyén Márta tíz évvel ezelőtti koncertje nagy hatással volt rá, azóta a népdalok és a népzene központi szerepet töltenek be életében. Rendszeresen közreműködik évek óta a helyi ünnepségeken, rendezvényeken, illetve a térségben egyaránt. Terék József és barátainak énekeseként már számos zenekari fellépésen közreműködött. 2014-ben felkérést kapott a tápiószecsői népzenei CD egyik gyermekjátékdalának feléneklésére, melyet a lemezbemutató koncerten is hallhattak a nézők. A 2015-ös Ceglédi Múzeumok Éjszakáján, a 30 éves Kóka Néptáncegyüttes műsorán egyaránt nagy sikert aratott énekhangjával és szerény megjelenésével. Ugyanebben az évben a Tót népzenei, népdalos CD lemezbemutatóján közreműködött Sülysápon a Wass Albert Művelődési Központban, 2016-ban pedig a Magyar Kultúra Napján. Az idén, Tápióbicskén megrendezett augusztus 20-i rendezvényen egyik fő produkció volt, ahol hatalmas sikert aratott énekhangjával.

Térségi, megyei és országos versenyeken folyamatosan szép eredményekkel, többségében arany minősítésekkel, kategória legjobbja díjakkal tért haza otthonába.

Mindezek alátámasztják a tényt, hogy egy olyan fiatal tehetséggel van dolgunk, kinek minden támogatást meg szeretnénk adni, hogy a pályán érvényesülhessen, elindulhasson. Ennek okán valamennyi helyi szervezet, illetve néhány térségi vállalkozás nagy örömmel támogatta az elgondolást, hogy ennek a fiatal lánynak elkészülhessen első szólólemeze, melyen saját kedvenc népdalai szerepelnek abban az összeállításban, ahogyan azokat ő hallani szeretné. Tápiószentmárton Nagyközség Önkormányzata, a Kincsem Alapítvány, Czerván György országgyűlési képviselő, Tóth János Pest megyei Értéktár Bizottsági tag, a Szivárvány Alapítvány, Varga Dániel fotó-videós egyaránt támogatták a kiadvány megjelenését. Ezen kívül a ceglédi Termika Kft (Eszes Ferenc), a tápiószőlősi Bagolyvár Birtok (Őszi József), illetve a tápiószelei Tápió Nyomda Kft (Katona Krisztián) egyaránt támogatták a kiadvány létrejöttét. Médiamegjelenésünket a www.tapiokultura.hu oldalon találhatják meg Tarnavölgyi László jóvoltából. A zenészek jelképes összegért végezték el a stúdiómunkát, jómagam pedig nagy örömmel vállaltam anyagi ellenszolgáltatás nélkül a kiadvány zenei rendezését, a közreműködést egyaránt.

Sok tehetséges fiatal van a Tápió mentén, akiknek ugyanezt a támogatást meg kell adni. Bízunk benne, hogy minden évben el tudunk készíteni Tápiószentmártonban egy ilyen kiadványt, ahol a helyi, illetve térségi tehetséges gyerekek közreműködhetnek majd szép eredménnyel.

A kiadvány fővédnöke Czerván György országgyűlési képviselő Úr, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, kinek köszönhetően térségünk 17. értékmentő kiadványa készülhet el 2009 óta zenei szerkesztésemben.

Ezen a kiadványon az alábbi zenei összeállítások találhatók meg, központi szerepben Tápiószentmártonnal, a Tápió mentével:

Magam tükre - Horváth Éva Sára legkedvesebb népdalai

1. Erdő, erdő, de szép kerek erdő (Tápiószentmárton – Kozma Dezső tiszteletére)      

2. Három csillag van az égen egy sorba (Rimóc)                                                                             

3. Ha kél az ég szép hajnala (Szék)                                                                                       

4. A turai bíró szőlejébe (Galga mente)                                                                                            

5. Fölszállott a páva (Tápió mente)                                                                                                     

6. Ha kimegyek a türei erdőbe (Kalotaszeg)                                                                    

7. Én felkelék jó regvel, hajnalba (Moldva)                                                                                                     

8. Farkas Julcsa balladája (Tápiószentmárton – Gallai Sándorné Kerekes Borbála emlékére)

9. Erre gyere, erre nincsen sár (Felcsík)                                                                                            

10. Elmegyek, elmegyek, jó messzire (Mezőmadaras)                                                                

11. Verd meg Isten, azt a szívet (Vajdaszentivány)                                                                       

Közreműködők

Horváth Éva Sára – ének

Hrúz Szabolcs – hegedű (1-2, 4-6, 8, 10-11), hegedűkontra (9), kontra (3)

Pál Mihály – hegedű (3, 9)

Tóth Gergely – brácsa (1-2, 4-6, 8, 10-11)

Herédi Zsombor – harmonika (1, 6, 10, 11)

Dezider Axmann – cimbalom (1-2, 4-6, 8, 10-11)

Terék József – nagybőgő (1-6, 8, 10-11), ütőgardon (9)

Lemezbemutató koncert: 2016. november 12. szombat 17.00

Helyszín: Tápiószentmárton, Művelődési Ház

A belépés díjtalan!

A férőhelyek száma korlátozott, ezért kérünk mindenkit, hogy a pontos kezdés érdekében helyeiket mielőbb szíveskedjenek elfoglalni.

A kiadvány a helyszínen megvásárolható 3000 Ft áron! A vételárakból befolyt összeg a következő tehetséggondozási CD költségeire lesz fordítva.

Várjuk Önöket nagy szeretettel!

                                                                                              Terék József – zenei előadóművész

                                                               Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola Intézményvezetője