tótcdbemutatókoll

„Magyarországi szlovák népdalokat ilyen magas színvonalú zenekari előadásban még nem hallottam!”
Ezt a kijelentést – ha talán nem is szó szerint, de tartalmában pontosan ezt hordozva – Sülysápon, a Wass Albert Művelődési Központban, dr. Király Katalin etnográfus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója Terék József és barátainak lemezbemutató koncertje után tette meg. „Ezt a programot a Tápió-vidék és Pest megye minden szlovák gyökerekkel rendelkező településére el kell vinni!” tapiokultura.huTL.KÉPEK

A közel kétórás, rendkívül magas színvonalú kulturális esemény rangos meghívott vendégei, dr. Csonka Takács Eszter, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága igazgatója igazgatója és Aszódi Csaba András, a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke és a Pestkörnyéki Szlovákok Egyesületének alelnöke is hasonlóan értékelték ezt az eseményt. Mindannyian sikeresnek látták azt az értékőrzést, amelyet a Tót népdalok a Tápió-mentén – Szlovák népdalok című kiadvány anyagának összegyűjtésével, a régebbi gyűjtések feldolgozásával, hangszerelésével, a CD lemez zenei rendezésével elvégzett Terék József.

A lemezt az az Összefogás Sülysápért Egyesület adta ki, amelyik évek óta támogatója, kezdeményezője, segítője a város értékőrző folyamatainak, eseményeinek, így kiemelt partnere a Wass Albert Művelődési Központnak is. Az ÖSE A sülysápi dombtetőn című lemez után most is sikerrel pályázott: Ezúttal a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság főtámogatásával jelenthetette meg azt a kiadványt, amely több település – Tápiószecső, Bénye, Farmos, Mende – mellett 11 összeállításban, részletben idézi fel az egykori tápiósápi dalokat, dallamokat is.

November 7-én két idős adatközlő mellett három rendkívül tehetséges fiatal Tápió menti énekes állt a színpadra.
Sillo Réka - Úri és Horváth Éva Sára - Tápiószentmárton - is a tápiszentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola növendékei voltak és most egy évfolyamnyira követik egymást a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskolában is. A sülysápi Motolai Dominika pár éve még maga is Vácon tanult. Nagyon szép és megható belegondolnunk abba, hogy áldott állapotban is örömmel vállalta a szereplést, így a rövidesen megszülető kisgyermek már túl is van élete első színpadi fellépésén!

Köszönet mindhárom énekesnek! Nem csak szépen énekeltek, de lélekben is átélték azt a pillanatot, amikor az értékőrzés, az értékmentés után újra, általuk is életre kel a Tápió-mente egyik már nyelvét, hagyományait veszetett meghatározó nemzetiségének népdal kincse!

Terék József munkáját Tápiósápon Zemen Pálné Szabó Katalin segítette. Köszönet érte!

Köszönet a két adatközlő énekesnek, a mendei Benyovics Mihályné Rostos Máriának, illetve a sülysápi Seprős Jánosné Horinka Erzsébetnek, akik mint utolsó helyi adatközlők, tót énekeikkel, interjújukkal tették még hitelesebbé az estét és köszönet Zemen Pálné Szabó Katalinnak illetve Sztodola Mihálynak, sülysápi és mendei lokálpatriótáknak, helytörténészeknek és népdalgyűjtőknek.

Köszönet Jámbor Istvánné Csernovszki Teréziának, Szántai Istvánné Jandó Teréziának, Zemen Istvánné Szvitek Erzsébetnek, akik dalaikat megőrizték és jó szívvel átadták nekünk.

Tovább őrizzük, éltetjük, muzsikálni és énekelni fogjuk őket! 

Bár Sülysápon egy másik, szórakozató program is volt ezen a szép, múltidéző napon, igazán örömteli, hogy ezzel együtt ismét, most is megtelt a Wass Albert Művelődési Központ nagyterme! Mendeiek, Bényeiek is sokan eljöttek hozzánk erre az alkalomra. Bényéről Kovács Erika polgármester asszony, Hévízgyörkről, Terék József barátom lakóhelyéről Bazan Tibor polgármester úr is megtisztelt bennünket a jelenlétével.

Azonban a magas színvonalú kulturális esemény egyszeri, ünnepi alkalmánál sokkal fontosabb, hogy a tápiósápi tótótok népdalai közül az erre a lemezre rögzítettek már soha nem veszhetnek el!

Sőt, ismerve egy-két pedagógus barátom elkötelezettségét, hiszek abban, hogy talán már 2016-ban – akár Terék József zenekarának kíséretében –, az egyik sülysápi iskola kórusa is elénekel majd egy-két szlovák népdalt valamelyik városi programunkon!

A rendezvényt a Tápió+ rögzítette, így a Williams Televízióban (501-es UPC csatorna) és a https://www.youtube.com/user/tapioplusz-on  rövidesen beszámolót láthatnak majd a lemezbemutató koncertről. (Természtesen a tapiokultura.hu-n is elérhető lesz!)