ságikenyérsztentelés KHA

Hosszú hétvégére esett az idén augusztus 20-a. Lehetett variálni, hogy az egyes helyeken mikor is kerüljön sor az ünnepségekre, megemlékezésekre, a város és falunapokra. Nagykátán hagyományosan egy egész fesztivál, a XXXII. Kátai Tánctalálkozó ölelte körbe a nemzeti ünnepet. A városba látogató külföldi, valamint a szintén résztvevő hazai tánccsoportok két este gáláztak és táncházaztak a Városi Művelődési Központban.

Első este a felvidéki, cseh, lengyel és olasz vendégek, a másodikon a magyar néptánccsoportok tartottak bemutatót, idén is nagy sikerrel. Az augusztus 20-i rendezvényeket alaposan elrontotta az időjárás, az eső miatt a vártnál kevesebben látogatták meg a nagykátai piacteret. Bár a színvonalas színpadi műsor a program szerint megvalósult, a bizonytalan időjárási előrejelzések miatt a tűzijáték és a tervezett utcabál elmaradt.

(A tűzijátékot várhatóan a Tápiófeszt ideje alatt fogják pótolni!)
Dorner Gábor polgármester úr köszöntötte a vendégeket és a közönséget. A műsorban a tánctalálkozó résztvevői mellett Terék József és barátai is részt vettek. A téren főzőversenyt is rendeztek, amelynek díjait Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Ambrózi Zoltán képviselő, a verseny szervezője és egyik zsűritagja adták át.

Sülysáp város az idén augusztus 21-én ünnepelt. Nem kis szervezkedés előzte meg a tartalmas városi napot, hónapokkal ezelőtt megkezdődtek az előkészületek. A lázas munka nagy sikert hozott. Több ezren látogatták a programokat a nap folyamán. Az „étkeztetés” kiválóan lett megszervezve: mindenkinek jutott étel és ital bőségesen. A programok a színpad elé, vagy az ideiglenesen kialakított rally pálya mellé ragasztotta az érdeklődőket. Voltak koncertek, felléptek néptáncosok, flashmoboztak a tűzoltók, csikorogtak a kocsikerekek, mulatott és táncolt a tisztelt nagyérdemű, a műsorvezető és a szervezők pedig készségesen álltak a tisztelt nagyérdemű rendelkezésére. Az ünnepség délután 3 órakor kezdődött Horinka László polgármester úr köszöntőjével, majd kiosztották a városi kitüntetéseket. A kulturális programot a frissen kitüntetett Pávakőr kezdte, akiket a cseh néptáncosok követtek. Ők a Kátai Tánctalálkozóról jöttek át műsorukkal. Következett a Serica ír népzenét játszó együttes és a Tébláb néptánccsoport. Felléptek a Sülysápi gitárosok, hipp-hopp és hastáncosok. A popzene kedvelői jót mulattak Sipos F. Tamás slágereire. A sort az igazi Rock'n'Roll-bulit szolgáltató Marót Viki és Novakultúr zenekar zárta fergeteges hangulatban. Mielőtt elkezdte az utcabált Bugyi Laci (köszönjük önzetlen ajándékként való felajánlását!), csodaszép tűzijáték kápráztatta el a helyszínen ünneplőket. A dicséret sem maradt el. Tarnavölgyi László WAMK igazgató úr és csapata kitűnő munkát végzett. Ettől hangos nemcsak Sülysáp, de az egész környék, nem véletlenül.

A tapiokultura. hu ünnepi turnéja Tápióságon ért véget, amelyre Halasi Anita polgármester asszony hívta meg honlapunkat. Kitűnő fogadtatásban és vendéglátásban volt részem, köszönet érte az egész falu közösségének és Csanádi Ádám főszervezőnek. A programot látványos autóshow egészítette ki. Lesti Viktor és barátai különböző bemutatókkal szórakoztatták a technikai sportok szerelmeseit. Kiállítottak szebbnél-szebb tuningolt járműveket, mérték a kipufogók hangerejét, Szántó Zoltán driftelt (autógumit csikorgatott, kanyargott és cikázott) az aszfaltpályán, sőt még díjakat is osztogattak.

Közben ment a műsor a színpadon.

Ünnepélyes megnyitó, polgármesteri köszöntő és kenyérszentelés.

Jöttek sorban a fellépők. Kezdett az Alma együttes, jött Sub Bass Monster, Janicsák Veca, majd a nap főeseménye, az István a Király rockopera a helyiek előadásában. Köszönhetően a jól előkészített fotóshelynek, a színpad széléről élvezhettem az előadást, amely frenetikus volt, de egyben megható is. Kitettek magukért rendesen a szereplők, a zenészek, a rendező, sőt nyugodtam mondhatom az egész község. Közel kétezer néző tapsolta végig az előadást, amelyet látványos tűzijáték kísért és utcabál. (A ságiaknak nagy segítség, hogy rendezvényeik helyszíne a Cifrakert, vagy Iskolakert, amely szépségével, remek fekvésével, árnyas fáival, rétjével és sportpályájával párját ritkítja a környékben.)

Varga József Zoltán KÉPEI/SÜLYSÁPI VÁROSNAP