Ajánlom mindazok figyelmébe a nagykátai Krízis zenekar jubileumi albumát, akik szeretik az igényes heavy metal zenét, és azoknak is, akik már hosszú évek óta figyelemmel kísérik a banda működését.

25 éve már, hogy a Krízis nevű heavy metal zenekar aktív résztvevője a magyar kemény rock életnek. Annak idején, 1989 tavaszán, Stósz László nagykátai rocker érezett magában elég ambíciót és önbizalmat ahhoz, hogy belevág és a rockzene nyelvén mondja, énekli el véleményét a világról. Összeszedett néhány jó barátot, akik kezében gazdára talált a hangszer, és elkezdtek zenélgetni, számokat írni, gyakorolgatni, majd a közönség előtt játszani. Amíg nem akadt állandó próbahely, addig Laciék garázsa bánta a próbákat, amelyek statikailag egészen megrengette az épületet, de kibírta, és ma is ott áll a Tüzelő utcai ház udvarán, falai között megőrizve megannyi zenekari emléket az „őskorból”.

A zenekar azóta is talpon van, és nyomul koncertről-koncertre, fesztiválról-fesztiválra, maga mellett tudva megannyi rajongót, akik a hosszú évek során álltak a banda mellé.

Pedig a huszonöt év nem volt mindig fenékig tejfel. Megjárták a fiúk a hadak útját, és szembetalálkoztak mindazon nehézségekkel, ami egy amatőr zenekart sújthat. De ez akkor, abban a világban sajnos így ment. Ha elgyengültél, akkor elvesztél. Sokszor fenyegette a Kríziséket is a megszűnés, de Laci mellé mindig odalépett valaki, és ha nehezen is, de megoldották a problémát. Volt kitartás és alázat, aminek eredménye a mai nap is működő zenekar. Most is vannak megoldandó gondok, de a szekér halad, mert a tagok ezt akarják.

{youtube width="320" height="247"}xCgCMsigfYY{/youtube}

A 25. születésnapot egy jubileumi albummal ünnepli az együttes. Egy olyan koronggal, amin rajta van a jelen és a múlt, 15 szám a zenekar történetéből. Nagyon jól összeállított lemez. Ha egy a zenekart nemrég megkedvelő rajongó elkezdi lejátszani a számokat sorban, akkor elindul a jelenből, és halad visszafelé a múltba. Mindjárt kezdésnek ott található három karcosan hangzó új szerzemény a Jelek a bőrön, a Hív a mélység és a Te voltál. Őket követi jó néhány olyan szám, amelyek rendszerint hallhatók a banda koncertjein. Az album utolsó előtti száma a Közeleg a vég, már sejtet valami különlegeset, egy olyan dalt, amelyet csak a zongora kísér. A Válságos állapot lírai hangvitele különlegessé teszi az albumot, azt az albumot, amely egy zenekar rock-történelme, kiváló hangzással és ízléses, egyszerű formai megjelenéssel.

Ajánlom az „ősi” Krízis rajongóknak, hogy hallgassák meg az albumot az utolsó számmal kezdve, mert abban az esetben, időrendben követik a szerzemények egymást.

Azért nem soroltam fel neveket, egy-két kivétellel, mert a lemez hallgatása közben érdemes böngészni a CD borítójában mellékelt tájékoztatót, amely minden egyéb szükséges információt magában rejt.

Természetesen a szakma is bírálta az albumot a Metal & Hard Rock Hammer 2014. áprilisi számában. A Sokkoló korongok rovat szakírói újonnan megjelent rock és metal zenekarokról írnak kritikát, és osztályozzák is az albumokat. Cselőtei László, a folyóirat alapítója 9-es osztályzattal díjazta az albumot, kizárólag pozitív kritika mellett.

Gratulálunk a zenekarnak és kívánunk további sok sikert, jó koncerteket és újabb albumokat a jövőben.

További részletek a Metal Hammer 2014. áprilisi számának 70.oldalán, valamint a zenekar www.krizis.net honlapján.

Teréki Krisztián