mkszakácskák másolata

Amikor pár éve a tápióbicskeiek, Kökényesi József, dr. Molnár István, a Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapat, és még néhány jóember úgy döntött, hogy Vér János legújabb ötlete mellé is odaáll, talán maguk sem gondolták, hogy településük (ismételten) egy szép, nemes, Kárpát-medencei ügy egyik zászlóvivője lesz.tapiokultura.huTarnavölgyiL.KÉPEK

A Magyarok Kenyere kezdeményezés szimbolikus célja, hogy minél több, így a határainkon túl lévő településről is érkezzen olyan felajánlott búza, amelynek lisztjéből elkészülhet a nemzet egységét jelképező kenyér. Persze, sok-sok kenyér, zsemle lett ebből minden évben, amelyeket aztán jótékonysági céllal osztottak szét a szervezők.
Ez lesz majd a sorsa a ma, augusztus 2-án, a történelmi színhelyen, az 1848-49-es szabadságharc hőseinek vérével öntözött tápióbicskei csatatér Honvédszobránál összegyűjtött rengeteg gabonának is.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, a Tápió-vidék országgyűlési képviselője, a rendezvény szónoka szerint Pest megyében talán itt gyűlt most össze a legtöbb búza.
Még ha máshol aztán majd esetleg pár kilóval többet is nyom a mázsa, az biztos, hogy itt, ezen a kis tájon évről-évre, egyre több gazda áll oda jó szívvel Vér Jánosék mellé.
A Tápió-vidéki Magyarok Kenyere rendezvény egyben a környékbeli lovas társadalom egyik felvonulási, találkozási napja is.
A tapiokultura.hu indulása óta – már vagy 8 esztendeje – követi figyelemmel a lovasok minden olyan programját, ahová kevés szabadidőnk elenged minket.
Minden tiszteletet megérdemelnek ezek az emberek, akik a magyarságtól elválaszthatatlan lovas hagyományokat, a lovas kultúránkat – sokszor rengeteg anyagi áldozatot is felvállalva - ápolják, életben tartják. Most is tiszta, kicsinosított fogatokkal, kocsikkal, szépen szerszámozott lovakkal, ideillő viseletekben érkeztek meg a Tápió partjára.
Sokan – gazdák is, lovasok is – családi napot varázsoltak ebből a napból. Jöttek az asszonyok, a gyerekek, a nagyszülők is. Sokan még a karon ülő csöppségeket is elhozták!
Idén is a nagykátai Ambrózi Zoltán és barátai készítették el a reggelit és az ebédet. Köszönet nekik is, és mindenkinek, aki adományokkal segítette ezt az ügyet!