Olvastam a Facebookon, hogy Olaszországban egy nemzetközi zongoraverseny négykezes kategóriájának a Farkas Duó lett az abszolút első helyezettje. A duó egyik tagja, Várnagy Andrea Nagykátán lakott családjával 1977-től 1982-ig. Itt kezdte az általános iskolai (1.sz. Ált. Iskola) és zeneiskolai tanulmányait. „…ahol a zongorán az első hangokat megtanultam” – írta. Zongoratanára Csóka Károlyné volt. Édesanyjával kolléganők voltunk az iskolában, édesapja a községi tanács pénzügyi osztályát vezette. Lelki szemeim előtt a jól nevelt, okos, szép szomszéd kislány jelenik meg.Képek

„Gyermekkoromban még számos elképzelésem volt arról, mi leszek, ha nagy leszek. A tanítás és a koncertezés remekül kiegészíti egymást az életemben.” – nyilatkozta Andrea.

Andrea Szombathelyen tanult a Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán szerzett zeneiskolai zongoratanár és kamaraművész diplomát, akárcsak a férje, Farkas Zsolt. Innen Münchenbe vezetett a közös útjuk, ahol a Richard Strauss Konzervatóriumban az előadóművészi diplomát is megszerezték. Andrea Dortmundban, Zsolt Münchenben kapta kézhez a zongoraművészi diplomát. Zsolt a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének a tanára, Andrea Budapesten az Ádám Jenő Zeneiskolában tanított.

„ Ritka lehetősége az életnek, ami nekünk adatott; hogy a zene szeretete és a zongorázás mindkettőnk pályáját egy irányba terelte. Azon kevés szerencsés pár közé tartozunk, akiknek az élete és a hivatása is közös…”

Kezdetben szólóban léptek fel. 2002 óta együtt játszanak négykezest a koncerteken gyermekek és felnőttek előtt egyaránt Magyarországon és az egész világon. Európa számos országában visszatérő fellépők. 2013 decemberében a nemrég felújított Zeneakadémián és a Vigadóban is szerepeltek. 2014. február 27-től március 27-ig az Egyesült Államokban turnéztak már hetedik alkalommal.

„Zeneképzelet” c. előadásuk 6-12 éveseknek szól, már több mint félmillió gyerek hallotta. 2013. május 7-én Nagykátán a művelődési házban ezzel az összeállításukkal léptek fel. Az előadás szórakoztatva juttatta maradandó élményhez a hallgatóságot. Elhangzottak többek között Csajkovszkij, Ravel, Liszt valamint Lackfi János, Csukás István, Varró Dániel művei. „ Jelmondatuk nem hiába „Egymásra hangolva”, hiszen harmóniát, nyugalmat és szeretetet árasztó produkciójuk és egyéniségük lenyűgözte a komolyzenét ritkán hallgató kis-és nagydiákot egyaránt.” – írta dr. Molnár István iskolaigazgató a Nagykátai Híradóban.

A középiskolásoknak szánták a „Földi mese” c. zenés-verses összeállításukat. A földi élet állomásain áthaladva a tartalmas, értékekkel teli élet lehetőségét mutatják be a születéstől a halálig. „…a komolyzenei darabok hangjai mögött rejlő üzenetet magyar költők verseinek segítségével próbálják közelebb vinni a hallgatósághoz.” Már több mint 50 ezer középiskoláshoz jutott el az előadás és aratott sikert.

Természetesen felnőtteknek is koncerteznek. A repertoárban Liszt, Brahms, Schubert, Chopin stb. művei szerepelnek. 2011-ben Liszt Ferenc születésének születésének bicentenáriumára készült a „Liszt arcai” c. koncertprogram, amely a művein keresztül mutatja a zeneszerző összetett személyiségét, ezért is „Liszt arcai” a cím.

2007-ben született „A Teremtés csodái” c. előadás. A bibliai teremtés történetét zongoradarabok és vetített képek segítségével ismerhetjük meg.

Felváltva játszanak pompás koncerttermekben zeneértő közönségnek és vidéki iskolák tornatermében hátrányos helyzetű gyermekeknek. Kijevben, Kárpátalján, Kanadában, New Yorkban az emberek állva tapsoltak nekik. Az iskolákban viszont körbeállják, megölelik őket. „Volt olyan kislány, aki azt mondta, ez volt élete legszebb napja.”

Publikációik: 2004. Zeneképzelet CD, 2008.Zeneképzelet 2. CD, 2008. A Teremtés csodái CD, 2011. Földi mese CD, 2014. Liszt arcai CD. A CD-ken művészek is közreműködnek. (Pécsi Ildikó, Csurka László, Papadimitriu Athina, Gesztesi Károly)

Visszatérve a Facebookon olvasott újabb sikerre: „Zenés életünknek volt egy olyan beteljesületlen álma, amit úgy éreztünk mostanáig, hogy lassan el kell engednünk…nem volt lehetőségünk elindulni egy nemzetközi versenyen…most történt egy csoda. Lili lányunkat kísértük el Nápoly mellé, Ischiába egy nemzetközi zongoraversenyre, ahol a kiírásban láttuk, hogy négykezes kategóriában is lehet a felnőtt mezőnyben indulni. Gondoltuk, hogy ha már úgyis ott vagyunk, miért ne?...és az álom –hála Istennek- teljesült. Egy kifejezetten nívós versenyen, egy mezőnyben elhoztuk a kategória Abszolút első díját!!!....és, hogy a történet még szebb legyen, Lili a saját kategóriájában 100-ból 98 pontot kapott, amivel szintén első díjas lett!!! Hihetetlenül gyönyörű érzés volt a lányunkkal együtt fellépni a díjátadó ceremónián, és felejthetetlen marad a pillanat, amikor a mondat elhangzott: „A nemzetközi verseny négykezes kategóriájának abszolút első helyezettje Magyarországról a Farkas Duó!”

Ha már Lilit (2001) említettük, írni kell a másik két tehetséges gyermekről is. Laura (1997) a színjátszásban jeleskedik és a Kossuth Rádió riportere. Lóránttal (2009) Szűcs Lajos futballedző foglalkozik. Laura időnként a koncertjükön magyarul és angolul konferál, Lili pedig a zongorajáték közben a vetített slideshow-t kezeli.

„A színpadon jó csapatot alkotunk, de a koncert előtt és után család vagyunk, ugyanolyan anyuka és apuka mint mások.” Nem véletlen, hogy 2013-ban ők lettek a házasság hetének az arcai. Zsolt szerint: „ A kulcsszó, hogy szeretetkapcsolat legyen férj és feleség között. Ha konfliktusok vannak, akkor azokat is olajozottabban lehet megoldani….helyenként nehézségekkel jár a házasság, de nagyon nagy támasz mindkettőnknek annak a tudása, hogy két ember egy irányba megy.”

Andrea Zsoltról: „…A legjobb barátom, a társam mind a művészetben, mind az életben. Úgy érzem, mintha eggyé formálódtunk volna az évek alatt…”

Büszkék vagyunk Rátok. További sok sikert!

Basáné Simon Terézia

IRODALOM

- Liszt arcai - Várnagy Andrea és Farkas Zsolt missziója. http://valasz.hu/kultúra/varnagy-andrea-es farkas-zsolt-misszioja-7

- Zeneképzelet.hu http://www.zenekepzelet.hu/bemutatkozas.php

- Farkas Zsolt és Várnagy Andrea önéletrajza. Kézirat.

- Galambos Ádám: Az együtt töltött minőségi időben bízva – Interjú a házasság hete kapcsán Várnagy Andreával és Farkas Zsolttal. http://www.kaposvar.lutheran.hu/varnagy-farkas-interju

- Várnagy Andrea és Farkas Zsolt missziója. http://www.fesztbook.hu/rizsa/1743-varnagy-andrea-es-farkas-zsolt

- Dr. Molnár István: „Zeneképzelet” Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművészekkel. Nagykátai Híradó, 2013. május.