11329956_1591273347781430_2273010429808331528_n.jpg

(A nagykátai Katica Nyugdíjas Klub beszámolója előtt magam is gratulálok régi kedves ismerősömnek, Nyitrai Istvánnak. Ez az alkotás eddigi munkáinak egyik kiemelkedő darabja lett és valóban kijár neki az amatőr fafaragó művész cím! A szerkesztő megjegyzése.)
A Katica Nyugdíjas Klub 2015. május 23-án 20 fővel vett részt Farmoson a Kultúrház, és a Templom közötti közterületen elhelyezett Szent Orbán emlékmű felszentelési rendezvényén.
Nyitrai István amatőr szobrászművész

által egyetlen, hatalmas cseresznyefa törzséből (kivésett) készített Szent Orbán emlékmű avatási, felszentelési ünnepségét a Tápió-vidéke Földtulajdonosok és Gazdálkodók Gazdaköre, valamint Farmos Község Önkormányzata közösen rendezte meg. Képek (és még képek) a Katica Nyugdíjas Klub facebook oldalán.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Farmos Község Polgármestere Horváth László, majd avató beszédet tartott Kövér Sándor a Tápió-vidéki Gazdakör elnöke. Az alkalomhoz illő tájékoztatót tartott Kiss Attila borász a Cegléd és Vidéke Unghvári László Borrend elnöke, nagymester.
A felszentelési rendezvény kulturális műsorában – melynek konferanszié feladatait Gál Zoltán látta el - felléptek: Nyitrainé Tóth Mónika, és Szarvas Attila próza, és versmondó előadók, valamint Terék József zenei előadó tárogatóval.
A kulturális műsort követően az emlékmű ünnepélyes felszentelését Kármán János Miklós atya, a Farmosi Szent Péter és Pál plébániatemplom kormányzója végezte.
A rendezvényen majdnem teljes létszámmal részt vett a Farmosi Rózsa Nyugdíjas Egyesület által szervezett Rózsa Bál közönsége is.

„Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. Ünnepét május 25-én tartják. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább. A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték. (forrás: Wikipédia)”