urgestanosveny.jpg

Tápiószecső Nagyközség beruházásában 2013-ban került átadásra az Ürgés tanösvény, mely a településtől délre elhelyezkedő Égeres-legelő természeti értékeit mutatja be. A Natura 2000 védettség alá eső területen számos védett, fokozottan védett növény- és állatfaj él, melyeket a több kilométer hosszú, gyalogosan és kerékpárral is bejárható útvonal mellé kirakott 10 információs tábla segítségével ismerhetünk meg.

A terület egyik zászlóshajó faja az immár fokozott védettséget élvező ürge, melynek legnagyobb Tápió-vidéki állománya pont itt él. Ráadásul idén az év emlőse elismerést is ez a telepesen élő, izgága kis rágcsáló nyerte el. Ezt meglovagolva a Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2015. június 13-án  túrát szervez a tápiószecsői Égeres-legelőre, ahol az ürgéken kívül számos más ritkasággal is találkozhatnak a résztvevők. Megcsodálhatjuk majd a homokdombok oldalában virító báránypirosítókat, pusztai meténgeket, homoki cickafarkokat. Megfigyelhetjük a forró homokfelszínek különleges rovarfajait, mint amilyen a pusztai hangyaleső, vagy az ide-oda futkosó homokfutrinka. Természetesen hosszasan tanulmányozzuk majd az itt-ott felbukkanó, mókásan viselkedő, veszély esetén éles füttyszót hallató ürgéket is, sőt kis szerencsével még a rájuk vadászó kerecsensólymokat is megpillanthatjuk. Egyszóval izgalmas túra várható, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A túra 9.00 órakor indul a legelő szélén folydogáló Alsó-Tápió hídjától. A híd a Tápiószecsőt Tápiósággal összekötő műút nagy kanyarjától jobbra leágazó stabilizált, a régi szemétbányához vezető földúton érhető el. A találkozási hely 3 km-re van a tápiószecsői vasúti megállótól (lásd térkép). A túra hossza mintegy 4 km, könnyű nyári ruházat és strapabíró lábbeli ajánlott.

A túra időpontja: 2015.06. 13. szombat, 9:00-12:00-ig

Gyülekezés: Tápiószecső, Tó utca vége, Alsó-Tápió patak hídjánál.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen:

Kertész László: 30/3522038