A május 10-én, Monoron rendezett döntõvel véget ért az idén elsõ alkalommal meghirdetett Pest Megyei Ki Mit Tud? vetélkedõsorozat. A selejtezõket és elõdöntõket március elejétõl, a megye négy városában – Érd, Gyál, Monor, Vác – tartották, ahonnan a nyolc meghirdetett kategória nyertese jutott tovább, így alakult ki a döntõ mezõnye.

A Monori Pünkösdi Fesztivál keretében rendezett döntõ délelõtt 10 órakor, telt ház elõtt kezdõdött a monori Mûvelõdési Központban. Már az elsõ néhány produkció levette a lábáról a szakmai alapon, országosan ismert nevekbõl összeállított zsûrit. Oberfrank Pál a második fellépõ, késõbbi kategóriagyõztes Orsós Ádám mesemondót a következõ szavakkal értékelte: „Abba ne hagyd soha! Szétment a függöny és még meg sem szólaltál, máris megszeretett az ember.”

A színmûvész mellett Südi Iringó táncmûvész, Tóth Vera énekes, Mihályi Gábor az Állami Népi Együttes mûvészeti vezetõje, Hamar Dániel a Muzsikás Együttes vezetõje, Gulyás Dénes operaénekes alkották a zsûrit, melynek elnöke Kudlik Júlia volt. A népszerû televíziós többször vett már részt táncdalfesztiválokon, énekversenyeken, többnyire mint mûsorvezetõ; ám zsûrielnöknek ezt megelõzõen még nem kérték fel. „Örömteli és derûs nap volt ez a mai, ezeké a fiataloké a jövõ.” – így értékelt az eredményhirdetést követõen, miután a szervezõk és Szûcs Lajos Pest Megye Közgyûlésének elnöke egy gyönyörû virágcsokorral köszönte meg közremûködését. 

 

 

 

A harminc mûsorszámmal fellépõ több mint 140 fiatal közül az egyes kategóriák nyertesei:   

 - komolyzene:                  Jónás Anna, Érd

- könnyûzene:                  Ódor Cintia, Fót

- népzene:              Horváth Marcell, Üröm

- népdal:                 Kakucs Katalin, Gödöllõ

- néptánc:                Viráglányok, Péteri                 

- modern tánc:         Tûzmadarak, Fót                 

- társastánc:            Magócsi Regina és Norbert, Monor                 

 - egyéb:                  Orsós Ádám, Nyáregyháza 

 

A gyõztesek, a tárgyjutalom és oklevél mellé egy hat napos Zamárdi táborozást nyertek. Emellett néhány különdíj is kiosztásra került: 

 

-  Pest Megye Önkormányzatának különdíja:       Tücsök Citera Trió

-  Monor Város különdíja:                            Magócsi Regina és Norbert-

  Cegléd Város különdíja:                            Kulcsár Kristóf

-  Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. különdíja:              Viráglányok

-  Gemini Tv különdíja:                            Laborczvölgyi Júlia

-  Nyerges Hotel Monor különdíjai:                     Lármafa együttes és Kakucs Katalin

 

 - Szigetvári József a Summerfest programigazgatója minden kategória gyõztesnek fellépési lehetõséget biztosít a Summerfest Nemzetközi Fesztiválon.

Helyezések

A vetélkedõ valódi sikerét pedig a színvonalas fellépések, a nap folyamán szinte állandósult vastaps, a csillogó szemek – mind a fellépõk, mind a zsûri részérõl –, a példaképekkel való találkozás jelentette. S ahogy a zárszóként a fellépõknek gratuláló Szûcs Lajos fogalmazott – „Jövõre is derüljön ki, hogy Ki Mit Tud? Pest megyében!”