Ennek a földnek szülöttei vagyunk. Számtalanszor gyönyörködtünk már visszafogott szépségében. Olyan, mint a vadvirág, nem harsogó, különleges, mégis rabul ejtõ. Minden értékével így vagyunk, észre sem vesszük, mert túl sokszor láttuk már, túl közelrõl szemléljük.    

Cseriné Szajcz Katalin írása

Nem is hinnénk, micsoda tudás, érték halmozódott itt fel. Ennek a felismerésnek és a tudásvágynak szülötte a most induló teaházi estsorozat. Sok különleges ember él környezetünkben, akikre jobban kellene figyelnünk, mert amit mondanak, bennünket is érettebbé tesznek. Másrészt kevés lehetõség nyílik a társalgásra, nagyon kevés olyan klub van, ahol beszélgethetnének az arra vágyó emberek. Szolgálatunk és a HM Kulturális Szolgáltató munkatársai úgy gondoltuk, hogy Teaházi Estek címû rendezvénysorozatunkkal erre az igényre próbálunk meg közös választ adni.

Rendezvényünket Incze Sándor polgármester úr nyitotta meg, s megtisztelt bennünket jelenlétével és múltidézésével. Az elsõ elõadónk egyjezsuita szerzetes atya, Hofher József volt, aki a Társadalmi problémák és evangéliumi megoldások  címmel tartott gondolatindító elõadást, s késõbb vezette a beszélgetést. Az est leegyszerûsített summázata az lehetne, hogy illene eltávolodni az anyagelvû világtól, s több figyelmet éstörõdést szentelni egymásnak. A hangsúly a kapcsolatokon és a közösségeken van és nem a személyes autonómián,  s ha ezt nem felednénk, talán könnyebben boldogulnánk szûkebb és tágabb pátriánkban. Az est jó hangulatban telt el. Nagyon örültünk a hallgatóság kérdéseinek, hozzászólásainak.

Hosszútávra tervezünk, szeretnénk hagyományt teremteni rendezvényünkkel. Havonta egyszer találkozunk a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. (magyarul Honvédségi Mûvelõdési Központ) könyvtár termében, minden hónap utolsó péntekén. Változatos témákat kínálunk vendégeinknek. A vallástól a néprajzon át az egészséges életmódig, természetvédelemig minden terítékre kerül. Szívesen vesszük a visszajelzéseket, ötleteket is, mirõl hallanának szívesen és kitõl. A szervezõk a Nagykáta Székhelyû és Közös Fenntartású Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat csapata (29-646-290, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) és a Mûvelõdési ház igazgatónõje, Kiss Viktorné Margitka. Örömmel tölt el, hogy együtt dolgozhatunk, mert ritka, lelkesedéssel és odaadással áthatott kis csapatot alkotunk, akiknek számtalan további terv van még a tarsolyában, többek között egy filmklub indítása is.

Legközelebb november 28-án 17.00 órakor találkozunk. A beszélgetés témája a tûzönjárás. „A parázson járni” címû könyv írója – Skultéti Zsuzsanna –mesél a jelenségrõl, annak eredetérõl, mozgató rugóiról.

 

Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!

Cseriné Szajcz Katalin

Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat Tápiószecsõi Iroda