Most még én is - nemhogy a jó tápiószeleiek - hosszan sorolhatnám mindazon "érdemesítő okokat", amelyek miatt Terék Mihálynak meg kellett kapnia a Tápiószeléért Emlékérmet.
Terék Mihályt nem ismeri az, aki "csak" annyit tud róla, hogy sok éven volt az egykoron Csonka János nevét viselő nagykátai szakiskola köztiszteletben álló igazgatója.
Aki a Blaskovich Múzeum Baráti Körének fáradhatatlan elnökét látja benne, már közelebb jár az igazsághoz.
Egy magyartanárokat megszégyenítő műveltségű, kívül-belül egyenes, szerénységéről is híres, humanista mérnök-tanár. Egy igazi úriember, akinek kellemes dolog a társaságát élvezni.
Én gazdag ember vagyok, mert egy rövidke esztendő erejéig, közvetlen közelről, munkatársaként is figyelhettem, ahogyan a Tanár úr - már nyugdíjasként - a munka világából kiszakadt embereket segítette. Felkészült és eredményre törekedő szakemberként is hihetetlen empátiával, türelemmel, őszinte emberszeretettel.
A tapiokultura.hu-t, a Tápió-vidéki helytörténészi-, értékőrző közösségünket, a Thapeu folyóiratunkat, a sülysápi Wass Albert Művelődési Központnak a kistérségben gondolkodó ügyeit, programjait is megtiszteli biztató véleményével, ha teheti, jelenlétével is, már évek óta!
Hálás vagyok érte!
Tisztelt Tanár úr! Kedves Mihály!
Gratulálok a megérdemelt elismerésedhez!