A nagykátai Váci Mihály Általános Iskola példáján keresztül szeretnénk ösztönözni a térség iskoláit arra, hogy tegyék közzé a tanév során elért eredményeiket, mutassák be legsikeresebb tanulóikat.

Dr. Molnár István beszámolója

Eredmények a 20 éve Váci Mihály nevét viselõ iskolában


Iskolai oktató-nevelõ munkánkat eredményesen végeztük ebben a tanévben is. Ezt bizonyítják a kiváló tanulmányi eredményekért kiadott nagyszámú oklevelek, a tanulmányi átlagok, a felmérésekben és a középiskolai felvételiken nyújtott teljesítmények és az iskolák visszajelzései. 

Bár alapvetõ feladat az oktató-nevelõ munka, ezen túl folyamatosan vettünk részt vetélkedõkön, versenyeken, ahol tanítványaink mások elõtt is bizonyíthatták tudásukat, felkészültségüket. A házi versenyeken túl számos körzeti, sõt megyei és országos fordulóra is eljutottak tanulóink.

Kikre voltuk büszkék ebben az évben?

 

A korábbiakhoz hasonlóan az idén is beneveztünk a különbözõ levelezõ versenyekre. A több fordulós feladatsorok az eddig megszerzett ismeretek kreatív felhasználását, sok-sok kutatómunkát és természetesen pontosságot igényeltek.

 

A Szivárvány újság az Apáczai Kiadó gyermekújsága, melyet sok alsó tagozatos tanulónk megrendel, s ennek kapcsán igen sokan vesznek részt az újság által meghirdetett tanulmányi versenyeken. Büszkén mondhatjuk, hogy tanulóink valamennyien az élmezõnyben végeztek, sokakat behívtak a megyei, sõt az országos döntõkbe is: Maró Gréta 4. a nyelvtanból több mint 100 gyerek közül a III. helyen végzett; természetismeretbõl Losonczy Enikõ 3.a került az országos döntõbe. Jandó Katalin (3.a) a „Talpra magyar” komplex tanulmányi verseny országos fordulóján X. helyezést ért el.

Szövegmanó levelezõ verseny megyei döntõjén, Budapesten Kovács Olivér 4.c II. helyezett lett.

 

A harmadik osztályosoknak megrendezett „Zöld béka” levelezõ verseny megyei döntõjének II. helyezettje: Jandó Katalin 3.a; III. helyezett: Kármán Dominika 3.c

 A negyedik évfolyamnak megrendezett „Zöld béka” levelezõs verseny megyei döntõjének III. helyezettje: Nádai Botond 4.b

        

          „Kis nyelvész” országos döntõ, Budapesten:

I. helyezett: Zrupkó Bence 4.b - Versenysorozata eredményeinek elismeréseként egy hét balatoni táborozást nyert!

          „Méhecske” matematika levelezõ 3. osztályosok versenye megyei döntõjén II. helyezett: Jandó Katalin 3.a

         „Méhecske” levelezõs matematika verseny 4. osztályosok megyei döntõjén IV. helyezett: Zrupkó Bence 4.b

        

Jól szerepeltek felsõs diákjaink az angol és német nyelvi levelezõs versenyeken is. A feladatsorok megoldásakor elkerülhetetlen volt a szótárak kézbevétele, a munka során sok új szóval és kifejezéssel gyarapodott a tanulók szókincse.

Lassan hagyománnyá válik részvételünk az Oxford Kiadó projectfeladat versenyén is.  Büszkék vagyunk rá, hogy a megyei 10 kiválasztott pálya-munkából három a miénk volt. Az országos döntõbe kerültek: Szekeres Krisztina, Karsai Gabriella, Bárándi Dorina, Béres Zsófia, Nagy Mariann, Árvai Zsófia, Takács Luca.

        

Évek óta részt veszünk a  nyelvÉsz háromfordulós országos anyanyelvi tanulmányi versenyen, ahol az idén a megyei fordulóban Halasi-Czalbert Pál a IV., Heimann Máté a VII. helyen végzett.

 

Az újra gyarapodó körzeti versenyeket sem hagyjuk ki. Még több térségi megmérettetésre lenne szükség!!!

 

Körzeti Kazinczy szépkiejtési versenyt ebben az évben iskolánk rendezte, a környékbeli iskolák közel 30 tanulója jött el. A 7-8.os korcsoportban Horváth Balázs I,  Juhos Ágnes II. helyezést ért el. Az 5-6. korcsoportban Kocsi Evelin III. helyezett lett.

 

A körzeti Vers-és prózamondó versenyen az alsó tagozatról Schmikl Norbert 3.a II. lett , a megyei versenyen pedig különdíjat kapott.

 

„Vendég voltam Mátyás udvarában” címû tanulmányi versenyen Tápiógyörgyén a Nagy Dániel, Sós Bence 3.c és Benke Petra, Maró Gréta 4.a alkotta csapat a II. helyezést érte el.

 

Méhely Lajos Természettudományi Diákkonferencia ebben a tanévben már 3. alkalommal került megrendezésre Szentlõrinckátán, mely lehetõséget biztosít elõadások és poszterek kiállítására a természettudományok valamelyik területe (biológia, kémia, földrajz) iránt érdeklõdõ, kutatómunkát vagy élõlények megfigyelését kedvelõ diákok számára.

Az elsõ két évben tanulóink mind az elõadás, mind a poszterek kiállítása terén elhozták az elsõ helyet. Az idei tanévben tanulóink a IV. helyen végeztek, különdíjat is kaptak.

Iskolánkból a következõ tanulók vettek részt:

Elõadás: Árvai Zsófia és Takács Luca 6.c (Az ügetõló testfelépítése, tartása és versenyeztetése)
Szabó Zoltán 6.d (Rozsdafarkúak megfigyelése a családi házban)
Gál Márta és Kosztolányi Kata 6.c (A vadon élõ és a fogságban élõ teknõsök összehasonlítása).

Kvízfesztivál Tápiószentmártonban (részletek a Köznevelés c. újságból)

„2007 õszén hirdettük meg a nagykátai kistérség általános iskolái számára az I. kvízfesztivált, amelynek elsõ része tízfordulós játék volt az interneten. A játékra a kistérség 21 településén mûködõ általános iskolák közül kilenc településrõl 24 háromfõs csapat nevezett.

…….A nyomógombos élõjátékot a tápiószentmártoni kultúrházban április 12-én rendeztük meg, ahová az alábbi településekrõl érkeztek a csapatok: Nagykáta, Sülysáp, Szentlõrinckáta, Tápiószentmárton, Tápióság – összesen 14 háromfõs csapat.” ( Dr. Dusek László)

A végeredmény:

 

I. hely Nagykáta, Váci Mihály Általános Iskola (Heimann Gergõ, Lengyel János, Szabó Ádám)

 

Sportban is jeleskedtek tanulóink az idén. Többtusa versenyen a III. korcsoportos résztvevõink a körzeti fordulóban a II. helyen végeztek.

A csapat tagjai: Heimann Gergõ 7.a, Czakó Norbert 6.d, Fejõs Sándor, Pócsi Zsolt, Szász Dávid 6.a, Vonnák Gergõ 5.c, Angalét Márk, Mózes Dániel 5.b, Tari Olivér 5.a
Egyéniben Czakó Norbert az I. helyet szerezte meg.

Teremfoci csapataink is jó eredményeket értek el. A Pest Megyei Diákolimpia IV. korcsoportos megyei bajnokságán Tápiószentmártonban a II. helyen végeztek. A III. korcsoportosok Tóalmáson szerepeltek jól.

        

Megyei és országos tanulmányi versenyekre is neveztünk. E versenyek elsõ fordulója mindig iskolaszintû, amelyen központi feladatlapot oldanak meg a diákok, és csak a legjobb 80-90, sõt olykor 95 %-os teljesítménnyel lehet  a megyei fordulóba kerülni. A siker és az elismerés mellett komoly és hosszú munka vár a diákokra, hiszen a tanítás után kezdõdik a felkészítés, az otthoni kutatómunka, búvárkodás. A jól végzett munka azonban sok tantárgyból meghozta gyümölcsét.

 

Az Alapmûveleti Matematika Versenyen Kiskunlacházán három évfolyamon értünk el I. helyezést: 4. évfolyamon Zrupkó Bence 4.b, 6.évfolyamon Halasi-Czalbert Pál 6.d, 8. évfolyamon Gyüre Viktória 8.b A 7. évfolyamon II. lett Heimann Gergõ 7.a, az 5. évfolyamon III. helyezést Molnár Roland, IV. helyezést Heimann Máté ért el, V. helyezett: Temesvári Bálint 4.b

Az Zrupkó Bence eredménye azért is rendkívül különleges, mert a verseny történetében elõször gyõzött gyerek maximális pontszámmal!

 A verseny országos fordulóján Pest megyét iskolánkból 3 tanuló képviselte: Zrupkó Bence I. helyezést, Gyüre Viktória VIII., míg Halasi-Czalbert Pál XII. helyezést ért el.

 

A Megyei népdaléneklési verseny Kiskunlacházán korcsoportonként zajlott. Az 1. korcsoportban Budai Lili 4. helyezést ért el, a 2. korcsoportban Nádai Botond 1. helyezett, Turza Fruzsina pedig IV. helyezett lett.

 

Kiskunlacházán megyei történelemverseny is zajlott. Ifjú résztvevõink közül, akik évfolyamonként vetélkedtek, két diákunk teljesítménye volt kiemelkedõ. Kreknyák Bálint 5.c a III. helyen és Koch Márk 6.a az V. helyen végzett.

 

A Zrínyi Ilona Matematika Versenyen két tanulónk ott volt a megyei díjkiosztón. Heimann Gergõ XI. helyezett, Heimann Máté XIII. helyezett lett. A résztvevõ tanulók több száz fõs létszáma miatt ez kitûnõ eredménynek számít.

 

A Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyen Érden Halasi-Czalbert Pál 6.d és Gyüre Viktória 8.b vettek  részt . Mindkét diákunk derekasan végezte el a feladatait, a XVI. helyen végeztek.

 

Megyei idegen nyelvi versenyek

A német nyelvi verseny megyei fordulóján iskolánk 3 tanulója vett részt.

Nagy örömünkre Gál Vivien 8.c osztályos tanulót a Pest megyei versenyzõk között nyújtott teljesítménye feljogosította volna az országos versenyre való tovább jutásra, de összpontszáma nem érte el az országos ponthatárt.

Angol nyelvi versenyen ebben az évben öt tanulónk került a megyei versenyre: egy hetedikes és négy nyolcadikos. Budapesten versenyeztek diákjaink a tagozatos iskolák tanulóival, ahol is Heimann Gergõ 7.a az élmezõnyben végzett.

 

Budaõrsi megyei versenyek. Biológiából tanulóink a mezõny elsõ felében végeztek, Gál Vivien 13. és Klenovszki Dóra 18. lett. Ugyanezen a napon és helyszínen került megrendezésre a Teleki Pálról elnevezett verseny földrajzból. A megyei fordulón iskolánkat Pásztor Zoltán 8.b osztályos tanuló képviselte, aki a X. helyezést érte el.

 

Alsó tagozatos Komplex tanulmányi verseny megyei döntõn Monoron

I. helyezett : Zrupkó Bence 4.b, II. helyezett: Benke Petra 4.a. A két tanuló között mindössze 1 pont volt a különbség!

 

A Sakk Egyéni Országos Diákolimpián Pest megyét és iskolánkat Fodor Balázs 2.c képviselte. Bronzérmet szerzett.

 

A Füstmentes osztályok versenyén, melyet az ÁNTSZ hirdetett meg az egész országban, iskolánkból 4 osztály vett részt. A verseny 5 fordulóból állt, melyben riportokat, rajzokat, s különbözõ feladatokat kellett megoldani.

Februárban 24 osztály küldött értékelhetõ feladatokat, de néhányan menet közben feladták. A közép-magyarországi régióból jutott be a legtöbb értékelhetõ feladat, pályamunka, pontosan 3835 db. Iskolánkból 2 osztály: a 8.c és a 7.b  jutott el a májusban megrendezésre került régiós fõdíj átadására, amit ( 200 000 ft ) a 8.c osztályunk nyert. A másik osztály is értékes nyereménnyel tért haza.

 

A versenyeken túl számos városi rendezvényen is csillogtathatták tudásukat diákjaink. Különösen a színjátszók, táncosok, versmondók, rajzosok, énekkarosok.

 

Mûsort adtunk az idõsek világnapján, a hagyományos adventi vásáron, a tûzoltóság jubileumi ünnepén, a nagykátai Ki mit tud-on, a strandnyitó majálison, a városi nõnapon. Szerepeltünk a körzeti farsangon, rajz- pályázatokon, tavaszi nagytakarításon, gólyamegfigyelésen, körzeti kórustalálkozón. Megemlékeztünk az aradi vértanúkról, a márciusi ifjakról és névadónkról is.

 

Hagyományõrzõ csapataink kirándulásokon, városi rendezvényeken és a tápióbicskei csatában is részt vettek.

 

A diákélet ebben az évben sem múlhatott el mikulás, farsang, Halloween és Martinstag, sportnap, osztálykirándulások és színházlátogatások nélkül.

 

Iskolánk névadásának 20 évfordulóján munkában és eredményekben gazdag tanévet zártunk.

Dr. Molnár István igazgató