Immár negyedik éve, a hagyományosan megrendezett nyári gyerekprogramok nagykátai színtere a KALOT. Idén nyáron a reneszánsz szellemében rendeztük meg ezt a tábort július 28. és augusztus 1. között.

Pintácsi Éva beszámolója

 

A közös daltanulás után csapatokat alakítottunk ki, minden csapat élén egy csapatkapitánnyal. A csapatok összetétele vegyes képet mutatott, ami nagy feladat elé állította a gyerekeket, mivel a cél: a péntek esti előadás. A fiatalabbakhoz közel áll a mondák, mesék világa, ezért választottunk kevésbé ismert Mátyás-mondákat.A „feldobott labdát” a gyerekek remekül „lecsapták”, rendkívül kreatívan éltek a felkínált lehetőségekkel. Önállóan dolgozták fel ezeket a történeteket, mind a szerepválasztás, mind a forgatókönyvírás területén. Segítséget kaptak a díszletek, a jelmezek elkészítéséhez, és remek, egyéni színpadi produkciókkal rukkoltak elő a pénteken megrendezett záró előadáson. Becsületére váljék azoknak a diákoknak (Török Ignác és Márk, Dobos Emese), akik önállóan készültek előadásokkal (reneszánsz fegyverek és címerek, korabeli viseletek) a témához kapcsolódóan.

Izgalmas lehetőségeket kaptak a gyerekek, hogy más, ide kapcsolódó hadi és művészeti ágakban is kipróbálhassák magukat. Rovásírást tanulhattak Lénárth Andrástól, íjászkodhattak fiával, Ádámmal, elleshették Nyitrai Istvántól a fafaragás titkait, Marton Istvánné Ági néni pedig reneszánsz zenével és tánccal fűszerezte meg a hét programját. Kovács Nikolett az agyagozás rejtelmeibe vezette be az apróságokat, agyag ékszereket készíthettek. Török Zsolt a családi hagyományokhoz híven fantasztikus, korabeli felfedezésekről szóló előadással keltette fel a táborozók érdeklődését. Antalicz Csaba túravezetésével megismerhettük a farmosi szikes táj szépségeit.

A tábort vezette és „megálmodta” Pintácsi Éva, megszervezte Németh Marika, a Nagykátai KALOT Népfőiskolai Egyesület titkára.

A tábor vidám hangulatát köszönhettük a segítőkész, lelkes, és szabadidejüket feláldozó pedagógusoknak és szülőknek. Reméljük, egyre több önkéntes áll majd a programjaink mellé a jövőben is.

 

KÖSZÖNET NEKIK!