Nagykátán minden adott ahhoz, hogy járási székhely mivoltához méltó ünnepséggel emlékezzen a nemzeti történelmünk nagy pillanataira. A két általános iskola és a két középiskola diákságának javát elhívatott pedagógusuk évről évre szép, tartalmas és mindig újszerű műsorokra készítik fel. A Zeneiskola zenekara, tehetséges szóló énekesi, a Városi Művelődési Központban működő két néptáncegyüttes, a Városi Kórus évek, évtizedek óta képesek olyan produkciókra, amelyekre joggal lehetnek büszkék a nagykátaik. tpkTKképek

A néhány éve megszépített, parkosított Szabadság tér méltó helyszíne a városi minőségű rendezvényeknek.

2014. március 15-én a Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskolának, a Zeneiskolának, a Citura Együttesnek, a díszelgő katonai hagyományőrzőknek, a Városi Kórusnak és Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársainak köszönhetjük, hogy idén is méltóságteljes ünnepünk volt.
A rendezvényt ismét kiválóan, elegánsan konferálta Horvát Nóra tanárnő, a Nagykátai Ipari Szakközépiskola és Szakiskola pedagógusa.
Ünnepi szónokunk Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő volt.

A város hagyományosan ezen a napon ismeri el azon polgárainak életútját, aki kiemelkedően sokat tettek Nagykátáért.
2014-ben Horváth Lászlóné Nemes Mária tanítónő, a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola pedagógusa kapta meg a díszpolgári címet. A tanárnő sokéves, a tanítványok és a szülők elismerő szeretetétől övezett nevelői munkálkodása mellett fiatal kora óta aktív, alkotó szervezője a város kulturális életének, baráti segítője a
Városi Művelődési Központ csapatának. Gyermekei, Horváth Nóra tanárnő és Horváth Richárd a szülői példát követve szintén örömmel és tehetséggel vállalnak szerepet a nagykátai közművelődésben.
Pro Urbe díjat kapott Nagy György és Nagy Györgyné, akik a nagykátai gazdatársadalom, a helyi katolikus közösség példaértékű, közéleti szereplést is vállaló tagjai, szervezői, a nemzeti, hagyományőrző programok kezdeményezői, támogatói.
Ugyanezen elismerést vehette át Czerván György államtitkár úrtól Szívós István és Szívósné Terék Mária. A házaspár a Tápiómente Táncegyüttesben eltöltött évek után sok esztendő óta örökíti át a népzenei- és néptánc kincset a nagykátai és a Tápió menti fiataloknak. A Citura Együttes mellett létrehozták és 27 éve éltetik a Kóka Néptáncegyüttest, de Tóalmáson, Tápiószentmártonban és sok más településen is jelentős közösségépítő, értékőrző- és teremtő munkát végeztek. Énekesként, muzsikusként is művészi minőségben szolgálják a várost sok-sok éve. Szívósné Terék Mária a nagykátai Damjanich János Gimnázium a diákság körében is népszerű, sikeres pedagógusa. Mindketten önzetlen, baráti segítői a Városi Művelődési Központ gárdájának.
Pro Urbe díjat kapott Horváth Pál is.
(Elnézés kérek Horváth Pál úrtól! Magam a sülysápi nemzeti megemlékezésen lévén, nem lehettem jelen a nagykátai programon, és a kései órára tekintettel, ma már nincs módom az informálódásra. Pótolni fogom a hétfői napon.
Népművelőként a nagykátai és Tápió-vidéki közművelődésben is szerepet vállalókat természetesen jól ismerem, de az ő méltatásuk is bizonyára jócskán kiegészítendő lehet.
Ezzel együtt is őszinte jó szívvel gratulálok a fényképeket készítő Teréki Krisztán barátom, a magam, a tapiokultura.hu nevében is minden elismertnek!

Tarnavölgyi László