Ha a cikket végig olvassa, élõben is eljulthat a györgyei webkamerával a gólyákhoz! Nem csak fizikálisan emelkedhettek a mindennapok fölé azok, aki részt vettek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gólya-gyûrûzési akciójának Tápió-vidéki programjaiban. Az emelõkosár a kíváncsi tekintetet, a fióka-simogatás pedig a gyermeki lelkületet is a magasba vitte. Természetesen, nekünk, szemlélõdõ felnõtteknek sem ártott az az érintésnyi közelség, amellyel most a nagyon is magyar madárnak tartott gólyáinkat szemlélhettük meg.

Tarnavölgyi 

Ennek ellenére, mostohán bánunk a fiatal házasok kedves kelepelõjével. Az elmúlt évtizedekben egyharmadával csökkent (8000-rõl 5000-re) a hazai állomány száma. A vizes-élõhelyek területének csökkenése a táplálékszerzést nehezítette meg, az elektromos vezetékek a fészkelést tették veszélyessé. A tudatos természetvédelmi tevékenység az utóbbi idõben stabilizálta magyarországi fehér gólyák számát. A Magyar Telekom által támogatott IV. Gólya Road-Show is ezt a folyamatot segíti elõ. A gyûrûzés önmagában is nélkülözhetetlen e programban, de legalább ilyen fontos az akció figyelemfelhívó, mozgósító jellege is. A jegesmedvékért és az õserdõk lepkéiért aggódhatunk, de gólyáinkért, fecskéinkért, békákéinkért… tehetünk is valamit. A szülõ, aki gyermekét, a tanárnõ, aki tanítványait elhozta ezen a vasárnap délben Tápiógyörgyére, már tett is valamit.

{google}4916427249562430016&hl{/google}

 

 

A Németh András által összefogott eseményre három napon át, 13 településen került sor. Ezeken a helyszíneken nagyon sok gyermekhez vitték – itt, ebben az esetben szó szerint – testközelbe a természetvédelmet az amatõr- és „hivatásos” szakemberek.

Reméljük, hogy program hangulatáról a riportjaink és galériánk is árulkodik.

http://www.golya.mme.hu/

Bõvebben

Innen ollóztuk : 

Itt találhat két a gyûrûzést bemutató videót

:RTL Híradó (õk a "nagyok", de rövid)

tapiokultura.hu (õk a helyiek, kicsit roszabb a kép, de a mienk és sokkal lazább - nekem ez jobban bejön-)

A tápiógyörgyei gólya webkamera élõ adását továbbra is ajálnjuk figyelmükbe (a gyûrûzést sokan az interneten keresztül nézték. A GrafománGólyalesõk pedig minden percet lejegyeztek).