Melyik két országra gondoltam? Pizza, csiga, Tour de France, Giro d’Italia, Ferde- torony, Eiffel-torony, Sóhajok hídja, Moulin Rouge, Fratelli d’Italia, La Marseillaise… Na, sikerült kitalálni? Ennyibõl már biztosan, de akinek mégsem, annak segítek: Olaszországról és Franciaországról beszéltem!

Fábry Eszter írása

Ismét sor került iskolánkban egy fergeteges Latin-nap megszervezésére 2008. november 13-án. A 4 éve már hagyománnyá vált rendezvénynek újra nagy sikere volt, amelyet nem csak a különféle pályázatok megtekintése tett színessé, hanem az olaszos és franciás temperamentumos jókedvünk!

 A programot természetesen a francia és olasz himnusz meghallgatásával kezdtük, ezek után a két olasz tanárnõnk megnyitotta a rendezvényt. Köreinkben köszönthettünk három meghívott vendéget is: Osvald László tanár urat, aki hosszú éveken keresztül tanította, nyüstölte, megszerettette az iskolánkban tanuló diákokkal az olasz nyelvet, valamint Gubuczné Bori Zsuzsanna tanárnõt és Kovács Erikát, francia szakos egyetemi hallgatót. Az idei témakörünk a sport volt, s a prezentációkat is ebben a témában készíthettük el. Az elsõ négy helyezet került csupán bemutatásra, amelyeken jókat szórakozhattunk. Majd díjazták a magyar-olasz, illetve a magyar- francia kapcsolatról készült logókat és ruhadarabokat. Ha még ez sem hozta lázba mindazokat, akik lemaradtak a rendezvényrõl, akkor még folytatom egy kicsit az irományomat és lelkesedésemet a napról.  

Képzeljétek!

 

Volt egy teljes zenekarunk, akik a rendezvény végéig olasz és francia dallamokat játszottak nekünk. A napot megfûszerezte az is, hogy néhány iskolai diák a zenekarral elénekelt nekünk egy olasz dalt, melynek címe: Gira l’amore. Azóta csak ezt az éneket dúdolgatom magamban, és már a szövegét is megszereztem! Kihirdetésre került az olasz quiz, melyben igencsak nehézkes kérdésekkel kellett megbirkózniuk diákjainknak.

 

Galéria

 S ha még nem említettem volna, a pizza evés sem maradhatott ki a programból, s miután a pizzából nem maradt semmi, felkészülhettünk a vetélkedõre. A játékban különbözõ kérdésekre kellett válaszolni a sport témakörében. Bár az ókori olimpiákon a gyõztest babérkoszorú illette, itt a gyõztes egy hatalmas tortával díjazták. S hogy a napunk még felejthetetlenebb legyen, olasz és francia dalokat énekeltünk, a kiejtésünk egy kicsit vicces lehetett, de mi jól szórakoztunk. Köszönet Farkas Tiborné, Akantiszné Simon Judit és Simonné Bana Judit tanárnõknek, hogy szerveztek nekünk egy ilyen fantasztikus délutánt. Köszönet illeti még a támogatókat és mindazokat, akik részt vettek abban, hogy jó hangulatot varázsoljanak. Nekem immáron a negyedik Latin-napom volt, s még mindig és újra szívesen részt vennék megannyi Latin-napon.