KOLTAY GÁBOR, AZ ISTVÁN A KIRÁLY, A HONFOGLALÁS, A HORTHY, A KORMÁNYZÓ ÉS SZÁMOS NÉPSZERŰ ALKOTÁS RENDEZŐJE ADOTT 15 PERCES INTERJÚT A TAPIOKULTURA.HU-NAK! KÖSZÖNJÜK!

Koltay Gábor rendező még 2006-ban készítette el Horthy, a Kormányzó című filmjét.

Joggal gondolhatta, remélhette, hogy a rendszerváltás óta még egészestés dokumentum-filmben fel nem dolgozott téma iránt televíziós csatornák, mozik fognak érdeklődni. 

Tarnavölgyi 

Nem így történt. Egy rövid ideig tartó vetítés a budapesti Uránia moziban, aztán néma csend.

 

A Kádár-korszakban számos dokumentum- és játékfilm foglakozott közvetve, vagy közvetlenül az említett korszakkal. Akkor sem és most sem gondolhatja senki, hogy tárgyilagos véleményt alkothattak ezek az alkotások az 1919 és 1945 közötti korszakról.

Ma már csak a legelvakultabbak mondják fasiszta diktátornak Horthy Miklóst. Pedig még a mai 30 évesek kisiskoláskorában is így tanították a történelemleckét.

De az apák, nagyapák, dédapák csendes történetei nem erről szóltak. Hiszen talpra állt egy harmadolt, csonka ország. Az üldözött magyarok százezreit befogadta, egyetemeket, iskolákat, vasutakat épített, túl élt egy világgazdasági válságot, stabil fizetőeszközt teremtett és életben maradt.

 

És belesodródott egy háborúba, katonái sokaságát veszítette el idegen földön, és nem volt képes hatalmát megtartani egy végnapjaiban is hatalmas birodalom hadseregétől támogatott hordától.

Miért? Hogyan?

 

Kérdések. Ne beszéljünk róla?

Koltay Gábor filmje nem marad dobozban. Számos helyen várják, hívják a múltjukra kíváncsi közösségek.

Kokán, szeptemberben, a Tóth Pince rendezvényén láttuk a filmet, most Tápiószelén, a művelődési központban voltunk jelen a vetítésen.

Kokán és most, Tápiószelén is jelen volt a rendező. Nem csak udvarias 15 percre, de közel másfél órás beszélgetésre, vélemény cserérére is a jelenlévők rendelkezésére állt.

 

Egy rendkívül szimpatikus, minden, a népszerű filmjei után talán elfogadható modorosságtól mentes ember beszélt.

Nem csak a Horthy-korszakról, de a határon túli magyarság sorsáról, a nemzet fogyatkozásáról, szegénységről, és mindennapjaink problémáiról.

 

Tette ezt a napi politikai eseményeken felül emelkedve, annak mocsarába nem lesüppedve.

Igazán nem bíztunk abban, hogy három percre még a kamera elé tudjuk csábítani.

15 perc, honlapunkat megtisztelő beszélgetés következik most egy olyan emberrel, akinek fontos, hogy gondolatait, véleményét Önökkel is megoszthassa.

{flv}08.01.25. KoltayVTS_01_1-0{/flv}

 

Gratulálunk Urbán Máriának és munkatársainak a vetítés megszervezéséhez, és köszönjük a Káplár Béla vezette hagyományőrző katonáknak, hogy - kicsit a mi figyelem-felketésünknek is köszönhetően - jelenlétükkel színesítették a programot! 

Kérjük, olvassák el a programot néhány fejezettel ezelőtt beharangozó írásunkat is!